ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




УЧИМОСЯ УПРАВЛЯТИ
13.10.2011 / Газета: Акценти / № 39 / Тираж: 5000

Минулого тижня, в Херсоні, пройшла друга Всеукраїнська науково- практична конференція «Державна політика щодо місцевого самоврядування: стан, проблеми та перспективи»

Захід відбувся у Національному технічному університеті, офіційно було заявлено близько ста учасників конференції: вчені, викладачі, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, докторанти, аспіранти, слухачі магістратури державного управління та державної служби.

На заході був присутній заступник Голови Херсонської обласної державної адміністрації, Андрій Яценко, який у своєму виступі наголосив на тому, що сьогодні завдання, поставлені перед органами державної влади, мають бути узгоджені з позицією органів місцевого самоврядування та громадськості.

«Скажімо, населення Херсона не задоволене тими послугами, які надає орган місцевого самоврядування, міська рада, міськвиконком, — каже Андрій Анатолійович. — Ми можемо порівнювати з іншими містами нашої області, якщо взяти, наприклад, ВВП на душу населення в місті Каховка, воно в 5 разів вище, ніж у Херсоні. У Голій Пристані, Скадовську міська влада робить все, щоб наповнювався місцевий бюджет. Фактично у нас єдиний в області суб'єкт, який не збирає податки, це — місто Херсон. Аби якось вплинути на цю ситуацію, необхідна тісна співпраця, причому не лише органів державної влади і органів місцевого самоврядування,

а й щоб громадяни могли контролювати дії будь-якого органу влади».

Так, при обласній та районних державних адміністраціях створені Громадські Ради, Молодіжні Ради, які не тільки беруть участь у формуванні та підготовці програм, а й контролюють їх виконання, І роблять це досить ефективно, як стверджують в ОДА, Сьогодні існує необхідність вносити зміни в чинне законодавство щодо діяльності органів місцевого самоврядування, — упевнені учасники конференції, зокрема це стосується кадрової політики. Основною проблемою неефективного управління державних службовців фахівці називають відсутність спеціальної освіти. Адже для того, аби раціонально використовувати повноваження, необхідно володіти багатьма навичками та уміннями. Досвід та освіта — ось що повинно бути гарантією хорошого результату діяльності органу місцевого самоврядування. І саме для того, аби забезпечити громадськість досвідченими керманичами, на базі університету діє спеціальне відділення, де готують професійних державних службовців. Так, у травні виповнилось 15 років з дня заснування магістратур, де здійснюють підготовку держслужбовців і посадових осіб місцевого самоврядування.

Минулого року тут здійснено перший, а цього року — і другий випуск магістрів державної служби. Випускники магістратури працевлаштовуються в установленому порядку на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування. Сьогодні тут навчається 75 осіб, зокрема, 50 державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування Херсонської області та Автономної Республіки Крим.

Вочевидь, саме тому Всеукраїнська конференція відбулась в цьому університеті, адже тут є хороша база для проведення подібних заходів, а практичні рекомендації можна застосовувати майже одразу.

Так, учасники конференції мали змогу ознайомитись з роботою виконавчого комітету Херсонської міської ради. А отже, потім зможуть проаналізувати та надати рекомендації щодо того, як зробити діяльність виконавчого органу більш ефективною.

«У нас існує загальна проблема «покинутості» людей, — наголошував один із учасників конференції, депутат обласної ради. — їх залишають напризволяще. Вони самі зі своїми проблемами, вони непочуті. А проблема в тому, що люди не знають, куди їм іти з цими проблемами, до кого звертатись. В органів місцевого самоврядування не налагоджений зворотній зв'язок, єдина зв'язуюча ланка — квартальні комітети, але у них немає ніяких реальних повноважень. Ми вже проводили досить серйозний семінар для квартальних комітетів та дільничних міліціонерів. Адже насправді законодавство дозволяє вирішувати дуже багато проблем, якщо його знати. Ми маємо подумати лише над тим, як і в якій мірі повинна наставати відповідальність за невиконання чинних законів».

У рамках конференції відбулось 4 секційних засідання: «Політико- правові та організаційні аспекти розвитку місцевого самоврядування в Україні»; «Механізми професіоналізації органів місцевого самоврядування: вітчизняний та зарубіжний досвід»; «Шляхи опти- мізації діяльності органів влади на регіональному рівні»; «Психолого- педагогічні аспекти формування управлінських якостей менеджера в місцевому самоврядуванні».

За підсумками заходу мають бути складені рекомендації щодо перспектив розвитку науки про державне управління та місцеве самоврядування, І від того, наскільки ефективно їх зуміють реалізувати, буде залежати і діяльність органів влади всієї Херсонської області.

Автор: Маргарита Коваленко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015