|
Шануймо лозу виноградну
18.11.2010 / Газета: Новий день / № 47 / Тираж: 36600
Віктор СІЛЕЦЬКИИ, Герой України, директор агрофірми «Радгосп «Білозерський» Нинішній рік для виноградарства не показовий. Через морози недобрали половину врожаю — 5 тисяч тонн солодких ягід. Правда, є окремі сорти, які не підвели. Угорська Біанка дала від 80 до 90 центнерів ягід з гектара. Добре показали себе сорти новочеркаської селекції (Росія). Сорт Квітковий забезпечив урожайність 124 центнери з гектара, Сапераві північний — 90 центнерів. Таку ж урожайність, якСапераві, дав наш український сорт Мускат одеський. З'явилися дуже гарні і перспективні для України морозостійкі сорти. Дивокумський може витримувати морози до мінус 36 градусів. Веду до чого. Аби ми не гналися за модою, а вивчали, у яких мікрозонах виноробства доцільно вирощувати той чи інший сорт, щоб економіка виноградарства і виноробства не «вимерзала» б і була стабільною. Зміни клімату на Землі ставлять перед українськими виноградарями невідкладне завдання — переходити на вирощування морозостійких сортів. Іншого не дано... Ще раз нагадаю слова знаменитого князя Льва Голіцина: виноробство — наука місцевості, а виноград — продукт місцевості. Природу не обдуриш! Якщо Каберне — французький сорт, то він краще показує себе у Франції, у нас за десятирічку 6—7 разів вимерзає. Тим часом є прекрасний сорт Каберне північний Новочеркаського науково-дослідного інституту виноградарства і виноробства. Висновок тут однозначний: фахівці галузі повинні підбирати і висаджувати сорти більш морозостійкі, пристосовані до умов нашої степової зони, де літо жарке, а люті морози — небажані, але часті «гості». І саджанці цих сортів, зрозуміло, мають вирощуватися не у Франції чи Італії, а на місці. Тільки за тих умов в Україні галузь буде не лише відроджуватися, а й розвиватися так, як розвивається вона у передових країнах світу. Тоді на столі кожного українця поруч із хлібом, сіллю і хріном стоятиме бокальчик столового вина. Повторюся: ситуація, що склалася у галузі, кри+ична. І насамперед тому, що в країні майже немає розсадницьких господарств. Практично залишилося одне — агрофірма «Радгосп «Білозерський». Ми, маючи відповідні кадри і освоївши передові технології, досягли результатів вищого (це не похвала) світового рівня. Щороку, за потреби, можемо вирощувати і реалізувати 2—3 мільйони виноградних саджанців морозостійких сортів. У себе їх ми вже посадили на перших ста гектарах. і аби у нас їх було 1350 гектарів, то у цьому році спокійно зібрали б 10 тисяч тонн винограду, які ми мали у кращі роки за сприятливої' погоди. Були, звичайно, роки важкі, але дуже добре допомагала держава. Наприклад, давала за один розкорчований гектар виноградника 50 тисяч радянських карбованців. Це були великі гроші. Заохочувалася не торгівля вином, а вирощування столових сортів винограду. За кожен кілограм такого винограду держава доплачувала один карбованець. Перед розвалом СРСР ми вийшли на 3 тисячі тонн столового винограду на рік. І нас це цілком влаштовувало. Навіть якщо кілограм винограду коштував у реалізації 20 копійок, свій карбованець від держави ми одержували. А потім — «перестройка», розвал... Для нашої галузі настали чорні дні. Правда, через якийсь час Верховна Рада України прийняла закон про виділення одного процента на розвиток садівництва і виноградарства. Все йшло добре і для всіх, потім гірше і для обраних. Перший транш цього збору у наше господарство цього року надійшов аж у серпні. Прикро мені за нашу державу, скажу відверто. Коли я був у американському штаті Майямі, там нас пригощали шампанським. І не з Молдови, України чи Росії, а з... Білорусі. Два роки тому я поїхав у Мінськ. Сидимо з директором тамтешнього заводу, розмовляємо. І я дізнаюся, що білоруське шампанське постачається у 186 країн світу! З'ясувалося, виноматеріали для шампанського білоруси беруть у Молдові. Я ж запропонував свій товар. І почув: «А чим ти доведеш, що ваші виноматеріали кращі?». «Приїжджайте, — кажу, — у гості й переконаєтеся на місці...». Із якихось причин білоруси не змогли приїхати, а у вересні вони оголосили тендер на закупівлю виноматеріалів ми цей тендер виграли! Так у нас з'явився ще один солідний клієнт. Нині через неврожай довелося поставки згорнути. Наші білоруські партнери, розуміючи ситуацію, попросили наступного року без будь-якого тендера поставки відновити. Кращих виноматеріалів, кажуть, вони досі не одержували. Нам таке чути дуже приємно. Значить, вийшли на світовий рівень якості! Автор: -
|
Пошук:
Автор
Щодня українці стають жертвами шахраїв онлайн, втрачаючи особисті дані та кошти. Разом з Кіберполіцією ми пояснюємо, що таке скам, які схеми найпоширеніші та як захиститися від зловмисників в Інтернеті.
24 листопада о 18.00 у філармонії подарує всім найвеселіший стендап-концерт, дві години нестримного сміху, море імпровізації і сотні усмішок.
«Беріть своїх друзів, близьких і всі приходьте! Бо буде фосо! — у фірмовому закарпатському стилі запрошує Лєра Мандзюк. — Се буде самий чесний стендап із усіх, які я писала і самий смішний з усіх, які ви чули. Нема гарантії, що він буде в ютубі. Тож ваше завдання: купити квитки, покликати друзів, взяти гарний настрій і прийти. Буду рада вас бачити!»
Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.020 |