ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:
 




ХЛІБ: „СВІТЛІ І „ТЕМНІ СТОРОНИ
15.03.2011 / Газета: Трудова слава / № 10 / Тираж: 4714

І що ж це за хліб такий?!» — якось довелося почути в одному з магазинів Новотроїцького. Обернувшись, побачила: старенька бабуся, тримаючи в руці й розглядаючи щойно придбаний буханець, не може стримати своїх емоцій. Жінка обурюється тим, що хліб черствий, темний на вигляд, ще й горілий. І правда, коштує він нині недешево, а якість далеко не завжди відповідає стандартам. Як же правильно вибрати якісний хліб?

Як відомо, саме основні продукти харчування, які людина споживає постійно, найбільше впливають на її здоров'я та тривалість життя. Найпопулярнішим із них для більшості українців є хліб. Він — усьому голова! Так уже повелося із давніх давен. Людина може відмовитися від багатьох продуктів, але від хліба — ніколи, особливо якісного та свіжеспеченого. Продукція пекарень не лише насичує організм калоріями, а й є джерелом необхідних вітамінів і амінокислот. Щоправда, останнім часом можна почути чимало нарікань на якість хлібобулочних виробів. Продукт, який наші прабабусі діставали з печі, і той, що ми сьогодні купуємо, дуже різняться. Що ж робити, якщо хліб, який продається на наших ринках та у магазинах, викликає у вас сумніви? Наскільки якісну продукцію новотройчани споживають щодня? Відповіді на ці питання шукала кореспондент «Трудової слави»...

ПРОДУКТ № 1

Асортимент хлібобу­лочних виробів, які ре­алізуються на території Новотроїцького, достатньо великий: яких хочеш розмі­рів, ваги, рецептури та будь- якої форми. За інформа­цією управління економіки районної державної адміні­страції, це продукція пере­важно місцевих виробників (ДП «Новотроїцький еле­ватор», ПОСП «Агрофірма «Мир», СК ім. Леніна, ПП «Тапанчук С. М.»), але її та­кож завозять й з інших міст (Мелітополя, Нової Каховки й іноді — Генічеського райо­ну). Проблем нині з хлібом ми не маємо — його можна придбати в багатьох про­дуктових магазинах, кіосках або ж прямо із спеціально облаштованих машин на продовольчих ринках.

Інша справа, чи «про­дукт №1» якісний, еколо­гічно чистий та безпечний для споживання? Здається, нічого особливого: борош­но, вода, дріжджі, сіль. Але не лише від одного рецеп­ту залежить приготування смачного хліба. У сучасній хлібопекарській справі на його якість також впливають умови виробництва і те, що іще кладуть в тісто вироб­ники. Найнебезпечнішими для нас фахівці вважають хімічні добавки, які додають для подовження терміну ре­алізації, збільшення об'єму (хліб стає пухкий, ніби «на­качаний» повітрям), покра­щання смаку та вигляду. їх використовують чимало пе­карень України. Тож, купую­чи хліб, ми навіть не замис­люємося, що окрім користі, він може завдати організму й шкоди, а написане на ети­кетці не завжди відповідає дійсності...

ЯКИЙ ХЛІБ ЇМО?

«Трудова слава», щоб з'ясувати, який же хліб но- вотройчанам до вподоби найбільше, провела опи­тування людей на вулицях райцентру. Виявилось, як кажуть у відомому вислові: «На вкус и цвет — товари- щей нет!» Незважаючи на деякі відмінності в хлібобу­лочних виробах, свої «фа­ворити» серед їх виробників у наших споживачів таки є.

Як свідчить опитуван­ня, новотройчани купують будь-який хліб, який до нас привозять. Найбільшим по­питом, звісно, користують­ся білі, смачні, з приємним ароматом, свіжі, великі й рівномірно випечені буханці, їх з прилавків «розмітають» за лічені години. Утім, купу­ють і хліб з сірого борошна, недосолений та іноді навіть недопечений, як кажуть у народі, глевкий. Кому що подобається. Щоправда, й ціна на наші вподобання також впливає. Дехто з жи­телів райцентру, які мають великі родини, навіть якщо й надають перевагу одному якомусь виробові, зазвичай купують іншии — той, що подешевше. Він, на їхню думку, не такий смачний, ніж той, що на 50 копійок чи на гривню дорожчий, проте вигідніший — вдома на сто­лі затримується довше. Є серед опитаних й такі, що справжнім хлібом визнають продукцію якогось одного виробника, навіть якщо він виготовлений не з борошна вищого ґатунку й зовсім не приваблює своїм зовнішнім виглядом.

Частенько купують і хва­лять смакові властивості так званого «чорного» хліба. От тільки щодо його якос­ті виникають певні сумніви. Дехто вважає, що задля такого насиченого чорно­го забарвлення виробники, окрім житнього борошна, при виготовленні даної про­дукції використовують ще й барвники та хімічні спо­луки. А вони, як відомо, шкідливо впливають на ор­ганізм. Нарікають мешканці райцентру й на картопляну паличку, якою, на їх думку, заражена чи не полови­на хлібобулочних виробів, представлених на новотроїцьких прилавках.

Та все ж за своїми сма­ковими вподобаннями лі­дерами хлібопекарської промисловості у нас в райцентрі вважають про­дукцію виробництва ТОВ «Світанок» або «світанків- ський» (він на території райцентру не реалізується, але в домівках новторойчан іноді з'являється) та ПОСП «Агрофірма «Мир», відомий як «горностаївський».

ЗРОБЛЕНО НА СОВІСТЬ

Кажуть, що кожна госпо­диня варить неповторний борщ, хоча всі використо­вують однаковий рецепт, а отже — традиційний на­бір необхідних продуктів. Мабуть, така ж закономір­ність поширюється й на мистецтво випікання хліба. Так це чи ні — спробуємо розглянути на прикладі двох вище згаданих провідних за смаковими властивостями хлібопекарських підпри­ємств району.

Секрет смачного хлі­ба, що випікають у ТОВ «Світанок», запевняють його пекарі, дуже простий. І полягає він у тому, що тут роками не змінюють рецеп­туру, дотримуються тієї, яку запровадили ще за часів колгоспу, задовго до широ­кого впровадження різних харчових та смакових до­бавок. Тож, куштуючи цей білий, запашний, духмяний хліб, ловиш себе на думці, що він пахне дитинством...

- Я категорично проти «хімії» у хлібі, — каже голова правління ТОВ «Світанок» Сергій Максименко. — Адже цей хліб їдять мої діти, моя сім'я, люди, які працюють у господарстві, мої земляки... Я — прибічник здорової на­туральної їжі. А це, насам­перед, стосується хліба.

Тут у тісто кладуть звичайні компоненти: хлібопе­карське борошно вищого ґатунку, воду, сіль, дріжджі — їх, до речі, виготовляють самі з хмелю, купленого на Черкащині. За добу в «Світанку» виготовляють майже дві тонни хліба, бу­ханці — півтора- та трикілограмові. Його реалізують у магазинах Сиваського та Одрадівки.

Не поступається йому й хліб виробництва ПОСП «Агрофірма «Мир». Його директор Іван Доценко також вважає, що до­стойно конкурувати на ринку подібної продукції сьогодні можна й без усі­ляких хімічних добавок.

- Ми — підприємство зі своєю історією, традиціями, міцним колективом фахів­ців. Усе це бережемо і вико­ристовуємо давно, будь-що змінювати в своїй техно- логії виробництва поки не плануємо, — запевняє Іван Іванович. — За виготовлену нами продукцію відповіда­ємо. А тому різноманітні добавки, хімічного складу яких ніхто достеменно не знає, в тісто не додаємо. Та й не потребуємо цього. Наш хліб й без них досить швидко розкуповується. До речі, не лише в районі, а й за його межами. Ми вдячні людям, які купують «горнос- таївський» хліб, адже таким чином вони підтримують місцевого виробника. А це сьогодні немаловажно.

У пекарні агрофірми «Мир» працює 9 чоловік: 5 пекарів й обслуговуючий персонал» За добу ними ви­готовляється близько тон­ни хлібобулочних виробів: одно-, дво- та трикілогра- мові буханці, а також булки і пиріжки.

Пекарі цих.двох підпри­ємств вкладають у вироб­ництво хліба всю свою май­стерність'і душу, принаймні таке враження склалося після відвідування їх вироб­ничих приміщень. Свідчить про це також «зовнішність» та смак виготовленої про­дукції. Якісного й смачного хліба не випечеш, якщо не будуть добротними основні його складові: це — аксіома, кажуть фахівці хлібопекар­ської справи.

ЯКИМ ЖЕ СТАН­ДАРТАМ ПОВИ­НЕН ВІДПОВІДАТИ ЯКІСНИМ ХЛІБ?

Для того, щоб з'ясувати чи насправді якісний увесь хліб, який реалізують у тор­говельних точках райцентру, ми звернулися до держав­ного закладу «Новотроїцька санепідстанція».

Там розповіли, що вся хлібобулочна продукція, яка виготовляється місце­вими виробниками (тобто у Новотроїцькому районі), обов'язково кожного квар­талу тестується й переві­ряється на якість. Оскільки вони для цього не мають власних лабораторій, то укладають спеціальні дого­вори з районною СЕС, яка й слідкує за тим, що ми спо­живаємо щодня.

Так, минулого року її фа­хівцями було досліджено 32 проби хліба та хлібобу­лочних виробів, з початку цього — вже 11. Працівники Новотроїцької районної са- непідстанції перевіряли взя­ті зразки на фізико-хімічні (вологість, кислотність, по­ристість тощо) та мікробіо­логічні показники, а ще на вміст солей важких металів. Результати досліджень по­казали — всі зразки даної продукції відповідають ви­могам нормативної доку­ментації. Єдине зауважен­ня — порушення санітарних норм, що траплялися торік.

- У 2010-му нами було винесено 4 постанови про заборону реалізації хліба та хлібобулочних виробів у підприємствах торгівлі смт. Новотроїцьке з ТОВ «Мелітопольський хлібоком- бінат», так як їхня продукція доставлялась без документів, що підтверджують якість хліба, не паспортизованим автотранспортом, експе­диторами без медичного огляду, — констатує Валерій Живець. — Постачання про­дукції з даного підприєм­ства на територію району відновилося після того, як були усунені усі виявлені порушення...

На прохання редакції в лабораторіях санепідстанції зробили органолептич­ний аналіз й житнього хліба «Гетьманськ^Мелпопальського хлібозаводу. Експертиза по­казала, що в пористості, во­логості, зовнішньому вигля­ді, стані м'якуша та у складі даного продукту порушень стандартів якості не виявле­но. Хоча незначна, на думку Валерія Вікторовича, по­хибка від допустимих норм все ж присутня. У даному зразку хліба на момент тес­тування було виявлено по­рушення кислотності, що не створює загрози для споживачів, хоча й свідчить про певні порушення при його виготовленні. Та не­зважаючи на це, фахівці ра­йонної СЕС заспокоюють: у весь хліб, який продають в Новотроїцькому, «хімію» не додають зовсім.

ПОПЕРЕДЖЕНИЙ — ЗНАЧИТЬ ОЗБРО­ЄНИЙ

Та все ж, закликають фахівці, будьте пильні! Пам'ятайте, хліб повинен бути рівним, без тріщин і надривів. Він має добре рі­затися і залишати на сто­лі якомога менше крихт. Якісний продукт має при­родній колір. Для житніх сортів — темно-коричневий, хліб пшеничний і булочні вироби — з золотавою ско­ринкою. Крім цього, звер­ніть увагу, чи немає на хлібі чорного нагару. Він, як відо­мо, містить канцерогени, що можуть стати причиною різ­них захворювань.

Якісний хліб повинен бути рівномірно пружним і порис­тим. Натисніть на булку. Чим швидше вона розрівняєть­ся, тим продукт якісніший. Знайте, якщо кірка хліба відшаровується — це явна ознака того, що його міси­ли з неякісного тіста, та .ще й випікали у надто гарячій духовці. Звичайно, не тільки зовнішній вигляд підкаже, як не помилитися у своєму ви­борі.

Його запах і смак — це теж важливо. Хороший, свіжоспечений хліб має ні з чим незрівнянний аромат. Щоправда, на думку дієто­логів, такий хліб, незважа­ючи на свій приголомшли­вий смак, шкідливий для здоров'я. Злегка зчерстві- лий краще засвоюєтеся ор­ганізмом. А от якщо відчули або розсмакували кислинку, значить, тісто перестояло. Прісний смак — свідчить про протилежне, а затхлий — про те, що зерно, з якого виго­товили борошно, було не­свіжим.

Поза сумнівом, купу­ючи хліб, варто звертати увагу й на етикетку. На ній обов'язково має бути зазна­чений виробник і термін реа­лізації продукту. У більшості хлібобулочних виробів — це 24 години, в упаковці — 48.

І наостанок кілька слів про користь цього поважного продукту. Хліб — це джерело мінеральних речовин (каль­цію, фосфору, заліза і т. д.). У нього є як прибічники, які вважають, що хліб потрібно вживати, так і недоброзич­ливці, які стверджують, що він шкідливий. Одностайні медики і споживачі в одно­му — житній хліб корисніший за пшеничний. Як показують дослідження зарубіжних лі­карів, від нього не гладша­ють. Також перевагу варто віддавати продукту з бо­рошна грубого помолу.

З'їдаючи щодня шматочок корисного хліба, ви навряд чи вилікуєтесь від грипу або застуди, а ось забезпечите собі гарний настрі — точно. Вчені довели, ц .в хлібі ба­гато триптофану — амінокис­лоти, яка і стимулює виро­блення гормону радості.

Тож, здоров'я вам, бадьо­рості і невичерпної енергії!

Автор: Ганна КОВАЛЬОВА

Пошук:
розширений

Автор
Кіберполіціїя: що таке скам, як його розпізнати та захиститись
Щодня українці стають жертвами шахраїв онлайн, втрачаючи особисті дані та кошти. Разом з Кіберполіцією ми пояснюємо, що таке скам, які схеми найпоширеніші та як захиститися від зловмисників в Інтернеті.

Стендап-зірка Лєра Мандзюк у неділю вразить Одесу новою концертною програмою
24 листопада о 18.00 у філармонії подарує всім найвеселіший стендап-концерт, дві години нестримного сміху, море імпровізації і сотні усмішок. «Беріть своїх друзів, близьких і всі приходьте! Бо буде фосо! — у фірмовому закарпатському стилі запрошує Лєра Мандзюк. — Се буде самий чесний стендап із усіх, які я писала і самий смішний з усіх, які ви чули. Нема гарантії, що він буде в ютубі. Тож ваше завдання: купити квитки, покликати друзів, взяти гарний настрій і прийти. Буду рада вас бачити!»

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015