ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




300 РОКІВ ОЛЕШКІВСЬКІЙ СІЧІ: СВЯТО КОЗАКІВ ЧИ ГУБЕРНАТОРА?
20.10.2011 / Газета: Акценти / № 40 / Тираж: 5000

15 жовтня, у Цюрупинському районі, відбулося урочисте святкування 300-річчя Олешківської Січі. У цюрупинський степ, туди де діяла перша в світі демократична конституція, створена Пилипом Орликом, до колиски козацької слави та відчайдушних степових лицарів, яких знала вся тогочасна Європа, з'їхалися козаки з усієї України

Як зазначали організатори, святкування 300-річчя Олешківської Січі мало б відбуватися на загальнодержавному рівні, але у офіційній частині традиційно взяли участь керманичі області: Микола Костяк, Віктор Пелих, і ще Перший заступник Міністра культури, наш колишній земляк Юрій Бо- гуцький. Усі вони привітали присутніх козаків від імені керівництва держави з пам'ятною датою. «Я хотів би в першу чергу привітати самих козаків, які завітали сьогодні на святкування, — сказав Юрій Богуцький. -1 подякувати цим людям. Вони справжні ентузіасти і дбають про історичну та культурну спадщину, про історію козацтва».

Козаки, з усіх куточків нашої країни, не залишилися у боргу та подякували чиновникам за організацію свята. Найбільше орденів, медалей та грамот отримав Голова облдержадміністрації Микола Костяк. Як виявилось, губернатор Херсонщини має звання генерал-полковника Українського реєстрового козацтва. Козаки нагородили Миколу Михайловича орденом «Бронзовий Козацький хрест III ступеня», нагрудним пам'ятним знаком «Олешківська Січ — 300 років», орденом імені Петра Сагайдачного та вручили йому шаблю, що символізує українське лицарство.

Особливо теплі слова привітання лунали з уст Верховного Отамана Українського реєстрового козацтва, Анатолія Шевченка: «Я вітаю всіх з цим великим днем і вірю в те, що сьогодні свято не лише тут-в Олешків- ському степу, але і на небесах, Наші брати, які до останнього боролися за Україну дивляться на нас з гордістю. Ми ніколи не повинні забувати нашу історію, адже це те, основне, без чого будь-який народ не може існувати».

Козаки, які завітали на свято, мабуть і справді ентузіасти. Кількість делегацій, які прибули віддати шану місцю, де зародилось степове козацтво, просто вражала, Серед них були Херсонський кіш українського козацтва, Українське Реєстрове козацтво, Херсонська паланка спілки козаків України війська запорозького, Міжнародний Союз козацтва, Соборне козацтво України «Січ», Чорноморський округ козацтва Запорозького, Козацтво нової України, Таврійський козачий округ отамана Близнюка, Святопокровський козачий полк та козаки з інших регіонів України.

Для всіх, хто завітав у Олешківський степ, було організовано концерт та виставку-ярмарок виробів народно-ужиткового мистецтва. Загалом святкування відбувалося аж до пізньої ночі, але вже у Цюрупинську. Там на головній площі міста всім бажаючим роздавали козацький куліш, а «підігрівали» атмосферу свята знову ж таки аматорські колективи, які з'їхалися чи не з усієї області.

Отож, усе, як завжди: нагороди, концерт, ярмарок. Але обіцяний «державний рівень» святкування більшість присутніх так і не відчули. Нашвидкуруч прибраний степ, розвішані абияк плакати на паркані, щойно вбитий у землю частокіл говорили про те, що справжньою відбудовою Олешківської Січі наразі займатися нікому.

У той же час Голова ОДА та орденоносець Микола Костяк, відповідаючи на запитання журналістів, чи зацікавлена влада серйозно взятися до справи та реконструювати місце козацької слави, відповів традиційною ні до чого не зобов'язуючою реплікою: «Ми будемо працювати у цьому напрямку».

Так що на те, щоб Олешківська Січ «повернулась» до нормального стану, теперішні степові лицарі певно довго чекатимуть. Незрозуміло лише, навіщо було так «голосно» говорити про державний рівень свята? Адже вручити ордени, грамоти та подяки можна було б і в основному місці святкування — у Цюрупинську.

Втім, судити не нам, а тим, хто організовував «державний» рівень. їм, певно, з висоти польоту, краще видно, де саме потрібно нагороджувати кращих представників обласної державної адміністрації.

Автор: Олена Кучерява

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013