ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Отрута полишає степи
27.10.2011 / Газета: Новий день / № 44 / Тираж: 36600

На Херсонщині триває масштабне вивезення безгосп- них, непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Днями перші завантажені спецавтівки полишили Білозерський район. Журналісти області одержали можливість побувати на місці подій.

На територію колишньої бази облагрохіму, що на околиці Білозерки, для остаточного вивезення доставлено 25 тонн хімікатів. Сипучі — у поліпропіленових мішках, а потім ще й у величезних біг-бегах, ємністю приблизно з тонну. Рідкі — у сертифікованих пластмасових діжках. Червоно-біла смугаста стрічка довкола цих об'єктів говорить сама за себе: перетинати встановлену межу небезпечно. За кожним кроком виконавця робіт, а це TOB «СІ Буд Систем», яка є підрядником ізраїльського підприємства «СІ Груп Консорт Лтд.», стежать представники комісії з питань поводження з безгоспними відходами та місцевої влади. Заступник голови райдержадміністрації Василь Журав- ленко, щойно ЗМІ увімкнули камери та диктофони, почав усіх вітати «з сьогоднішнім святом»(!). На перший погляд, це здалося дивним. Але...

— Нарешті ми розпочали роботи з вивезення та утилізації безгоспних агрохімікатів з Білозерського району, — пояснює Василь Петрович. — І сьогодні ми з вами присутні на відвантаженні з територій трьох сільських рад: Станіславської, Білозерської і Томи- нобалківської. Склади знаходилися на відстані 15—20 метрів від житлових будівель. Влітку, при температурі до 40 градусів, довкіл стояв сморід і сльозилися очі від цих отрутохімікатів, а сьогодні їх там вже немає. Це дуже велике свято!

За словами Василя Журавленка, під ч^р пакування пестицидів жителі вищезгаданих сільських рад не могли повірити, що їхнім стражданням, нарешті, буде покладено край. Від радості ледь не плакали і до пізньої ночі, поки тривали роботи, залишалися поруч.

Що саме, за хімічним складом, зібрано у спеціалізовану тару, визначити неможливо. Отрутохімікати пролежали десятиліття, зазнавали руйнівного впливу опадів, змішувалися між собою вітром... Відомо одне: ці хімікати заборонені до використання, не мають господаря і такому непотребу не місце там, де живуть люди і родить земля.

— Завдання комісії з вивезення безгоспних, непридатних до використання пестицидів та агрохімікатів — відслідковувати, що зі складу усе зібрано, зважено, завантажено на автотранспорт і вивезено за межі Херсонщини, — розповідає заступник голови комісії, перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в області Ольга Філіна. — Зараз зважено транспорт, потім будуть завантажені біг-беги, обов'язкове повторне зважування автотранспорту після зата- рення і підписання акта. До нього залучаються не лише члени нашої комісії, а й представники фірми, яка виконує ці роботи, сільської (селищної) ради та рай- держадміністрації.

До речі, спочатку планувалося вивезти з Білозерського району 9,2 тонни. Але, як зауважив на брифінгу заступник губернатора Михайло Мельник, приблизний обсяг можна було підрахувати лише візуально. Бо під час безпосереднього затарення виявилося, що пестицидів значно більше — 25 тонн. Втім, з території вищезгаданих сільських рад вивезено все. Для цього задіяно ліцензований транспорт. Працівниюі- виконавці пройшли відповідне навчання і мають спеціалізовані допуски. Усі агрохіміками з території Херсонщини прямують до спеціалізованого польського підприємства, на якому їх і буде утилізовано.

На жаль, поки що Білозерський район не можна назвати очищеним від агрохімікатів. Залишається ще 50 контейнерів

з пестицидами. Планується, що черга, а точніше кошти, на їх утилізацію, надійдуть у 2012 році.

Нагадаємо: за приблизними підрахунками, на початок жовтня цього року на території області знаходилося близько 1013 тонн непридатних до використання пестицидів та агрохімікатів (безгоспних і таких, що мають власників). Згідно з договором і відповідно до тендеру, проведеного Міністерством екології та природних ресурсів, до кінця цього року (за прогнозами фахівців, до початку листопада) буде вивезено та утилізовано майже 297,7 тон- ни безгоспних агрохімікатів. Протягом наступного року планується очистити Херсонщину остаточно.

Автор: Тетяна ПІДГОРОДЕЦЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015