ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




STOP підтоплення!
18.10.2011 / Газета: Чорноморець / № 78 / Тираж: 2265

Віднедавна у Скадовську та деяких селах району з тривогою чекають дощів. Причиною тому є вода, що наповнює підвали та погреби, заливає житлові приміщення, завдає матеріальних збитків, шкодить здоров’ю.

Близько шести років цим питанням займаються у міській раді – відкачують воду з дворів скадовчан, прокладають горизонтальний дренаж і нові каналізаційні мережі. Однак суттєво на рівень ґрунтових вод це не впливає. З початком паводку вода повертається.

Президент громадської організації «Скадовщина – мій рідний край» О.І.Бутенко: «Існуючі нормативно-правові та законодавчі акти, які регулюють питання боротьби із підтопленням, прийняті на рівні держави, не містять жодного рядка про Ска-довськ! Більше того, Постановою Кабміну України від 22.06.2011 року №704 скасовано Постанову КМУ від 15.02.2002 року №160 «Про затвердження Комплексної програми ліквідації наслідків підтоплення територій у містах і селищах України», у відповідності до якої кошти на боротьбу з підтопленням частково виділялися із держбюджету. На папері залишилися доленосні рішення та висновки 3-ї науково-практичної конференції «Підтоплення-2005», яка проходила 20-24 червня 2005 року у смт Лазурне і напряму стосувалася Скадовська. У місті відсутня цільова програма боротьби з підтопленням. Це змусило громадську організацію «Скадовщина – мій рідний край» розробити проект «STOP підтоплення!».

Цей проект є новацій ним для міста, оскільки реалізовувати-меться на засадах громадсько-муніципального партнерства. Метою проекту є прийняття міською радою рішення про затвердження цільової програми по боротьбі із підтопленням та включення Скадовська до обласної програми «Стратегія економічного і соціального розвитку Херсонської області до 2015 р.», виконання яких дозволить мінімізувати негативні наслідки підтоплення та забезпечить екологічно безпечні умови проживання і життєдіяльність більшої частини жителів міста; згуртувати та активізувати міську громаду, депутатів різних рівнів, громадські організації на вирішення проблеми підтоплення.

Очікується, що проект стане програмою дій для Скадовської міської ради на декілька років, а здійснення громадського контролю дозволить максимально його реалізувати».

Ознайомившись із проектом, у міській раді дійшли висновку, що слід змінити тактику і почати вирішувати проблему комплексно – на рівні району, області, держави.

Оприлюднити нову стратегію для місцевих ЗМІ зібралися на прес-конференції минулого вівторка у кабінеті міського голови представники громадських організацій, депутати профільної комісії міської ради, комунальних підприємств Скадовська, район-них та партійних осередків: О.В.Гавриш, О.М.Сокольчук (перший заступник міського голови), О.І.Бутенко (голова громадської організації «Скадовщина – мій рідний край»), І.В.Шульга (голова комісії, Уповнова-жений з прав людини міської ради), члени цієї комісії В.Г.Меркуш, Я.М.Синяк, О.І.Чебукін, О.В.Фролов), С.В.Питомець (депутат, архітектор міста), О.І.Таран (начальник відділу меліорації і водних ресурсів Скадовського управління «Водне господарство»), Г.В.Жирнов (головний інженер МКП «Водне господарство»), В.М.Шипіцин (головний інженер МКП «Очисні споруди»), Н.В.Костенко (голова міської організації Партії Зелених), Д.Г.Баканьов (представник громадської організації «Молода ініціатива».

Підтримуючи проект, Олек-сандр Гавриш наголосив, що обов’язково потрібно прийняти міську цільову програму по боротьбі із підтопленням. Але без залучення ресурсів держави виконати її неможливо: «Не можна ліквідувати підтоплення лише у місті, бо вода підземними шляхами наново заповнює утворені порожнини. І хоча коштів з міського бюджету було вкладено на відкачування достатньо, це, як з’ясувалось, не зовсім ефективна стратегія. Потрібно ліквідовувати підтоплення у всіх населених пунктах району, тобто відновити дренажні системи, які протягом останніх двадцяти років руйнувались. А це без державної підтримки неможливо здій-снити. Наприклад, на відновлення 7 вертикальних насосних станцій потрібно 4,2 мільйона гривень».

Першим кроком у цій стратегії та реалізації проекту було об’єднання сил. У роботу включились громадська організація «Скадовщина – мій рідний край», депутати та спеціалісти міської ради, міські осередки Партії регіонів, Партії Зелених і Народної Екологічної Партії.

23 вересня п.р. на сесії міської ради прийняли рішення про створення робочої групи із підготовки цільової програми по боротьбі з підтопленням на території м. Скадовська на 2012 рік. 10 жовтня міський голова підписав розпорядження про створення такої групи. Очолив її перший заступник міського голови О.М.Сокольчук.

Міською радою направлено до районної ради лист, у якому обґрунтовано викладено комп-лекс заходів по перехопленню природних поверхневих та підземних стоків. Це – будівництво перехоплюючого колектора, влаштування дренажно-поглинальних колодязів, відновлення існуючої системи вертикальних дренажів, відновлення та розвиток зливної каналізації, реконструкція Краснознам’янського каналу. Такі заходи підвищать рівень безпеки життєдіяльності не лише Скадовська, а й Антонівки, Улянівки, Андронівки, Широкого і Гостроподолянського, захистять 12 тисяч гектарів сіль-госпугідь від затоплення, скоротять забруднення морської акваторії у межах Скадовської курортної зони.

Для створення проекту потрібні кошти у розмірі 370 тисяч гривень. Питання повинні розглянути на сесії районної ради сьогодні, 14 жовтня, але наразі не відомо, яким буде рішення.

Учасники прес-конференції повідомили, у яких напрямках працюватимуть громадські організації, виконком, депутати міської ради у подальшому:

І. Шульга ініціював внесення жителями міста коштів до цільового фонду міської ради.

О.Таран та В.Шипіцин: «По-трібно збудувати перехоплю-ючий канал за вулицею Пасічника. Там би збиралася вода, яка приходить з Широкого».

Н.В.Костенко: «Партія Зелених у всьому підтримує міську раду з питань боротьби із підтопленням і лобіюватиме це питання у жовтні на саміті в Одесі».

Д.Г.Баканьов: «Молодь теж не стоятиме осторонь під час реалізації цієї програми».

Автор: Прес-центр міської ради

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012