|
ПРО ЯЙЦЯ, М'ЯСО ТА ОСЕЛЕДЦІ
06.03.2010 / Газета: Чорноморець / № 19 / Тираж: 2265
До редакції зателефонувала наша постійна читачка і поскаржилася на те, що на Скадовському центральному ринку деякі продавці видають інкубаторські яйця за домашні. Мовляв, стирають із них печатку і продають за дорожчою ціною. А ще — у м'ясному павільйоні торгують не лише м'ясом щойно забитої худоби, а й привозним — із херсонської гуртовні. Якої воно якості? Ще вона запитала, чи безпечно вживати солоний оселедець із кров'ю? Таку рибу жінка теж купила на скадовському базарі. Що ж, запитання цікаві будь-кому з жителів району. Бо ж купуємо і яйця, і м'ясо, і рибу. На самому ринку кореспондент редакції інкубаторських яєць не знайшла. По десять гривень за десяток продають яйця з особистих селянських господарств. їх у кожного продавця небагато, вони досить крупні, переважно мають шкаралупу різних відтінків — від білого до жовтогарячого (зважаючи на різну породу курей). Лише одна жіночка торгувала великою партією яєць за нижчою ціною: від 8 до 8,50 фивні із печатками на кожному. Відповідаючи на питання про походження свого товару, сказала, що це яйця із великого приватного господарства типу фермерського. Про підміну домашніх яєць інкубаторськими у той день на базарі ніхто з продавців та покупців напевне нічого сказати не міг. Про таке не чули. Стосовно м'яса, то у м'ясному павільйоні дійсно продають не лише свіжину, а й закуплене на оптових базах. Таке м'ясо відрізняється на вигляд і має трохи дешевшу ціну. Часто його продають у магазинах. За неофіційними даними нині на базарі продається велика кількість м'яса, вирощеного на тваринницьких фермах. Воно майже нічим не відрізняється на вигляд від домашнього, але має значно менші поживні якості. Адже дуже ча«то на тваринницьких комплексах худобу годують харчовими добавками та прискорювачами росту. Таке м'ясо можна сміливо прирівнювати до сумнозвісних стегенець. Воно гарне на вигляд, сало часто має, ніби намальовані, прожилки із м'яса, але на сковорідці така свіжина м'ясом майже не пахне, на смак — трава-травою. Законодавство нашої країни не розмежовує м'ясо, вирощене у домашніх умовах та у промислових — на прискорювачах росту. Вказати, деяке, вам може лише добросовісний продавець. На жаль, дуже часто виробники м'яса недотримуються технології годування тварин харчовими добавками. Тож ми не знаємо, як вплине такий продукт на людський організм. Навряд чи корисно. У рибному ряді чи не всі продавці запевняли, що оселедець самі не солять. Господарі точок привозять його вже солоним із херсонської бази. Завжди — без крові. Але обмовлялися, що є такі, що солять власноруч. І лише від терміну витримки у солоному розчині залежить, буде риба з кров'ю чи ні. Дуже часто самі покупці відмовляються купувати без крові, бо тоді оселедець буде солоним на смак. А багатьом хочеться мало-сольненького. Продавці рекомендували при покупці питати про ступінь солоності риби, тоді й скарг не буде. Начальник Держветмедицини у Скадовському районі П.Запорожець прокоментував цю ситуацію так: «На сьогоднішній день інкубаторських яєць на ринку немає. Усі яйця — від курей, вирощених на приватних садибах. Про підміну одних іншими ніхто не скаржився. Щодо привозного м'яса, то закон не забороняє його продавати. Воно нормальної якості, пройшло не один контроль. Кожен покупець може відрізнити таке м'ясо від свіжого. Воно сіруватого кольору, має миловидний жир, що не блищить. Ніхто не змушує вас купувати товар, який вам не подобається. Оселедці ж з кров'ю — це нормальне явище. Це означає, що риба свіжа, не пересолена і не помита декілька разів у воді для надання їй привабливого вигляду. А покупцям', які залишилися незадо-воленими покупкою, раджу звертатися до лабораторії, що працює на самому ринку, зі скаргою на якість товару. Потрібно на місці розбиратися у кожному конкретному випадку: хто і коли продав всім неякісну продукцію? Тоді від цього буде користь». Щоб залишитися покупкою задоволеним, пам'ятайте: домашні яйця в одному лотку зазвичай різ-нокаліброві, мають різні відтінки кольору і товсту шкаралупу. В інкубаторських шкаралупа тоненька, інколи аж світиться. Вони всі однакового кольору і розміру. Стосовно корисності і безпечності одних та других яєць, то у домашніх більше протеїну, виходить, вони корисніші. Але, купуючи інкуба-торські яйця, ви точно знаєте, коли вони були зібрані. Домашні ж господиня може збирати хоч тиждень, поки винесе на продаж. Стосовно оселедців, то, справді, якщо ви купили рибу з кров'ю, то це зовсім не значить, що вона неякісна. Головне — вміст солі у продукті. Перш за все його повинен контролювати виробник. Підтверджує це він посвідченням якості. Тож під час купівлі не соромтеся попросити його у продавця. Якщо ж у якості продукту ви так і не впевнилися, зверніться до ветеринарної лабораторії на ринку. Автор: В. МЕЛЕШКО
|
Пошук:
Автор
Щодня українці стають жертвами шахраїв онлайн, втрачаючи особисті дані та кошти. Разом з Кіберполіцією ми пояснюємо, що таке скам, які схеми найпоширеніші та як захиститися від зловмисників в Інтернеті.
STEM is FEM запускає навчальну програму «Кібербезпека для дівчат: можливості й професія». Протягом грудня 2024 — березня 2025 року учениці старших класів та студентки дізнаються, як захистити себе в діджиталі та будувати кар’єру у сфері кібербезпеки.
Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014 |