ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Коли праця як вирок
20.10.2011 / Газета: Новий день / № 43 / Тираж: 36600

У розумінні пересічних громадян люди, засуджені за ті чи інші злочини, повинні перебувати в ізоляції від суспільства. І мало хто знає, що за злочини (у тому числі завдання тілесних ушкоджень) суд може покарати не тюрмою, а... мітлою.

Про працю як покарання для зловмисників розповідає заступник начальника управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Херсонській області — начальник сектору кримінально-виконавчої інспекції Олена ДОСЕНКО.

ОЛЕНО Андріївно, які саме рішення суду має виконувати ваша служба?

Перш за все, хочу зазначити, що кримі- напьно-виконавча інспекція — орган виконання покарань, тобто наша служба належить до всієї системи виконання покарань. Є засуджені, які за рішенням суду відбувають покарання ізольовано від суспільства, а є такі, котрі перебувають на волі. Останні — наші «підопічні», їх сьогодні навіть більше, ніж тих, що утримуються в місцях позбавлення волі. І така ситуація не тільки на Херсонщині, а й по всій Україні.

На нашу службу покладене досить широке коло обов'язків. Зокрема, виконання кримінальних покарань: позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадські та виправні роботи. Виконуємо адміністративні стягнення — громадські та виправні роботи. Здійснюємо контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням; звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дгтей віком до трьох років. Крім того, направляємо осіб, засуджених до покарання у вигляді обмеження волі, до кримінально-виконавчих установ відкритого типу (виправних центрів).

Тобто ваш контингент — люди, які скоїли нетяжкі злочини...

На утримання засуджених у виправних колоніях з бюджету необхідно виділяти чималі кошти. Але ж багато засуджених не є небезпечними для суспільства, вони не «професійні злочинці». їхня ізоляція ні потерпілому, ні суспільству не принесе ніякої компенсації. Доцільніше направити таких правопорушників на виконання безкоштовної суспільно корисної роботи. З прийняттям нових Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів в Україні зросла кількість альтернативних покарань, зокрема громадських робіт. У світі цей вид покарань вперше був введений у 1971 році в кримінально-виконавчий кодекс Швейцарії. Там громадські роботи застосовували до неповнолітніх злочинців.

Ось і серед наших «підопічних» чимало засуджених за завдання умисних тілесних ушкоджень (легких), крадіжку або ухилення від сплати аліментів на утримання дітей. Крім того, громадськими роботами суд може замінити штраф, якщо засуджений не має можливості його сплатити.

Зараз адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт дуже поширене. До цих робіт залучаються люди, котрі сіли за кермо у нетверезому стані і здійснили порушення чи, скажімо, розпивали спиртне у громадських місцях...

—Чим займаються на громадських роботах?

— Покарання у вигляді громадських робіт — це виконання у вільний від роботи та навчання час безоплатних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування. Засуджений відбуває покарання за місцем проживання, тобто працює на тій території, де мешкає. Перелік об'єктів також визначають органи місцевого самоврядування. Наприклад, у Херсоні — це комунальне підприємство «Гарантія», КП «Ритуальна служба», що надає ритуальні послуги. Засуджені прибирають кладовища, підрізають і висаджують дерева та кущі, копають землю під газони та клумби, косять траву, очищають зливову каналізацію, ліквідують несанкціоновані звалища сміття. Завдяки саме цим людям наші міста стали трішки чистішими. Перед початком літнього оздоровчого сезону за допомогою наших «підопічних» були прибрані майже всі дороги Херсонщини. У зимовий час порушників залучають до очищення тротуарів і пішохідних доріжок від снігу, посипання їх піском під час ожеледиці.

До речі, громадські роботи не можуть бути джерелом поповнення бюджету або ж здійснюватися на користь потерпілого від злочину. Вони виконуються на благо суспільства. Термін такого покарання обчислюється в годинах, протягом яких засуджений повинен працювати на визначеному місці. На день — не більше чотирьох годин, а неповнолітні — не більше двох.

Скільки ж таких добровільно-примусових помічників маємо?

На обліку кримінально-виконавчої інспекції області сьогодні перебувають майже 5000 засуджених, а також понад 700 адміністративно покараних. Причому більшість засуджених проживає не в обласному центрі, а в Новій Каховці та Каховці.

Чим відрізняються громадські роботи від виправних?

Виправні роботи, як правило, застосовуються до засуджених, котрі скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини і вже відбули у місцях позбавлення волі не менше 75% терміну покарання, визначеного судоіуі. Тобто їх звільнили за певних умов на більш м'яке покарання — виправні роботи. Якщо людина на працюватиме, термін їй не зараховується, іншими словами, вона знову може повернутися до в'язниці.

Яка робота, коли навколо чимало законослухняних безробітних?

Коли суд розглядає подання адміністрації виправної установи на виправні роботи, неодмінна умова — це довідка з місця майбутньої роботи засудженого. Зазвичай цим користуються люди, котрі не втратили соціального зв'язку, якими опікуються родичі. Рідні підшукують роботу, ми перевіряємо місце працевлаштування. Зв'язуємося з адміністрацією підприємства або фермерського господарства. Як правило, з нашою інспекцією активно контактують бухгалтери цих підприємств, оскільки з доходів наших підопічних щомісяця відраховуються 20% в дохід держави.

До речі, таких засуджених у нас небагато — всього 90 чоловік.

Вироком суду можуть буті визначені обов'язки: регулярно з'являтися на реєстрацію, повідомляти про зміну місця проживання, роботи. Без дозволу нашої інспекції забороняється виїжджати за межі України.

А хто вирішує періодичність цієї реєстрації?

Інспекція виносить відповідну постанову, з якою засуджений ознайомлюється під підпис. Щодо періодичності, то вона може коливатися від чотирьох разів на місяць до одного разу на квартал. Якщо людина працює і добре характеризується, то їй можуть призначити реєстрацію раз на квартал. Загальноприйнята норма — раз на місяць.

Якщо людина не з'являється на реєстрацію, що їй загрожує?

Виносяться попередження, після другого — справа передається до суду. І випробувальний термін може бути скасований. Людину направляють у місця позбавлення волі. Причому на термін, спочатку зазначений у вироку суду. Із 5000 наших підопічних у місця позбавлення волі ми повернули цього року вже 65 осіб...

Сьогодні в розшуку перебувають 55 чоловік, які зникли з постійного місця проживання. На жаль, багато хто з умовно засуджених здійснюють нові злочини. Люди не розуміють, якщо тобі дали шанс залишитися на волі, то цим треба дорожити...

А якщо людина ухиляється від громадських робіт?

Таким засудженим загрожує кримінальна відповідальність — до шести місяців арешту або обмеження волі до трьох років. І хоча ухилення від громадських робіт рідкісні, вони теж трапляються.

Цікаво, як виконується та контролюється покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю?

У нас зараз зросла кількість людей, яким судом заборонено обіймати певні посади. Взагалі, це додаткова міра покарання. Зазвичай вона застосовується до людей, засуджених з випробувальним терміном. У переліку — заборона керувати транспортними засобами (злочини, пов'язані з ДТП). Ми контролюємо, щоб у МРЕУ вилучали у таких засуджених водійські права на строк, визначений судом. Так само і з видачею ліцензій.

Коло обов'язків вашої служби дуже широке. Хто за всім цим слідкує?

Це завдання покладене на 22 підрозділи кримінально-виконавчої інспекції області, які розташовані в кожному районі області, а також у Новій Каховці та трьох районах міста Херсона. Штатна чисельність персоналу — 106 одиниць.

Ще 8 років тому нас було 28 чоловік. Згідно з Кримінально-виконавчим кодексом, навантаження на одного інспектора має бути не більше 25 чоловік, у нас — 65. Тому й вводяться нові посади, що обіймають юристи, педагоги, психологи... До речі, 21 листопада ми святкуватимемо 10-річчя створення кримінально-виконавчої інспекції.

У дні прийому на реєстрацію приходять зазвичай по 100—120 чоловік. Контингент — дуже різноманітний: дехто приїжджає на джипах, а в декого немає грошей навіть на зворотний проїзд тролейбусом...

Автор: Анатолій ЯЇЦЬКИЙ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.016