ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Мітинг проти знущань
20.10.2011 / Газета: Акценти / № 40 / Тираж: 5000

14 жовтня, у Києві, пройшов Всеукраїнський форум представників громадських організацій, на якому були присутні і ті, хто представляв Херсон

Головна мета Форуму — обговорення законопроекту «Про Гарантії держави щодо виконання судових рішень», що у 10 і більше разів не тільки скорочує розміри соціальних виплат населенню, а й віддає право їх встановлення на розсуд Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, що ще 9 вересня, практично на першому тижні своєї роботи після відпустки, Верховна Рада України, за поданням КМУ, прийняла законопроект у першому читанні, а вже у двадцятих числах вересня, у столиці, активісти чорнобильських організацій та воїни-афганці провели наймасштабніше та ефективне пікетування ВРУ. Тоді, під стінами Ради, представники названих організацій нагадали депутатам та урядовцям не словами а ділом, що з цими категоріями громадян себе треба поводити поважно: мітингувальники у кілька хвилин «змели» заслін «правоохоронців», а депутати, зриваючи на ходу депутатські значки, кинулися до підземного переходу, що веде з будинку «під куполом» у інші будівлі ВРУ. Бігли так швидко, що навіть забували поступатися місцем депутатам-жінкам (черговим «кнопкода- вам»), вискакували за 2 — 3 вулиці від Грушевського — стрибали у свої іномарки і наказували водіям якомога швидше їхати світ заочі.

Тоді, у акції протесту проти скасування соціальних пільг 16-ти категоріям населення, у тому числі ветеранам, «дітям війни», «чорнобильцям» і «афганцям», взяли участь майже 100 херсонців.

Тоді було вирішено, що з представниками «чорнобильців» та «афганців», які фактично взяли на себе «діючий прорив» у зверненні уваги влади до їх проблем, будуть вести переговори представники Кабміну.

Під час мітингу-протесту, учасники вимагали повного скасування законопроекту та згодом, під час ведення «переговорів» з'ясувалося, що «представники» невдоволених погодилися на те, що буде підписаний Меморандум, у якому пропишуть «доопрацювання».

Як-заявили у владі: з пікетувальниками досягнуто повної домовленості. Ми врахували всі їхні вимоги, про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Та чи насправді з цим «доопрацюванням» погодилися на місцях ті, кого лишають пільг, а не ті, хто очолює організації на «найвищому рівні»?

Після подій у Києві, вже у Херсоні, відбулось засідання за «круглим столом», на якому зустрілись представники Обласної державної адміністрації з членами «Червоного хреста» та Громадської ради при ХОДА. Тоді керівництво області заявило, що пільги з організації медичного обслуговування ветеранів, з безкоштовного проїзду ветеранів всіма видами міського пасажирського транспорту, залізничним і водним транспортом приміського сполучення, а також автомобільним транспортом громадського значення у сільській місцевості скасовані не будуть, Можлива тільки зміна порядку надання пільг.

В області зареєстровано 33 тисячі одиноких осіб, яким необхідний соціальний захист, і які користуються різними пільгами. Усього ж в нашій області — 16 категорій громадян мають право отримувати ті чи інші пільги, визначені різними Законами України... «Жодна з них не буде скасована», — запевняли тоді представники влади.

А вже 4 жовтня, Обласна державна адміністрація спільно з Українською Спілкою воїнів-афганців та Спілкою чорнобильців направили до столиці делегацію, яка мала б підписувати Меморандум про співпрацю з Кабінетом Міністрів України(?). Перший заступник голови Облдержадміністрації В'ячеслав Білий і Голова обласної ради Віктор Пелих, які тоді зустрічалися з активом громадських організацій ветеранів-афганців та чорнобильців, представили два проекти Меморандуму.

Учасників зустрічі цікавило питання про збереження системи надання пільг та пенсійних виплат категоріям громадян, які мають статус ветерана, учасника, інваліда війни в Афганістані; ліквідатора, потерпілого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Результатом заходу стало рішення щодо підписання Меморандуму з КМУ.

Так вирішували керівники.,. А от пересічні (або «справжні») ветерани продовжували думати по-іншому, і в країні продовжувались акції протесту, Мітинги пройшли у Полтаві, Донецьку та інших містах України.

Було прийнято рішення провести загальноукраїнський Форум, дату якого було призначено на 15 жовтня, а перед тим, 13 жовтня, у Херсоні відбувся власний мирний мітинг-протесту, участь у якому взяли більше п'ятисот осіб, які практично в один голос заявляли, що вони проти будь-якої ліквідації пільг, На площі Свободи, де і відбувався захід, зібралися представники районних, міських та обласних громадських організацій «афганців», «чорнобильців», «дітей війни», ветеранів війни та праці, які одностайно проголосували за скасування підписаного Меморандуму про співпрацю між Урядом і представниками «чорнобильців» і «афганців», Як зазначив Юрій Бичковський, представник «Союзу «Патріот», делегати від афганців-ветеранів Херсонщини обов'язково підтримають афганців на Всеукраїнському форумі, де представники багатьох громадських організацій будуть виступати проти скасування пільг і підписаного Меморандуму: «Ми проводимо зараз абсолютно неполітичний мітинг. Я радий, що вийшло багато людей для того, аби заявити про свою позицію. Ви знаєте, що був підписаний Меморандум про співпрацю у Києві. Я заявляю, що це було зроблено не легітимно, і тільки для того, щоб підіграти Кабміну. Нелегітим- но, тому що питання не обговорювалося в районних організаціях. Порушений статут. Це питання має розглядатися в суді. Процедура підписання Меморандуму була порушена, а це означає, що в ручному режимі Уряд може вирішувати, кому і скільки видавати ці пільги».

На мітингу виступали Голови громадських організацій, які закликали підтримати тих, хто буде на столичному форумі, Наприкінці присутні, практично одностайно, проголосували пропозицію про скасування Меморандуму та про відрядження у Київ делегації з Херсона.

Крім того, було вирішено захищати інтереси і на місцевому рівні, через обов'язкове обговорення цього питання на черговому засіданні обласної ради.

Депутат обласної ради, перший секретар обкому Компартії України, Анатолій Таранов- ський зокрема зазначив: «Події останніх днів насправді сколихнули всю Україну, і те, що на ' нашому мітингу теж зібралось дуже багато людей небайдужих, каже про те, що терпіння народу закінчується. Прийшов час дій! Двадцять років цілеспрямовано, методично у нашого народу забирають останні копійки. Двадцять років продовжується цей грабіж, і закінчується він спробою прийняти цей закон. Що це за закон такий, чому необхідно обмежувати пільги? Тому що керівництво України стало на коліна перед МВФ, якому треба вже зараз повертати борги! А за чий рахунок це можна зробити? За рахунок найменш захищених, за рахунок пільговиків. Я схиляю голову перед тими афганцями, офіцерами, які підняли цю хвилю».

Анатолій Федорович власне і наголосив на тому, що потрібно наполягати на знятті законопроекту з розгляду в цілому, а головне — не дозволяти і надалі себе обманювати: «Потрібно продовжувати системну боротьбу, спільно домагатись виконання прав і дотримання Конституції».

На час проведення мітингу, журналістами не було помічено на ньому жодного представника виконавчих органів влади ані області, ані міста.

Та, раптом сталося «диво». Після того, як Юрій Бичковський звернув увагу присутніх на те, що міська влада ігнорує проблеми ветеранів, а її голова Володимир Сальдо: «вміє лише у нетверезому вигляді пісень на сцені співати», через нетривалий час перед мітингувальниками з'явився міський голова Херсона Володимир Сальдо і одразу сам «надавши собі слово», звинуватив Юрія Бичковського у тому, що той «казки розповідає»...

Чи сказав щось «ділове» сам пан Сальдо? На жаль — ні. Лише пообіцяв: «пісень не співати», і тут же дав пораду: «утеплити вікна і засклити під'їзди» (на питання, за чий кошт мають засклити під'їзди — відповіді не прозвучало). А ще ВВС запросив мітингувальників на «суботник», на суднобудівний завод... А що ще залишається робити ветеранам та пільговикам, які відстоюють свої права, крім того, як брати участь у суботниках?

Забув мабуть Володимир Васильович, що на відміну від нього та членів Партії регіонів, більшість із тих, хто стояли на площі, у свій час і на суботниках попрацювали, і за державу повоювали, і інтернаціональні зобов'язання держави, а не свої виконували. От тільки, де тепер держава з виконанням своїх зобов'язань перед ними? Куди вони поділися?

Переведені в офшори. Украдені під чуйним керівництвом провідної сили всіх часів та народів партії регіонів, її керманичів та їхніх родин!

Але все ж виступ Володимира Васильовича не минувся даром, він спромігся зробити головне: підняти «бойовий» настрій у мітингувальників і ще раз переконав їх у тому, що тільки вони самі зможуть вирішити свої проблеми.

І тепер вони вже точно зроблять все, аби не допустити, по-перше, порушення законодавства, а, по- друге, такого зухвалого знущання з тих, кого держава зобов'язана підтримувати.

Про те, як пройшов Форум у Києві в ексклюзивному інтерв'ю розповів представник «Союзу «Патріот» Юрій Бичковський.

КОР. Юрію Олеговичу, розкажіть, чи виправдав Форум очікування ветеранів?

Юрій Бичковський. Було багато людей, насправді дуже багато. Усі вони стояли під стягами «НКН» (Всеукраїнська організація «Ніхто, крім нас»). І от тепер у мене є конкретний результат Форуму — документ, в якому чітко сформульовані вимоги народу, вимоги до народних депутатів і звернення безпосередньо до Президента України. Його ми затвердили на Форумі, Усе інше, порівняно з цим, було малозначиме, всі розмови і виступи — не такі важливі. А от документ, про який я кажу, — це саме результат проведення Форуму.

КОР. Що це за вимоги, чи можна їх вважати офіційним документом?

Ю.Б. Це звернення до. Президента про те, що має бути проведений саморозпуск Верховної Ради, тут все дуже чітко і лаконічно написано. Такі ж звернення до кожного народного депутата України, вони будуть вручені їм усім.

КОР. Хто представляв нашу область на всеукраїнському рівні?

Ю.Б. Із Херсонщини на Форумі були 24 особи. Ветеранські організації, діти війни, афганці — ми залучили всіх, кого могли. А взагалі на Форумі було близько 600 осіб, з усіх куточків України!

КОР. Чи можна стверджувати, що ветерани досягли мети, яку ставили перед собою, організовуючи Форум?

Ю.Б. Форум був лише інструментом, ми зробили те, що мали зробити. Тепер чекаємо результату. Є чітко встановлений термін г до 4 листопада. До цього часу у Верховній Раді повинні прийняти рішення. Якщо не задовольнять наші вимоги, тоді, я думаю, пройдуть акції протесту по всій країні.

Ми не будемо спокійно реагувати на подібні рішення. Влада сама провокує нас на це!

Автор: Сергій Осолодкін, Маргарита Коваленко

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011