ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




У БІБЛІОТЕЦІ — ЦІКАВІШЕ!
06.10.2011 / Газета: Акценти / № 38 / Тираж: 5000

ЗО вересня, в Україні, відзначали Всеукраїнський день бібліотек

Херсонські бібліотекарі вирішили відсвяткувати цей день яскраво, організувавши чимало різноманітних заходів та акцій як для читачів, так і для пересічних мешканців міста.

Так, у цей день, під егідою Української бібліотечної асоціації, Херсонська централізована бібліотечна система провела акцію «Віват, бібліотека!», під час якої працівники міських бібліотек, разом зі своїми найактивнішими читачами та волонтерами, виходили на спеціально оформлені майданчики, аби поспілкуватись з херсонцями та привернути їхню увагу до книги. Так, у кожному мікрорайоні Херсона, було розгорнуто рекламні стенди і поширено листівки, у яких була зібрана інформація про діяльність бібліотечної системи.

Динаміка бібліотечної акції була підкріплена байкерським марафоном. Мотоциклісти долучились до заходу, аби привернути увагу молоді до бібліотек, тому що сьогодні молоді люди ведуть пасивний спосіб життя, вони стали більш лінивими, вважають представники байкерського руху. А бібліотека здатна додати життю яскравих фарб, нових знань та досвіду, кажуть вони.

- Насправді серед мотоциклістів дуже багато читачів, відвідувачів бібліотек, — стверджує байкер Івор, безпосередній учасник акції. — Мотоцикліст — це стан душі, це спосіб життя, але, не дивлячись на стереотипи, це життя за чіткими правилами. Байкери — люди досвідчені, серед нас чимало тих, у кого навіть дві вищі освіти. І до бібліотек ми ходимо не тільки з якоюсь економічною метою, а й просто почитати періодику, художню літературу. Але, на жаль, останнім часом бібліотеки невиправдано стають менш популярними. Інтернет спричиняє замкнутість людей та обмеженість, вони менш рухливі і менш комунікабельні, а потім не можуть адаптуватись в соціумі. А візит в бібліотеку — це зовсім інше життя. Потримати в руках живу книгу, відчути її запах, перегортати пальцями сторінки — це незабутні емоції. Людина, яка любить читати, звичайно, обере для себе книгу не в електронному варіанті, а фоліант. Єдиною, мабуть, найбільшою проблемою залишається збідніння бібліотечних фондів, новинки книжного ринку далеко не одразу сюди потрапляють. Хочеться, аби все ж було більше нових видань...

Самі ж бібліотекарі вважають, що їхня професія — одна з найбільш цікавих, тому пишаються своєю працею. Адже саме працівники бібліотек стають для дітей тими, хто відкриває їм чарівний світ книги, вчить мріяти і фантазувати. А молодим людям — бібліотекарі допомагають здобувати освіту.

Заступник директора бібліотечної системи по роботі з дітьми Наталія Ткаченко розповідає, що за ті п'ять років, протягом яких вона займає цю посаду, бібліотеки дуже змінились: «Нам нарешті потроху почали виділяти кошти. При розвалі СРСР про нас наче забули, це раніше до бібліотек були черги, а потім — затишшя. Адже нам нічого було запропонувати читачу. Не передплачували періодику, не замовляли книги. Але за останні п'ять-сім років, нарешті, спостерігається значне наповнення полиць і стелажів. Десь проводимо ремонтні роботи, десь обновлюємо фонди, часто проводимо дитячі заходи, тематичні акції до свят, у нас навіть є свій театр книги — «Ровесник».

Наталія Борисівна каже, що бібліотеки організовують також і роботу зі школярами. Так, цими днями у ЗОШ № ЗО пройшов відкритий урок, на який запросили художника Анатолія Сліпіча. І таке спілкування з художниками, з письменниками є прикладом постійної співпраці, а не виняток. І той стереотип про бібліотекарку-сіру мишку сьогодні геть не виправданий.

А маленькі читачі розповідають, що для них похід в бібліотеку — це справжня пригода. Так, учень 4 класу Микола стверджує, що в бібліотеку ходить дуже часто, бере книги додому або читає там. Запрошує з собою і друзів, і вони кажуть, що їм насправді подобається. «Півроку тому записалася у дитячу бібліотеку, і я в захваті! — ділиться Аліна, учениця 8 класу. — Більше всього люблю читати фантастику: Джоан Роулінг, Стефані Майєр, інших... Зі мною приходять і однокласники, подруга теж часто приєднується. Тут хороший Інтернет-центр, тут в принципі все добре. Тут можуть зацікавити, а це головне!»

До Дня бібліотек урочистості відбулись в Центральній Херсонській бібліотеці імені Лесі Українки, Працівників системи привітали зі святом представники влади міста та найближчі друзі бібліотекарів — читачі.

Автор: Маргарита Коваленко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012