ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




На побачення – з «рідним» депутатом
27.10.2011 / Газета: Вгору / № 43 / Тираж: 10000

Газета «Вгору» доволі часто розповідала про роботу депутатів Херсонської міськради. Після кожної зустрічі з народними обранцями волонтери громадських організацій розповідали неймовірні історії. Напевно ж, жителі нашого міста можуть розповісти набагато більше дивних випадків. Наприклад, поділитися майже детективними історіями пошуків свого депутата або розповідями про запити, на які відповідали 3 місяці, але так і не змогли відповісти нічого конкретного.

Підійшов до завершення проект з вивчення ефективності роботи депутатів Херсонської міської ради з виборцями, який проводила обласна організація Комітету виборців. Волонтери зустрілись майже з усіма депутатами міськради. Провели телефонне опитування городян та зібрали думки експертів у цій галузі. Але про все по черзі.

Доступ «до тіла» – раз на місяць

Отже, на зустрічах с депутатами, як ми вже розповідали, волонтери розпитували народних обранців про їх діяльність в раді: скільки нових рішень вони запропонували, скільком виборцям допомогли вирішити, скажімо, комунальні питання. Зважали і на місця прийому. Адже коли депутат приймає виборців на 5 поверсі в будинку без ліфту, то, скажімо, бабуся на милицях взагалі не зможе дістатися до омріяного кабінету. Також повинні бути стільці для очікування та стенди з важливою і корисною інформацією. Бо слід розуміти, що робота депутата – це не сидіння в сесійній залі, а, насамперед, допомога своїм виборцям.

Отже, хоче того обранець чи ні, згідно з законом «Про статус депутатів місцевих рад» він має зустрічатися з виборцями саме на своїх прийомах, хоча би раз на місяць. Причому прийом повинні вести всі депутати без винятку, як обрані в одномандатному (мажоритарному) так і в багатомандатному виборчому окрузі. Організація прийому покладена на апарат ради на чолі з секретарем. У кінці минулого року міська рада першою в області затвердила графік прийому, надрукувала його в газеті ради – «Херсонському віснику» та розмістила на офіційному сайті міста.

– Місця прийомів переважно були підібрані з урахуванням зручності для виборців,– розповів керівник проекту «Моніторинг депутатської діяльності Олександр Мошнягул. – Майже всі мажоритарники приймали на території виборчих округів, за винятком Олександра Малишева, що обраний на 4 Таврійському а прийом веде на вулиці Залізничній, та Геннадія Гіріна– обраний на 3 Таврійському, а прийом вів на вул. Кольцова (з останнього часу – на окрузі, школа № 56). Місця прийому депутатів, обраних за партійними списками, теж підібрали в зручних для виборців місцях, переважно за місцем роботи або в партійних офісах.

Місце зустрічі можна змінити

Але були й проблеми. Так, Віктор Трамбовецький вирішив приймати в приміщенні за адресою Сенявіна 27, в раді чомусь вирішили що це обласне управління ДАІ, і викривлена інформація пішла до графіку.

Більш серйозні проблеми почалися пізніше, коли вибори залишились у спогадах, а мандати почали здаватися рідними. Депутати стали змінювати місце прийому (не знаємо, чи попереджали вони про це керівництво ради), що створило серйозні проблеми. Наприклад Зінаїда Лазарєва змінила місце прийому, і тепер веде його не в школі № 37, а за місцем роботи, в Обласному управлінні Пенсійного Фонду. Троє депутатів-бютівців повідомили, що вже давно не приймають за адресою вул. Горького 19, яка зазначена в графіку. Про те, що деякі обранці змінили місце прийому, волонтери, як і городяни, дізнавалися випадково (наприклад В.Федін, О.Калюжний) і відвідували їх за тими адресами, що і були зазначені на офіційному сайті.

– На позаминулому тижні нарешті були внесені і оприлюдненні коригування в графік, але і в них є певні неточності, – додає Олександр Мошнягул. – Наприклад, депутату-бютівцю Віктору Гаврилюку залишили згадану адресу Горького, 29, а Зінаїда Лазарєва, за словами наших волонтерів, не приймає в зазначеній у графіку школі № 37.

Як дошукатися обранця

Коли фахівці Комітету виборців стикнулися з такими труднощами, у них народилися деякі пропозиції до місцевого депутатського апарату. Так, по-перше, необхідно провести ретельний аналіз місць прийому: де вони розташовані, чим можуть до них потрапити виборці і звернути увагу на те, як вони облаштовані. По-друге, заборонити депутатам самовільно змінювати адреси зустрічей з виборцями без попередження, скажімо, за 2 тижні. Бо прийом – робота важлива. Уявіть, що скажімо, у вас в 203 кабінеті працює бухгалтер. А вранці ви до нього приходите – його нема і ніхто не знає, де він. Бухгалтер нібито працює, але десь в іншому місці. Певно, такого спеціаліста звільнять, а якщо ні, то точно оштрафують. Так чому депутат дозволяє собі так ставитися до своєї роботи?

І нарешті, всім депутатам-мажоритарщикам необхідно знати місця прийому саме на їх округах. Бо вони, як ніхто, обирались для певних виборців, мешканців, скажімо, декількох будинків. Тому ці херсонці повинні мати найкращий доступ до них.

Автор: Анна Павлюк

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012