ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Експерти оцінили роботу депутатів на «одиницю»!
27.10.2011 / Газета: Вгору / № 43 / Тираж: 10000

Важливою частиною проекту стало й опитування експертів. Волонтери громадських організацій пішли до різних фахівців, серед яких були і представники НГО (недержавних громадських організацій), журналістів, правозахисників, підприємців, викладачів ВНЗ (усього 50 осіб). Ці люди, як правило, займають активну життєву позицію. Дехто з них теж балотувався в депутати, а деякі були обрані в попередні роки. Так чи інакше, їм не байдужа доля нашого міста, і вони розуміють, наскільки благополуччя залежить від тих людей, які керують містом.

Отже експертам задавали усього шість питань. Одним з перших було: наскільки активно і якісно працюють депутати херсонського міської ради? І 41% експертів поставили нашим народним обранцям 2 за п'ятибальною шкалою. А 32% зупинилися на одиниці. Що стосується прийому, 84% опитаних вважають, що депутати ведуть формальний прийом, а виборці майже нічого не знають про їх роботу. «Зловила» двійку в щоденник Херсонська міськрада і за прийом виборців на окрузі. 66% експертів вважає, що прийом також ведеться дуже погано. У той же час більшість фахівців впевнені, і деякі з них – за власним досвідом, що народні обранці мають усі повноваження реально, ефективно і якісно допомагати своїм виборцям.

І наостанок фахівцям поставили, мабуть, найцікавіше питання «Як можна покращити роботу депутатів з виборцями»? І з'явилася хвиля пропозицій. Наприклад, ввести реальний механізм відкликання депутата. Адже деякі з них не справлялися зі своїми обов'язками. Хтось не хоче, а комусь не вистачає досвіду. А зняти з них мандат, ох, як нелегко. У законі, звичайно, прописаний механізм, от тільки в Херсоні ще ніхто не пробував його запустити. Пропонували встановити постійний громадський контроль за депутатами, щоб останні, так би мовити, розуміли: всі провини або бездіяльність будуть обов'язково помічені. У продовження цього – посилити контроль за депутатськими звітами. Як відомо, наприкінці терміну кожен народний обранець повинен відзвітувати про свою діяльність. Що він встиг виконати, а що – у проекті. Цю доповідь може послухати кожен охочий, от тільки з досвіду попереднього року ясно, що звіти депутатів стали такими ж формальними, як і вся робота. А може, якби за цим стежив, скажімо, секретар міської ради, то картина була іншою.

Дехто запропонував обирати, звертаючи увагу на моральні якості депутата. На жаль, у кожного своя шкала оцінки і складно припустити, на що може піти людина через якийсь час. А деякі експерти впевнені, що 4 роки – це занадто багато, тому пропонують переобирати депутатів кожні два роки. Але, боюся, міський бюджет просто не витримає такого натиску. Адже тоді городянам доведеться працювати тільки на вибори.

Деякі експерти заступилися за депутатів і запропонували додати народним обранцям мотивації. Наприклад, бонуси на наступних виборах або хоча б мінімальну заробітну плату, адже депутати міської ради її не отримують. Так само створити фінансовий фонд депутата для вирішення питань на окрузі і нарешті подарувати народному обранцю право «вето». Наприклад, міська рада приймає якесь рішення. І воно стосується безпосередньо будинку, який знаходиться на його окрузі, але народний обранець не встиг розібратися в цьому питанні або є якісь нюанси. У такій ситуації він може скористатися правом тимчасового «вето». І призупинити вирішення питання.

Отже, всі пропозиції об'єднує одна думка: «потрібно змінювати сформований устрій», бо така картина дуже сумна як для херсонців, так і для самих депутатів.

Автор: Анна Павлюк

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011