ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:
 




На варті продовольчої безпеки
15.09.2011 / Газета: Новий день / № 38 / Тираж: 36600

У більшості людей хлібна інспекція асоціюється з контролюючою організацією, яка перевіряє булочки, хліб та кондитерські вироби.

Хлібна варта

— Так, ми дійсно перевіряємо хліб, а точніше — якість зерна та продуктів його переробки, слідкуємо за їх безпекою, визначаємо наявність чи відсутність ГМО у зерні, моніторимо ринок, — розповідає Олександр Білий, начальник Херсонської обласної державної хлібної інспекції. — Наша організація вийшла на ринок зерна і стала особливо значущою в 2002 році, коли був прийнятий закон про зерно та продукти його переробки. Хлібна інспекція — це багатофункціональний орган, на який покладено дуже багато завдань. Зокрема, ми беремо участь у сертифікації зерна при експортних та імпортних операціях, при транзиті зерна через територію України. Ми сертифікуємо зернові склади на відповідність правилам і технічним умовам. Дуже важлива функція, яку виконує хлібна інспекція, — остаточний висновок при визначенні якості зерна і продуктів його переробки у спірних питаннях.

У Херсонській області — 40 серти- фікованих зернових складів. Усі вони — під пильним оком хлібної інспекції. Перед початком нового маркетингового року інспекція перевірила всі підприємства на готовність до заготівлі зерна. Була обстежена вся матеріально-технічна база. Звичайно, були зауваження, але підприємства старалися, виправляли недоліки, працювали й нормально увійшли в період заготівлі нового врожаю.

Інспектори перевірили все зерноочисне обладнання, всі склади щодо їх очищення та газування. Відбулися також семінари з працівниками зернових складів перед початком заготівлі. Навчали людей, як правильно визначати якість зерна, як його приймати та розміщувати, як вести облік. Робота була проведена чимала, тому всі підприємства зустріли урожай-2011 у всеозброєнні.

Відчиніть, хлібна інспекція!

— У нас дуже високі вимоги до своїх спеціалістів, і не менш високі — до сер- тифікованих складів, — пояснює Олександр Білий. — Тут дуже жорсткі вимоги і жорсткий контроль. Підприємство повинно грамотно прийняти, дуже точно визначити показники якості зерна, тому що від цього залежить його клас, а значить — і ціна. Ми працюємо у тісному зв'язкуз керівництвом області, контролюємо формування регіональних ресурсів. Це дозволяє регулювати ціни на соціальні сорти хліба.

Як повідомив голова обласної державної адміністрації Микола Костяк, для стабілізації цінової ситуації та випікання соціальних сортів хлібобулочних виробів у кожному районі встановлено обсяги формування регіональних ресурсів продовольчого зерна. Крім цього, в кожному районі визначено перелік підприємств, які здійснюють реалізацію продовольчого зерна з розрахунку 1% від валового збору в обсязі 25 тисяч тонн для утворення страхового фонду, що забезпечить переробні підприємства сировиною. З хлібопекарськими підприємствами обговорено питання щодо укладення договорів закупівлі та поставок зерна.

Зерно нового врожаю

Станом на 10 вересня до сертифі- кованих складів Херсонщини надійшло понад 700 тис. тонн зерна нового врожаю. Зокрема, майже 500 тис. тонн пшениці: першого класу — 80 тонн, другого — 14,7 тис. тонн, третього —128,1 ' тис. тонн, четвертого — 895 тонн, п'ятого — 79,4 тис. тонн, шостого — 238,7 тис. тонн. До речі, пшениця п'ятого- шостого класів може використовуватися не тільки для кормів, але й для хлібопечення. Наприклад, деякі кондитерські вироби виготовляють лише з борошна шостого класу (бісквіти).

Окрім того, закладено майже 200тис. тонн ячменю, 800 тонн жита, 2,3 тис. тонн гороху, 1,03 тонни проса, 6,8 тис. тонн соняшнику, 61,3 тис. тонн ріпаку, 244 тонни гірчиці та 340 тонн льону.

Як стверджують фахівці, якість зерна цього року дуже висока, що свідчить про дотримання підприємствами всіх агротехнологічних прийомів. Це дозволяє виробникам розраховувати на хороші доходи, а споживачам — на смачний хліб на столі.

— У нашій інспекції працює система якості, яку ми прийняли від міжнародної організації СНАС, що знаходиться у Словаччині, — уточнює Лариса Петраченко, завідувачка випробувальної лабораторії Херсонської обласної державної хлібної інспекції. — Ця система якості чітко визначає вимоги щодо кваліфікованого персоналу та спеціального технічного обладнання. Саме тому наша лабораторія оснащена найсучаснішим устаткуванням, що дозволяє визначати якісні показники зернових, зернобобових, олійних та ефіроолійних культур, борошна, крупи, комбікормів, а також висівок і відходів переробки зерна.

Відокремити зерна від плевел

До речі, випробувальна лабораторія Херсонської обласної державної хлібної інспекції атестована в Українському державному центрі стандартизації та сертифікації Укрстандарт — сертифікація на проведення випробувань з ГМО методом експрес-аналізу на таких культурах, як ріпак, соя, кукурудза та рис.

За радянських часів усі роботи на землі велися за розпорядженням управління сільського господарства. За його рішенням висаджувалися певні сорти, які особливим способом оброблялися. Тобто з самого початку все рослинництво було під контролем, тому на виході пшениця була хорошої якості, можливо, і не потребувала такого контролі, як зараз. Сьогодні ж пшеницю вирощують дуже багато фермерських господарств, одноосібників, усіляких товариств, які користуються тими методами, якими вони вважають правильними при обробітку грунту. Але не завжди ці методи дозволяють одержати якісний врожай. Сільгоспвиробник сам вирішує, як обробляти землю, яке насіння використовувати, чим підгодовувати пшеницю, як збирати. Саме тому роль хлібної інспекції суттєво зросла. Вона має справу з готовим продуктом, а не контролює його виробництво на всіх етапах розвитку. Не має бути такого, щоб деякі недобросовісні виробники, які використовували, наприклад, сильні гербіциди, виростили врожай з великим вмістом важких металів. Інспекція припинить такий бізнес на корені, адже саме на неї сьогодні покладений контроль за продовольчою безпекою України. І громадськість має знати, що хлібна інспекція діє на благо всієї України.

У ролі арбітражу

Спеціалісти обласної державної хлібної інспекції нагадують всім товаровиробникам та всім суб'єктам ринку зерна: якщо у вас виникає якесь спірне питання, будь ласка, звертайтеся до них, у хлібну інспекцію, представник якої є у кожному районі Херсонщини. «Ми відразу ж виїдемо, розберемося у кожному питанні, і рішення хлібної інспекції є остаточним. Воно буде справедливим і незалежним».

Автор: Анатолій ЯЇЦЬКИЙ

Пошук:
розширений

Автор
Кіберполіціїя: що таке скам, як його розпізнати та захиститись
Щодня українці стають жертвами шахраїв онлайн, втрачаючи особисті дані та кошти. Разом з Кіберполіцією ми пояснюємо, що таке скам, які схеми найпоширеніші та як захиститися від зловмисників в Інтернеті.

Стендап-зірка Лєра Мандзюк у неділю вразить Одесу новою концертною програмою
24 листопада о 18.00 у філармонії подарує всім найвеселіший стендап-концерт, дві години нестримного сміху, море імпровізації і сотні усмішок. «Беріть своїх друзів, близьких і всі приходьте! Бо буде фосо! — у фірмовому закарпатському стилі запрошує Лєра Мандзюк. — Се буде самий чесний стендап із усіх, які я писала і самий смішний з усіх, які ви чули. Нема гарантії, що він буде в ютубі. Тож ваше завдання: купити квитки, покликати друзів, взяти гарний настрій і прийти. Буду рада вас бачити!»

Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013