ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«Час, проведений на полюванні, у вік не зараховується»
20.10.2011 / Газета: Новий день / № 43 / Тираж: 36600

Українське товариство мисливців і рибалок відзначає 90-річчя. Наш гість — Леонід ВЕЛИЧКО, котрий очолює Херсонську обласну раду УТМР майже 20 років.

Леоніде Івановичу, коли Ви вперше взяли рушницю до рук?

Я родом із села Павлів- ки, що в Чаплинському районі. Коли мені було 15 років, я вперше вистрілив з рушниці. Були з батьком на полюванні. Добре пам'ятаю цей момент: цілився вгору і уявляв вальдшнепа. Хоча й безрезультатно, проте з полювання йшов дуже гордий за свій перший постріл.

А сьогодні на полювання час залишається?

Звичайно, роки минають швидко. Начебто й недавно, після звільнення в запас з посади начальника Херсонського училища міліції МВС СРСР, мене запросили в обласне товариство мисливців і рибалок. У1992 році вперше обрали головою президії облради УТМР. Відтоді довелося чимало пережити: і браконьєрське беззаконня, і рейдерські атаки на мисливські угіддя. Зараз я полюю для душі. Люблю поностальгувати в рідних місцях або виїхати з приємною компанією на полювання, зібратися біля вогнища...

Байки оповісти...

Чесно кажучи, байки у мене не дуже виходять, я людина прямолінійна,, не можу прибріхувати. От є у мене друзі, які роблять це майстерно. Ніби все розкажуть, як було, а щось та й додадуть, і воно цікавіше виходить...

Чи багато в нашій області мисливців та рибалок?

В обласному товаристві —16 тисяч.

А кого більше — рибалок чи мисливців?

Звісно, мисливців, їх у нас майже 70%. Щодо віку, то більшість — люди зрілі: від 40 до 70 років. Щоправда, є у нас і свій довгожитель — Володимир Плахута. Йому 85 років. Зір відмінний, стріляє чудово, має прекрасну пам'ять. Його родич — космонавт Олег Ать- ков. Володимир Ростиславович щотижня до мене заходить. Ось нещодавно приходив і просив поради, де краще полювати на фазана, хоче своєму родичу в Москву відправити мисливський трофей.

Леоніде Івановичу, а якою рушницею Ви користуєтеся?

У мене вже 40 років двоствольна рушниця ТОС-34-ЕР Тульського збройового заводу. Чудова річ! Усе життя з нею полюю. Знаю, що ця радянська рушниця відзначена золотою медаллю Лейпцігського ярмарку.

До речі, за що цінуєте дичину?

Дичина має особливий смак і якість. Якщо домашня качка багата на холестерин, то в дикій його немає. Продукт екологічно чистий і дуже корисний. Проте головне у полюванні для мене не здобич...

Кажуть, на Херсонщині люблять полювати знані в Україні люди?

Так, але з етичних міркувань імен не називатиму...

Голова облдержадмі- ністраціїта мер Херсона теж члени вашого товариства?

Так, хоча Микола Костяк жодного разу не полював у наших угіддях, однак дуже ефективно допомагає захищати їх від рейдерських атак. Володимир Сальдо також виїжджає на полювання рідко, мабуть, раз на три роки. Однак теж ніколи не відмовляє товариству в допомозі. Саме завдяки підтримці влади нам щойно вдалося закріпити півтора мільйона гектарів мисливських угідь на 15-річний строк користування.

Один з напрямів роботи УТМР — відтворення дичини. Чим можете похвалитися?

Нинішнього року за рахунок коштів обласної організації вирощено й випущено в природу понад дві тисячі молодняка дикої качки, за власні кошти придбано і розселено в угіддях майже три тисячі голів фазана. Активно займаємося будівництвом вольєрів для диких кабанів, створюємо умови для розмноження диких кролів у Білозерському та Каховському районах. У розпліднику дичини «Підстепний» плануємо вирощувати й випускати в угіддя фазанів, перепелів, цесарок, диких кабанів та інших мисливських птахів і звірів.

На який вид пернатих найбільше полюють?

Найпопулярніші — качка, перелітний гусак. А головний хутровий звір — заєць. До речі, 6 листопада починається сезон полювання на вуханів, на пернату дичину полювання розпочалося у вересні.

Леоніде Івановичу, наостанок розкрийте секрет: як Вам вдається так чудово виглядати?

Говорять, що час, проведений з друзями на полюванні і рибалці, Бог у залік не бере (сміється).

Автор: Анатолій ЯЇЦЬКИЙ

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015