ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Є така біда—«державні діти»
13.10.2011 / Газета: Новий день / № 42 / Тираж: 36600

Доброта і любов — головне, що мають дарувати дітям батьки. І якщо так трапилося, що ті залишилися без піклування рідних людей, то вже проблема суспільства — зігріти маленькі серця теплом і турботою. Традиційно вважається, що усиновлення — це вирішення проблем дитини, котра втратила сімейне оточення. Втім, не варто забувати, що це і вирішення проблем дорослих, які за певних життєвих обставин мають бажання виховати чужу дитину. Нехай нерідну по крові, але близьку, яка запала глибоко в серце. Немає різниці, чим кожен з нас може допомогти знедоленим дітлахам на шляху пошуку нової родини, — переконують свідомі представники громадськості. Головне — не відмахнутися, не відгородитися від чужих проблем. Про це йшлося під час прес-конференції представників громадських організацій і соціальних служб, котрі працюють у сфері усиновлення.

— Дітям, котрі втратили родину, може допомогти кожен, — переконана виконавчий директор Херсонської обласної дирекції Ліги соціальних працівників України Галина Попова. — Одні усиновлять, інші — нададуть фахову допомогу тим, хто хоче взяти дитину на виховання. Комусь вдасться аргументовано переконати в потрібності надати сімейний прихисток сироті тим, хто ще вагається це зробити. І нехай з огляду на власні можливості ти допоміг комусь ощасливити своє життя, головне, що ти виконав свій святий обов'язок не стояти осторонь чужого горя.

Були оприлюднені підсумки проведених спільних заходів службою в справах дітей облдержадміністрації, центрами соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, неурядовими організаціями з влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім'ї. Наразі ті батьки, які налаштовані взяти в родину сироту, тепер можуть отримати не лише відповідну консультацію фахівців, а й побувати в одній зі 144 прийомних сімей, які створені на Херсонщині, аби пересвідчитися, як виховуються в них понад 300 сиріт.

— ідея запрошувати в гості до таких родин виникла, коли ми за своїми службовими обов'язками з метою контролю самі відвідували ці сім'ї, — пояснює Галина Попова. — Неймовірне душевне задоволення бачити щасливі очі дітлахів, котрі ще вчора перебували в інтернатах, а сьогодні можуть насолоджуватися теплими стосунками в новій родині. А ще батьків, життя яких сповнилося новим змістом, приємними турботами і новими радощами, дитячим щебетом.

Такі сімейні форми виховання варто пропагувати, адже майже тисяча дітлахів сьогодні ще мешкають в інтернатах області і називаються холодно і безгоспно — «державні діти». За словами заступника начальника служби в справах дітей облдержадміністрації Ольги Бариш- нікової, щороку в області сиротіють до 600 хлопчиків та дівчаток! Здебільшого їх беруть під своє крило близькі родичі (80%), але чимало дітей таки поповнюють лави дитбу- динківців. Останнім часом в області усиновлено 61 дитину. Незважаючи на те, що матеріально (соціальні гарантії, допомоги, відпустки батькам тощо) держава в рівній мірі піклується як про новонароджених дітей, так і про усиновлених, однак лише від розміру батьківського серця залежить, знайдеться в ньому місцинка для чужої дитини, як для рідної, чи ні. І скільки взагалі ось таких дітей, попри «державне стимулювання», може вміститися в щире серце матері батька? Адже 103 дитини в області знайшли своє щастя в створених справді небайдужими людьми 16 дитячих будинках сімейного типу. І скільки б скептики не натякали на корисливість мотивів уси- новлювачів, які знайшли в собі сили взяти в сім'ю не одну дитину, а одночасно кілька (зазвичай сиріт- братів та сестер), далеко не кожному даровано усвідомити істинну шляхетність та мужність такого вчинку. Не те, щоб повторити його самому...

Автор: Олена НЕЧИПУРЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.017