ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«Фортеця» бере ініціативу на себе
27.10.2011 / Газета: Новий день / № 44 / Тираж: 36600

Представники малого та середнього бізнесу в Україні належать до тієї категорії громадян, які акріивно відстоюють свої інтереси. Не раз і не два виходили вони на майдан Незалежності у Києві, пікетували Верховну Раду, вимагаючи полегшення ведення бізнесу. Чи прислуховується до них влада? З цим запитанням ми звернулися до директора Асоціації захисту прав приватних підприємців Херсонської області Віри ТОКАРЕВОЇ.

— Приємною новиною для мене і всіх підприємців стало нововведення у Податковому кодексі, завдяки якому тепер пенсіонери-інваліди звільнені від сплати соціального внеску, — відповіла Віра Павлівна. — Підготовлений ще один проект змін, який знову ж таки-стосується 14 глави кодексу і має безпосереднє відношення до малого та середнього бізнесу. Щойно він затверджений Верховною Радою. До розробки цих змін безпосередньо причетне Всеукраїнське об'єднання підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця», до якої я також входжу.

Ця громадська організація створена після подій на Майдані, що відбувалися з приводу прийняття Податкового кодексу. До неї увійшли лідери громадських організацій з усієї України. Що дуже важливо — тепер ми, маємо безпосередню можливість вносити свою лепту у написання законів, представляти Кабінету Міністрів своє бачення законодавства. Приємно, що в останній час до нас дослуховуються і рахуються з нашою думкою. На зустрічі з Миколою Азаровим ми запропонували давати самозайнятим приватним підприємцям відпустки і не брати з них за це ставки єдиного податку. Азаров нас підтримав: «Ми всі ходимо у відпустку. Чому підприємці не можуть?».

А тепер про те, що мені не подобається. У той час, як по всій Україні вже прийняті правила торгівлі на ринках, у нас в Херсоні з цим великі проблеми: правила нібито й прийняті, але вони нелегітимні, оскільки не пройшли громадського обговорення. А я попереджала чиновників: якщо ви не зберете підприємців і правила не будуть обговорені, то це не правила торгівлі...

З незрозумілих причин і на моє велике здивування з посади начальника управління споживчого ринку Херсонського міськвиконкому було звільнено Віру Кружнову — людину, яка була на своєму місці. Професіонал високого рівня, вона вміла виходити з будь-якої критичної ситуації, знаходила компроміси між владою і підприємцями. Вважаю, сьогодні відділ обезголовлений. За короткий час там уже «відмітилося» два нових керівники, але довго вони там не просиділи, саме не просиділи, бо там нічого не робили...

Ой, ледве не забула про одну маленьку радість! Нарешті в нових правилах торгівлі, затверджених урядом та рекомендованих органам місцевого самоврядування для затвердження, вирішене питання безплатних туалетів для підприємців. Цим питанням я особисто займалася вісім років і навіть виносила цю проблему на розгляд Кабміну. Тому, мабуть, і врахували. Адже тривалий час люди, які працюють на ринках, платили гроші за користування туалетами. І це, незважаючи на те, що оплачували послуги ринку! На всі мої звернення керівники облспоживспілки та ринків відповідали одне і те ж: «Туалети у нас збиткові!». Але вони не можуть бути збитковими, бо господарі ринків свої витрати закладають у вартість послуг, які оплачують підприємці. Проте, нарешті, питання вирішене.

Злободенним лишається інше питання: міські чиновники намагаються заднім числом нарахувати підприємцям орендну плату за 2008—2010 роки. Хоча в законі сказано, що це повинно бути додатковою угодою, і людина сама вирішує — підписувати її чи ні. Між тим, підприємцям ставлять ультиматум: якщо не підпишеш, значить, не одержиш оренду землі. Мова йде про немаленькі суми, бо оренда землі дуже зросла. Проте у Податковому кодексі йдеться про те, що ціни на оренду землі повинні розглядатися станом на 1 січня поточного року, а у нас без усяких докорів сумління вони розглядаються майже наприкінці року, та ще й за три попередні роки! Ось чому я підготувала відповідне звернення до міськвиконкому: на якій підставі підприємцям підніматимуть орендну плату за землю?

Ще одне болюче питання: просимо Кабмін зменшити навантаження у вигляді соціального внеску і на фонд оплати праці. Це не стосуватиметься лише малого бізнесу.

Зараз створюють робочу комісію з перевірки робочих місць підприємців — на предмет оформлення найнятих працівників. На. останньому засіданні громадської ради при Державній податковій службі у Херсонській області я виступила і сказала, що штрафами ми не примусимо людей вийти з тіні. З їх допомогою ми можемо тільки додатково закрити ще кілька підприємств, наклавши на них штрафні санкції. Проблему слід розглядати глибше. Адже жоден бізнес не працюватиме собі на збиток. А як можна витримати навантаження на фонд оплати праці у 34—42%? Люди за таких умов не зможуть працювати, тож вони думатимуть, як сховатися від податків, від тих чи інших зборів та поборів.

Ми пропонували знизити податки з 34,8% до 18,1%. Азаров сказав: «Якщо зможете переконати Кабінет Міністрів і мене, то я з цим погоджуся». Ось зараз це і є метою «Фортеці». Робимо розрахунки, аби довести уряду і прем'єру зокрема, що навантаження на фонд оплати праці має бути зменшене. Розрахунки показують, що зробити це реально. Я завжди говорю: курочка — по зернятку і сита, а лев чекає на велику здобич... Від цієї крупної здобичі держава тільки втрачає. Не завжди хороша практика «биття», іноді треба йти на компроміс, поступитися і приходити до грамотних розрахунків.

Минулого тижня Верховна Рада внесла зміни в Податковий кодекс, які передбачають диференціацію оподаткування суб'єктів малого бізнесу. Законопроект включає в Податковий кодекс главу, присвячену спрощеному оподаткуванню, що передбачає поділ платників єдиного податку на чотири категорії.

До першої групи включені підприємці з обігом до 150 тис. грн. без права найму інших осіб. Вони пла- титимуть від 10 до 100 грн. на місяць. Ці підприємці можуть здійснювати виключно роздрібний продаж товарів на ринках або надавати побутові послуги населенню.

Друга група включає підприємців з обігом до 1 млн. грн. і з правом найму 10 осіб. Розмір податку для них пропонується затвердити на рівні від 20 до 200 грн. у залежності від рішення місцевої ради. Ці підприємці здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у т. ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, а також здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства.

Третя група — підприємці з обігом до 3 млн. грн. і з правом найму 20 осіб. їх податок складе 3% або 5% залежно від включення або невключения ПДВ.

До четвертої групи включені юридичні особи з обігом до 5 млн. грн. і з правом найму до 50 осіб. Для них податок також повинен скласти 3% або 5% залежно від включення або невключения ПДВ.

Не можуть бути платниками єдиного податку 10 категорій підприємців: які здійснюють діяльність у сфері азартних ігор; обміну валюти; виробництва, експорту, імпорту та продажу підакцизних товарів (крім роздрібного продажу пально-мастильних матеріалів у ємностях до 20 л, а також пива і вина); діяльність з проведення гастрольних заходів; видобуток і реалізацію корисних копалин.

Окрім того, відмовили у спрощенні п ідп риє м ця м — н ерез йде нтам, аудито — рам, страховим брокерам, а також особам, котрі здають в оренду житло площею понад 100 кв. м і суб'єктам господарювання, у статутному капіталі яких від 25% мають особи, котрі сплачують єдиний податок. Закон набуває чинності з 2012 року.

Автор: Анатолій ЯІ'ЦЬКИЙ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012