|
Гречка «температурить»...
17.02.2011 / Газета: Новий день / № 8 / Тираж: 36600
Чутки про те, що цінної продовольчої культури в країні обмаль, роздуті спекулянтами і деякими ЗМІ Хвилювання — даремні Ми вкотре здивували решту цивілізованого світу. Не досягненнями у космосі і не новими родовищами нафти. Нашим невіглаством, якщо не сказати більше. Захід знову не розуміє: чому панікують українці? Гречка в Україні гречка, на Заході ж — гарний наповнювач (полова) подушок, які забезпечують здоровий сон. Керівник агрофірми «Україна» Великолепетиського району Сергій Дяков теж переконаний: У державі проблем із вирощуванням рослинницької продукції немає. Вона надумана! З гречкою в тому числі. Але з п'ять років нею ніхто не займався. Побачите, скільки цього року буде на ринку гречки! Голова райради Дмитро Папуша, присутній при розмові, додає: Тільки наш район виростив її торік майже 200 тонн. А наша потреба — утричі менша... «Гречана» графа у держастаті області відсутня. А може, мало поширена. У напівтемних коридорах облсільгосппроду швидше почуєш про політику, ніж про агротех- нологію вирощування цінної культури. А чиновники облдержадміністрації у ресторані краще заморську ікру замовлять, ніж гречану кашу. Може, й через це цінну культуру геть із поля зору випустили. Була гречка, й... загула? Ледве відбилися від чужоземного, часто вельми сумнівної якості, рису, як нове «нашестя» — гречка з... Китаю! Гречка то китайська, а ціни ж наші, звісно, спекулятивні. І це при тому, що південна область, виявляється, сама може задовольнити свій же попит на цінну круп'яну культуру. У цьому впевнений і мій авторитетний співрозмовник, знаний у Європі херсонський учений-аграрій Михайло Черниш. Питання вирощування гречки на Херсонщині порушувалося давно, і не один раз, — говорить Михайло Олександрович. — Та вся біда в тому, що дуже важко переламати насамперед психологію товаровиробника. А переламається вона тоді, коли з'явиться давно як не державна, то вже хоч би регіональна програма освоєння післяжнивних посівів в умовах півдня України. А ця справа перспективна? Навіть дуже! Учений знає, про що говорить. І говорить не один рік, і не два. Саме на злободенну нині тему у Михайла Черниша і кандидатська дисертація захищена: «Вирощування гречки та проса в післяжнивних посівах в зрошуваних умовах Півдня України». Михайле Олександровичу, про які ж реальні обсяги йдеться? Реально вирощувати гречку можна на площі не менше п'яти тисяч гектарів. Навіть якщо не займатися агротехнікою цієї культури, з кожного гектара можна в середньому брати по 10 центнерів зерна. А п'ять тисяч тонн гречки — це на виході 3600 тонн крупи. Та й це не межа... А що ж, питається, ще потрібно для того, аби розкрутити гречаний конвеєр? Втручання держави. Держава має. регулювати закупівельні ціни (хай і адміністративними методами), а також відновити закупівлю у свої засіки стратегічного для здоров'я своїх громадян продукту. Саме на ці державні кроки і сподіваються не тільки Михайло Черниш, а й самі товаровиробники. А досвід... Досвід, виявляється, є! У ГолопристансьКому районі колишні колгоспи імені Леніна і «Росія» саме вирощуванням гречки займалися дуже серйозно, — пригадує співрозмовник. — Культивували її Новотроїць- кий і Каховський райони. Бо вигідно. Досить двох-трьох поливів — і за два місяці збирай урожай. Принагідно скажу і кілька слів про просо. Це дуже цікава культура. Просо має високі поживні властивості. Агротехніку його вирощування ми глибоко вивчали у Херсонському аграрному університеті у 1987—1989 і 1992—1094 роках. У наших умовах можна одержувати з меліорованого гектара до 40 центнерів післяжнивного проса. Агротехніка і тут дуже проста, може, навіть примітивна:-одне диску- вання, культивація, прикочування і є результат. — Просо, — нагадує науковець, — стратегічна культура. Армія на пшоні сиділа. Воно дуже корисне і калорійне. Відродивши вирощування гречки і проСа, аграрії Півдня не одного-двох зайців убивають... Серед важливих складових землеробства — продовження строків використання ріллі. За тим же сценарієм Глава уряду Микола Азаров із самого початку гречаної істерії, спричиненої всюдисущими спекулянтами, на яких наче й управи немає, а також деякими ЗМІ (Херсонщини теж) заявив ще у серпні минулого року: «Сьогодні розкручується за звичним сценарієм ажіотаж навколо однієї з груп продовольчих товарів. У попередні роки це було борошно, потім цукор... Зараз такий ажіотаж створюється навколо гречки. Сценарій один і той самий...». Дізнавшись про дефіцит гречки у сусідній Росії, західні ЗМІ твердять, що цей дефіцит «сколихнув багаторічні страхи нації, яка за один вік пережила дві світових війни і кілька хвиль повального голоду». Пояснення схоже на іронію. Не більше. А на ринку — своя реакція: гречка «температурить»! Надовго? Автор: Василь ПІДДУБНЯК
|
Пошук:
Автор
Щодня українці стають жертвами шахраїв онлайн, втрачаючи особисті дані та кошти. Разом з Кіберполіцією ми пояснюємо, що таке скам, які схеми найпоширеніші та як захиститися від зловмисників в Інтернеті.
24 листопада о 18.00 у філармонії подарує всім найвеселіший стендап-концерт, дві години нестримного сміху, море імпровізації і сотні усмішок.
«Беріть своїх друзів, близьких і всі приходьте! Бо буде фосо! — у фірмовому закарпатському стилі запрошує Лєра Мандзюк. — Се буде самий чесний стендап із усіх, які я писала і самий смішний з усіх, які ви чули. Нема гарантії, що він буде в ютубі. Тож ваше завдання: купити квитки, покликати друзів, взяти гарний настрій і прийти. Буду рада вас бачити!»
Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.019 |