|
Рис – культура стратегічна
14.04.2011 / Газета: Новий день / № 16 / Тираж: 36600
Вчені та землероби краю роблять все, аби не зменшилися обсяги виробництва білого зерна За два-три тижні на свою посівну вийдуть рисівники. Разом із ними черговий іспит складатимуть співробітники Інституту рису Національної академії аграрних наук (с. Антонівка Скадовського району). Вони передають на випробування нові перспективні сорти — Онтаріо, Адмірал, Серпневий, Преміум. Урожайність цих сортів значно вища від попередників і становить від 7 до 10 тонн з гектара. Про проблеми і перспективи галузі розмова з директором інституту, президентом асоціації «Виробники рису», кандидатом сільськогосподарських наук Володимиром ДУДЧЕНКОМ. Володимире Вікторовичу, вітчизняний рис гідно витримує конкуренцію із привозним. Але ж... Довелося чути, що площі під цінною культурою починають скорочуватися. Це справді так. Якщо торік у державі під рисом було зайнято близько ЗО тисяч гектарів, то цього року (за прогнозами) — на дві тисячі менше. Це пов'язано з удосконаленням структури сівозмін, оскільки у деяких районах відбулося перенасичення сільгоспугідь рисовими системами, і ця культура займала до 70% орного клину. А це, безумовно, не зовсім правильно. Тим часом у Дбяких районах є невикористані резерви. Та про них поки що говорити не час. Чому ж? Та хоча б тому, що у нинішньому році рисівники зіткнуться з новими труднощами. Насамперед це пов'язане зі значним подорожчанням енергоносіїв. Збільшилася ціна і на мінеральні добрива, особливо на сульфат амонію. Якщо торік ми купували його по 1100 гривень за тонну, то зараз ціна до двох тисяч доходить. І якщо торік у вирощування гектара рису ми вкладали 7—10 тисяч гривень, то цього року (знову ж таки прогнозно) вкпа- дати доведеться не менше 12 тисяч. Це досить витратно. Подорожчала електроенергія на подачу води. Ці витрати, правда, держава компенсує, але недостатньо. Торік компенсація була у межах 40%. При цьому суттєво (на 30%) зростає вартість води, яка подається на рисові чеки. Торік тисячу кубометрів її коштувало 15 гривень, цьогоріч — 20. Там, де вода на зрошення йде самопливом, витрати на неї складуть у межах 300 гривень на гектар. Подача ж її насосами обійдеться рисівникам у 2,5 тисячі гривень. А це вже 25% витрат у собівартості продукції. Для води це забагато. Можливо, дехто відмовиться вирощувати культуру на системах, куди вода подається насосами. Однак рисівники все одно не доведуть галузь до згортання. — Хто ж найбільше вироЩує білого зерна? — Автономна республіка Крим. У сусідів і найбільша посівна площа — ЗО тисяч гектарів. У Херсонській області цей показник становить 17тисяч, хоча було збудовано рисових систем 62 тисячі гектарів. Та, на жаль, ті з них, які розташовані у бік Скадовська — до селища Лазурного, повністю знищені. Таким чином близько двох тисяч гектарів малопродуктивних для інших культур земель знову забур'янені. Безповоротно? Відновити можна, але потрібні великі капіталовкладення — до 40 тисяч гривень на гектар. Повернемося до цін, які, безумовно, вдарять по собівартості вирощування рису. Ця собівартість нині зросте не менш як на 20%. І ціни на рис зростуть. А ще Україна залежить і від світових цін на рис, якого для власних потреб виробляє лише 60%, рештуждо- водиться імпортувати. Рис — не гречка. Світова ціна на нього, мабуть, не галопує так, як на традиційну українську культуру? Це правда. Ціна на якісний рис уже тривалий час тримається у межах 800—1000 доларів за тонну з урахуванням транспортних витрат. Відпускна ж ціна на український рис на рисових заводах складає 6—6,5 тисячі гривень. Така економіка... Хоча площі під рисом куди менші, ніж під гречкою, але у продовольчому сегменті культура посідає, певно, солідний відсоток. Скажу так: якщо проаналізувати структуру обсягів споживання круп в Україні, то 31% займає саме рис, а гречка — 30.1 якщо слідом за гречкою подорожчає рис, то для споживачів це буде досить відчутно. Щороку ваш науковий заклад пропонує землеробам нові сорти, нові технології. А як на цей раз? Головним завдання і нашого інституту, і його дослідного господарства, вважаю, не товарне виробництво, а створення інновацій. Насамперед це виведення нових сортів, які б все більше задовольняли інтереси виробника не тільки за високою врожайністю, стійкістю до хвороб, шкідників, агротехнічних заходів, а й за якістю продукції. Інститут щорічно (нині також) передає на випробування нові сорти. виробництва отого зерна Крім того, ним розробляються нові, вдосконалюються існуючі екологічно безпечні технології. Інститут» рису, до речі, — єдина в Україні установа, яка кожних п'ять років погоджує технології вирощування з міністерствами екології і охорони здоров'я України. Але ми не чекаємо погоджувальних строків і тривожимо названі міністерства значно частіше. Чому? Змінюється асортимент пестицидів, впроваджуються нові сорти і ґрунтообробні знаряддя... Це дуже важливо, оскільки рис у нас (як і в усьому світі) знаходиться поруч з рекреаційними зонами, і тут найменші недогляди просто недопустимі! Що можна сказати про найновішу технологію вирощування рису? Чим вона відрізняється від попередніх? Насамперед строго нормованим водовикористанням. Повністю виключаються будь-які скиди води з чеків після застосування пестицидів. Якщо в середньому в країні норма води на гектар посівів складає 25—28 тисяч кубометрів, то нова передбачає всього 15—18 тисяч. А це економія мільйонів кубометрів води! Та й навантаження на довкілля суттєво скорочується. Словом, на місці не стоїмо! Дякую за інтерв'ю. Автор: Василь ПІДДУБНЯК
|
Пошук:
Автор
Щодня українці стають жертвами шахраїв онлайн, втрачаючи особисті дані та кошти. Разом з Кіберполіцією ми пояснюємо, що таке скам, які схеми найпоширеніші та як захиститися від зловмисників в Інтернеті.
24 листопада о 18.00 у філармонії подарує всім найвеселіший стендап-концерт, дві години нестримного сміху, море імпровізації і сотні усмішок.
«Беріть своїх друзів, близьких і всі приходьте! Бо буде фосо! — у фірмовому закарпатському стилі запрошує Лєра Мандзюк. — Се буде самий чесний стендап із усіх, які я писала і самий смішний з усіх, які ви чули. Нема гарантії, що він буде в ютубі. Тож ваше завдання: купити квитки, покликати друзів, взяти гарний настрій і прийти. Буду рада вас бачити!»
Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014 |