ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Історія і традиції виноробства
29.04.2021 в 11:49

Історія і традиції виноробства

Історія виноробства дуже багата. Цей напій почали робити декілька тисячоліть тому, коли ще не існувало сучасних транспортерів чи пресів. За цей час технології виробництва і якості вина мінялися. Незмінною залишилася тільки гаряча любов до смаку й аромату напою.

Початок історії: Древня Греція

У творах Езопа і Гомера неодноразово згадувалося вино. Тоді захоплювалися його смаком і п'янкими якостями. Сьогодні це може здатися дуже спірним, оскільки виноградний напій проходив процес випарювання на вогні в амфорах, що позбавляло вино від значної частки спирту. Додатково в процесі виробництва сироп розбавляли різними ароматичними настоями й відварами, експериментували з поданням. Не даремно в працях Гомера можна зустріти описи цього виноградного напою як “благовонного” і “солодкозапашного”. Також виробникам з Греції належить ідея витримки напою. Саме вони першими зробили спробу подовжити життя улюбленого продукту.

Розвиток виноробства в Римській імперії

За часів Римської імперії виробництво напоїв з винограду отримало широке поширення. У Середземномор'ї почали формування цілі виноробницькі регіони, які відомі й сьогодні. Це дало виробникам поштовх до розробки системи іменувань, а скляні пляшки для зберігання замінили на об'ємніші й практичні бочки. З часом наявність власного винного льоху у будинку стала досить популярною практикою.

Популяризація виноробства в Європі

Завдяки римсько-католицькій церкві виробництво стало популярним у багатьох регіонах Франції й Німеччини. В процесі проведення католицьких мес потрібне було вино. Тому ченці-бенедиктинці висадили власні виноградники у Бордо, Бургундії, Шампані у Франції та в регіонах Рейнгау в Німеччині. Поширенню традиції розпивання вина серед населення сприяло те, що питна вода була недостатньо чистою і тому куди менш безпечною, чим виноградний напій. У XV столітті сталася знакова подія для світового виноробства – почали вирощування винограду рислінг. Ченці-бенедиктинці поставили процес на потік і робили вино з цього винограду для постачання усієї Європи.

Розквіт виноробства

Поліпшення якості води, використання скляних пляшок з пробками й винахід штопора в XVII та XVIII століттях закінчили формування виноробницької галузі. Вино виробництва Бордо охоче купували купці з усієї Європи.

XIX століття, яке вважалося Золотим, ознаменувалося і великою трагедією. У регіонах Франції в 1863 році виноградники почали гинути з небувалою швидкістю, що спричинило скорочення галузі практично в 4 рази. Після безлічі спроб впоратися з проблемою, виробниками була виявлена її причина – найдрібніша виноградна попелиця, яка потрапила в регіони Франції імовірно з Північної Америки. Комаха випивала соки з коренів кущів винограду, після чого рослини гинули. За час епідемії було знищено ⅔ виноградників. Оскільки за відсутністю подібного досвіду боротися зі шкідниками раніше не вміли, виробники прийняли рішення завезти з Америки виноградні лози, стійкі до дії попелиці. Це дозволило не лише зберегти традиції виробництва, але і розширити різноманітність сортів вин.

Сучасне виноробство в Україні

З розвитком науково-технічного прогресу виробництво виноградного напою значно змінилося. Багато процесів тепер не проводяться вручну. Збиральні машини дозволяють швидко збирати виноград з великих виноградників, використання холодильників допомагає виробникам контролювати процес бродіння в умовах навіть найжаркішого клімату. Цей вид виробництва не перестав бути мистецтвом. Технічний прогрес і постійне зростання попиту серед покупців тільки дозволили ще більше розвинути галузь і підкреслити її важливість в історії.

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
13:03 24.04.2024
13:33 23.04.2024
17:53 21.04.2024
14:49 17.04.2024
14:48 15.04.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.010