|
Куди зникає херсонський кавун?
28.07.2011 / Газета: Херсон Маркет плюс / № 30 / Тираж: 20000
Початок масового збирання херсонських кавунів цьогоріч запізниться у строках на 5-10 днів, а ціна на них, за цілої низки обставин, може суттєво зрости. Про це розповів Валерій Федоренко — комерційний директор компанії «Навігатор-Агро», що займається реалізацією вирощеної в регіоні баштанницької продукції. Коментуючи цьогорічні перспективи її реалізації, він зазначив: кавуни, вирощені на богарних (неполивних) землях Херсонщини, масово підуть на продаж не з середини серпня, як це було раніше, а приблизно з 10-15 серпня. А їхня оптова продажна ціна стартуватиме, найімовірніше, з 40-50 коп. за кг. Для довідки: оптова ціна на ранні кавуни, вирощені за інтенсивною технологією на зрошенні, становила в регіоні 60 коп. за кг. Подальша оптова ціна на так звані богарні кавуни, каже Валерій Федоренко, залежатиме від кількох факторів. По-перше, погодних умов. По-друге, від того, наскільки сільгоспвиробники, які займаються баштанництвом, врахували негативний досвід минулого року, коли в області через посуху пропала велика кількість баштанницької продукції. І по-третє, від наявності цієї продукції у сусідніх країнах, які її масово вирощують та експортують — Росії та Угорщині. За словами експерта, якщо цього року в області буде сильна посуха, то не програють ті, хто врахував досвід минулого року, дотримався технології, здійснивши культивацію і загнавши коріння поглибше. Але якщо не було дотримано технології, і коріння баштанних знаходиться фактично на поверхні, то коли буде спека, рослини загинуть. Даний фактор є важливим — з огляду на те, що значна частина наших сільгоспвиробників (як засвідчує досвід попередніх років) не дотримується усіх необхідних агротехнологій. За ситуації, коли велика кількість баштанних у нас через посуху попечеться, і за умови, що Угорщина на цей час вже реалізує свої кавуни, а в Росії ще не настане час масового їх збирання, то оптова продажна ціна на херсонські богарні кавуни зросте до 1 грн. за кг. А за сприятливих умов під час масового збирання може впасти на 20-30 копійок нижче від стартової, прогнозує експерт. До речі, як повідомив Валерій Федоренко, протягом останнього часу херсонський кавун втрачає свої позиції на зовнішньому ринку. Зокрема, у країнах Прибалтики, де більш охоче беруть зараз російські кавуни, що мають цілу низку переваг перед нашими — у ціні, зовнішньому вигляді, смакових якостях, придатності до транспортування тощо. Росія зберегла і модернізувала свої вітчизняні сорти кавунів. Херсонщина ж, на жаль, вирощує зараз переважно кавуни не місцевої, а іноземної селекції, зазначив Валерій Федоренко. Як повідомили в Головному управлінні агропромислового розвитку ОДА, поточного року в області продовольчими баштанними культурами було засіяно 31,05 тис. га. Це на 1 тис. га перевищує показник 2010 року, але майже на 3 тис. га менше, ніж планувалося засіяти тут під врожай 2011 року. Минулого року в області зібрали 368 тис. тонн баштанних. Проте через сильну спеку регіон втратив торік близько 100 тис. тонн цієї продукції. Автор: Валерій Іваненко
|
Пошук:
Сергій Токарєв
Інвестиційний фонд Roosh Ventures нещодавно став одним з інвесторів американського стартапу Toothio, який допомагає приватним стоматологічним клінікам та організаціям знаходити кваліфікованих співробітників. Портал надає доступ до бази, в якій є понад 30 000 фахівців.
Український гурт «Давня Казка» презентує новий трек «Будьмо» та кліп до нього — історію, яка надихає на віру в краще навіть у найскладніші часи. Пісня стала музичним маніфестом незламності, гумору та оптимізму, який допомагає українцям триматися разом.
Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти
|
© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.017 |