ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Важливо, хто буде поруч…
13.10.2011 / Газета: Новий день / № 42 / Тираж: 36600

Щороку в Україні більше півтисячі невиліковно хворих людей, доживаючи життя, потребують сторонньої опіки та допомоги. Відчуття, що ти комусь потрібен навіть попри свою неміч, стає не менш важливим, ніж забезпеченість необхідними медикаментами та турбота лікарів. Втім, саме людської уваги часто бракує найбільше.

Привертати увагу до цієї проблеми покликаний Всесвітній день хоспісної та паліативної допомоги. З нагоди цієї дати, яка цьогоріч припала на 8 жовтня, у прес- клубі «Новий день» зібралися люди, котрі займаються такою допомогою на Херсонщині. Обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді представляв заступник директора Богдан Руденко, Українську Православну Церкву — голова відділу соціального служіння та благодійності Херсонської єпархії, священик Сергій Дмитрієв. Також у прес-конференції взяли участь заступник голови облдержадміністрації Андрій Яценко, представники обласного благодійного фонду «Об'єднання» та інші.

— Паліативна допомога — це робота з невиліковно хворими людьми, яка спрямована на те, щоб забезпечити їм безболісні комфортні умови на той залишок життя, який вони доживають, — розповідає Богдан Руденко. — Тому це більшою мірою благодійницька, духовна і соціальна справа, ніж медична. Коли ми почали працювати в цій сфері, почули в медичних закладах, що їм дуже не вистачає волонтерів — тих, хто міг би прийти, аби просто погодувати хворих, розрадити... У цивілізованих країнах для громади це звичайні обов'язки, і це потрібно насамперед самому суспільству.

— Кожен з нас хоч раз у житті хворів і був прикутий до ліжка добу чи дві, — зауважує священик Сергій Дмитрієв. — Стає набагато легше, коли хтось до тебе приходить, спілкується, розраджує... Що вже говорити, коли людина невиліковно хвора?! Але в цій ситуації є ще одна проблема. Буває так, що складну хворобу можна вилікувати, та для цього потрібні сотні тисяч гривень або євро. Хтось знаходить таку суму, а хтось ні, і людина вмирає на очах. Це буває дуже часто. І дуже важливо, хто буде поруч у цей час. Серед тих, чия підтримка полегшує страждання вмираючої людини, — не лише волонтери, а духовник тієї релігії, яку вона сповідує.

Також під час прес-конференції було порушено тему евтаназії. Як зазначив отець Сергій, людина повинна гідно нести всі випробування, які їй випадають на долю, боротися до кінця іав жодному випадку не шукати полегшення з допомогою припинення життя. Церква засуджує евтаназію, і суспільство теж повинно зрозуміти, що це гріх.

Натомість треба підтримувати одне одного, у різні способи: і словом, і увагою, і добрими справами, і, за змоги, коштами. Такою нагодою для жителів Херсона і області наразі є благодійна акція, яку до Всесвітнього дня хоспісної та паліативної допомоги організували обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, відділ соціального служіння та благодійності Херсонської єпархії УПЦ та БФ «Об'єднання». Гасло цієї акції: «Багато життів, багато голосів, багато хвороб».

8—9 жовтня у Херсоні відбувся збір пожертв на купівлю ламінарного боксу (його вартість 37 тис. грн.) для онкохворих дітей, які перебувають в обласній дитячій клінічній лікарні, та знеболювального пацієнтам обласного протитуберкульозного диспансеру. Волонтери акції зі скриньками збирали кошти у громадських місцях. Також благодійну допомогу можна надати за розрахунковим рахунком: 26001122822, «Райффайзен- Банк Аваль», МФО 380805, ОКПО 25929180, обласний осередок Ліги соціальних працівників України, з приміткою: благодійна допомога для важкохворих дітей.

Організатори акції сподіваються, що у нашому бурхливому складному сьогоденні є місце співчуттю і милосердю. І той, хто ними ділиться з іншими, здобуває значно більше, ніж віддає.

Автор: Тетяна ПІДГОРОДЕЦЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014