ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Балон газу на вагу золота
13.10.2011 / Газета: Новий день / № 42 / Тираж: 36600

У розпал «сезону консервації» жителів Херсонщини залишили без скрапленого газу

«Помідори вже тонно пропадуть, згниють баклажани, перець та інші овочі. Не знаю, куди дівати щедрий врожай винограду. Такого ще в моєму житті не було», — обурена жителька села Ольгівки Каховського району, пенсіонерка Людмила Іванівна. Раніше з переробкою пізніх овочів і ягід у цьому селі не мали жодних проблем. «До нас постійно з сусіднього Новотроїцького району підвозили скраплений газ. Останні роки балони стали заповнювати ледве наполовину, принаймні вистачало їх, у кращому випадку, на місяць. Однак і того не маємо вже кілька місяців. Я згодна заплатити за балон й 400 гривень, щоб хоча переробити врожай. Але газу ніде немає! Не будеш же займатися консервацією на маленькій електроплитці. Та й дров у нашому невеличкому степовому селі не напасешся», — говорить жінка.

Сказати, що селяни обурені відсутністю скрапленого газу — означає нічого не сказати. Жителі херсонської глибинки почуваються ображеними і забутими владою всіх рівнів. Здається, ще трохи — і село вибухне не менше, ніж це нещодавно було з «афганцями» або підприємцями. «З тижня на тиждень наверху начебто обіцяють вирішити цю проблему. Але ж мій врожай чекати такого «благовоління зверху» не може і після 10—12 жовтня просто пропаде! Все село почувається ображеним владою. Хто після цього голосуватиме за регіоналів?!» —додає Людмила Іванівна.

Потерпають від відсутності скрапленого газу і жителі Бе- риславщини. «Ніхто не може зрозуміти, звідки взявся цей дефіцит. Востаннє ми купували газ по 270 грн. за балон, якого ледве вистачало на кілька тижнів», — говорить голова Урожайненської сільради Марія Москаленко.

— Коли інші родини, котрі живуть в квартирах, платять за природний газ 15 грн. на місяць, ціна у 270—280 грн. за балон виглядає чимось із розряду «очевидного-неймовірного». Але головне те, що нам нічого відповідати на питання людей! — констатує голова Бе- риславської райдержадмініст- рації Ярослав Павлівський. — Мені дзвонять голови РДА з Новотроїцького, інших районів області. Всюди однакова проблема: немає газу.

Херсонська облдержадміністрація нещодавно начебто взяла ситуацію під свій контроль і почала збирати на місцях списки тих, кому потрібен скраплений газ. «Ми почали вести цю роботу, і з'ясувалося, що не знаємо, скільки наших жителів мають потребу в такому виді палива», — зазначив днями міський голова Каховки Олександр Карасевич. За його словами, обласне керівництво знайшло десь скраплении газ по 121 (!!!) грн. за Салон. Працюють над такими списками і в Бериславському районі. «Деякі сільські ради недобросовісно віднеслися до цього. Ну не повірю я, що в негазифікованому селі лише одна людина у жовтні потребує скрапленого газу!» — зауважила керуюча справами місцевої РДА Ірина Джеманова.

— Скраплений газ — це не наша «парафія». Наше підприємство навіть не має відповідної ліцензії, — відкинули всі звинувачення на свою адресу представники Берис- лавської і Каховської філій ПАТ «Херсонгаз».

Як нещодавно повідомив віце-прем'єр-міністр України Андрій Кпюєв, роздрібні ціни на скраплений газ в нашій країні перевищують оптові в 2—6 разів. А деякі столичні медіа вважають, що кілька компаній, які працюють на ринку скрапленого газу в Україні, штучно створюють дефіцит ресурсу, скуповують його за дешевими державними цінами і перепродують уп'ятеро дорожче.

Щоправда, від викриття таких спекулятивних схем у селян Херсонщини газу більше не стає. Але головний сигнал від влади вони чітко зрозуміли: чекати допомоги від чиновників — марна справа. Принаймні, поки не наблизяться нові вибори, коли про існування виборців знову всі згадають.

Автор: Олег БАТУРІН

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011