ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Жовтневе підвищення пенсій
06.10.2011 / Газета: Херсонський вісник / № 40 / Тираж: 10000

У жовтні нас очікує третє, але не останнє цього року зростання розміру прожиткового мінімуму. Так, для осіб, які втратили працездатність, з 01.10.2011 він становитиме 784 грн. Внаслідок цього відбудеться масовий перерахунок пенсій.

Нагадаємо, що, згідно зі статтею 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», в редакції, що діє до 01.10.2011, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок — 20 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеному законом.

За кожний повний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенси, обчисленої, відповідно до статті 27 цього Закону, але не більше, ніж на 1% мінімального розміру пенсії за віком. Таким чином, при зміні прожиткового мінімуму будуть проведені перерахунки або основного розміру пенсії, або надбавки за понаднормативний стаж.

Мінімальний розмір пенсії особам, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці, та працівникам, зайнятим повний робочий день під землею обслуговуванням зазначених осіб, які відпрацювали на підземних роботах не менше 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим КМУ, встановлюється незалежно від місця останньої роботи у розмірі 80% середньої заробітної плати шахтаря, але не менше трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

У зв'язку з цим із жовтня розміри пенсій особам, які отримують пенсії, призначені (перераховані) за нормами зазначеного Закону, будуть збільшені за рахунок застосування нового розміру прожиткового мінімуму. Тож мінімальна пенсія вказаних шахтарів із 01.10.2011 становитиме 2 352 грн. (784 грн х 3).

Виходячи із прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, — 784 грн, буде обчислено розміри:

підвищення ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань;

пенсії за особливі заслуги перед Україною;

додаткової пенсії особам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

щомісячні доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв'язку із закриттям Чорнобильської атомної електростанції;

державної соціальної допомоги на догляд;

мінімальної пенсії для інвалідів, військовослужбовців строкової військової служби та по втраті годувальника, призначеної членам їх сімей, надбавки на утриманців, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Крім того, Постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 №265 установлено, що коли щомісячний розмір пенсійних виплат (із урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячної доплати до пенсії у зв'язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, а в осіб, яким призначено пенсію у зв'язку з втратою годувальника, на одного непрацездатного члена сім'ї — 100% (784 грн), на двох — 120% (940,80 грн.), на трьох і більше 150% (1176 грн.) прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

Стаття 13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» передбачає, щодо пенсії почесним донорам України встановлюється надбавка у розмірі 10% від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Розмір такого прожиткового мінімуму з 01.10.2011 становить 934 грн. Тому розмір надбавки — 93,40 грн.

Слід зазначити, що Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пАсійної системи» передбачено, що розмір пенсії, обчислений, відповідно до статті 28 Закону (мінімальний розмір пенсії та доплата за понаднормовий стаж), у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується лише непрацюючим особам (у тому числі — особам, які провадять діяльність, пов'язану з отриманням доходу, що є базою для нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування).

Право на такий перерахунок працюючі пенсіонери матимуть після звільнення з роботи. При цьому пенсія буде перераховуватися з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

Автор: За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012