ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Якщо маля часто хворіє...
20.10.2011 / Газета: Новий день / № 43 / Тираж: 36600

Чому з поля зору батьків і педіатрів випадає санаторне оздоровлення?

Ослаблений імунітет — прикра типова ознака сучасних дітлахів. І

відповідальність за це несуть передусім батьки, котрі все менше уваги приділяють урізноманітненню харчування малечі, способу її життя та дозвілля. Тож якщо маля часто хворіє, це нерідко є проявом наслідків недбальства дорослих, які після сяк-так вилікуваної застуди (здебільшого самотужки) прагнуть швидше випровадити дитину в дитсадок чи школу. Втім, не тільки своєчасна лікарська допомога потрібна дітям, котрі часто хворіють, а й відповідне санаторно-профілактичне оздоровлення. Батькам, котрі помилково вважають своє чадо надто маленьким для того, щоб залишити його в такому закладі без свого нагляду, турбуватися наразі слід про інше — аби хвороби, які обсіли дитя, не дали незворотних рецидивів. До того ж, санаторій можна обрати якнайближче—в межах своєї області і навіть міста.

Дитячий пульмонологічний санаторій «Дніпро», який має славну піввікову історію, розташувався в самому центрі Херсона — в зеленій зоні мікрорайону ХБК. Паркове оточення для такого закладу має низку суттєвих переваг, адже це унікальний санаторій для ослаблених, часто хворіючих на пульмонологічні, респіраторні та вірусні інфекції дітей. Працює він цілорічно і спеціалізується на оздоровленні пацієнтів з усієї області віком від 2 до 7 років із захворюваннями верхніх дихальних шляхів та ослабленим імунітетом. Розрахований на одночасне перебування в ньому до сотні дітей.

— Ми постійно оновлюємо свою лікувально-профілактичну базу, а отже запроваджуються сучасні методи санаторно-курортного лікування, —зазначає головний лікар санаторію, заслужений лікар України, головний отоларинголог області Сергій Кушнаренко. — Для дітей створені комфортні умови для повноцінного відпочинку та лікування. Про це дбає злагоджений колектив досвідчених педіатрів та педагогів. В корпусах тепло і затишно завдяки власній автономній котельні і персоналу, який власноруч прагне забезпечити дітям домашні умови перебування.

Традиційно це п'ять сформованих різновікових груп по 15—25 маленьких відпочивальників, які одночасно проходять курс лікування упродовж 26—30 днів і змістовно проводять дозвілля.

— Умови в санаторії нічим не відрізняються від сучасного звичного дитсадка, — запевняє завідувач дитячого відділення санаторію, педіатр з 30-річним стажем Марія Багрій. — За винятком того, що малята перебувають тут цілодобово під наглядом висококваліфікованого персоналу:

лікарів вищої категорії, медсестер, вихователів та нянечок. Саме завдяки належному піклуванню діти доволі швидко адаптуються до нових умов. Найменшим допомагають одягатися, проводити гігієнічні процедури, їх годують. Адже нам важливо, щоб маленькі пацієнти отримували повний спектр профілактичних процедур, у тому числі фізіотерапевтичних, ЛФК, масажі, зміцнювалися, загартовувалися на свіжому повітрі.

Для лікування та профілактики пульмонологічних захворювань дітям готують кисневі коктейлі, які збагачують організм і підвищують імунітет, застосовуються аеротерапія, оздоровчі масажі, лікувальна фізкультура. Тут особливу увагу приділяють і повноцінному збалансованому 5-разо- вому харчуванню, яке неодмінно включає в себе свіжі фрукти та овочі, м'ясо-молочні та рибні продукти.

Адже для дітей, котрі часто хворіють, особливе значення має різноманітність меню.

— індивідуальний комплексний лікарський нагляд здійснюється за станом кожної дитини, — говорить Сергій Кушнаренко. — На підставі цього розробляється курс лікувальних та профілактичних заходів, аби за час перебування в санаторії дитина отримала максимально ефективне оздоровлення. Звісно, сприяють цьому і прогулянки, гра на майданчиках на подвір'ї, адже не всі батьки приділяють належну увагу перебуванню ослабленої дитини на свіжому повітрі. Ігрові кімнати, зали лікувальної фізкультури, спальні у нас оснащені всім необхідним для того, щоб діти почувалися в комфортній, майже домашній обстановці. Заняття з музики, малювання і навіть власний ляльковий театр розвивають таланти малят. Організовані в санаторії свята для малечі завдяки старанням співробітників перетворюються на пізнавальні, видовищні, незабутні події.

Ті діти, котрі хворіють на застудні захворювання чотири і більше разів упродовж року, зазвичай перебувають на диспансерному обліку в районних дитячих поліклініках за місцем проживання. Педіатри, котрі по-справжньому вболівають за таких пацієнтів, регулярно пропонують їхнім батькам направлення на безкоштовне оздоровлення в санаторії «Дніпро», підпорядкованому Херсонській обласній раді. Бюджету ж кожна з путівок обходиться в понад 3 тисячі гривень. Щомісяця вони пропорційно розподіляються між районами області, тож від планомірності роботи дільничних педіатрів залежить, аби кожна з путівок була використана максимально ефективно за призначенням. Важливо, аби й самі батьки, які вимушені часто брати лікарняний по догляду за хворою дитиною, усвідомлювали потрібність такого оздоровлення для свого маляти, котре з недолікованими застудними захворюваннями потрапляє в дитячий колектив, знову інфікується, і маленький знесилений організм отримує новий, ще міцніший удар.

Автор: Олена НЕЧИПУРЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.010