|
ІНВЕСТИЦІЇ В... МОЛОКО
12.07.2010 / Газета: Чорноморець / № 52 / Тираж: 2265
Сьогодні в Україні більше, ніж вісімдесят відсотків молока виробляється приватниками, що живуть у сільській місцевості. Тим не менше, їхній прибуток мізерний. За даними компанії «Данон», сімдесят відсотків молочної сировини нікому переробляти. Зважаючи на ці та інші обставини, компанія «Данон Україна» оголосила про запуск інноваційного соціального проекту, покликаного об’єднати у кооперативи більше тисячі сімей приватних сільгоспвиробників. Завдяки цьому проекту зростатиме рівень життя сільських жителів, покращиться якість промислового молока і, як результат, підвищуватимуться показники і «Данон», і безпосередньо виробників молока. Саме про це йшла мова на прес-конференції, що відбулася у Херсоні. Після її закінчення претенденти на участь у проекті захищали свої бізнес-плани, а для представників засобів масової інформації було організовано екскурсію по заводу «Данон Дніпро». Прес-конференція Незважаючи на зливу і на те, що кожен, мабуть, окрім організаторів, зіткнувся з проблемою пошуку Інституту післядипломної освіти Херсонського державного аграрного університету, на прес-конференцію запрошені жур-налісти з’явилися вчасно. Пред-ставники засобів масової інформації – преси, телебачення, інтернет-видань – зібралися в 4 корпусі ХДАУ, щоб стати свідками запуску інноваційного проекту, спрямованого на підтримку дрібних сільгоспвиробників. Про особливості даного проекту розповів генеральний директор «Данон Україна» Даріо Маркетті. «Сьогодні ми ство-рюємо замкнутий цикл виробництва молока і забезпечуємо контроль якості молочної сировини на всіх етапах його виробництва: від пасовищ та кормів – до зберігання й доставки молока на завод. Цей проект покликаний стимулювати індивідуальні сільські господарства, об`єднані у кооперативи, виробляти і постачати для «Данон» молочну сировину високої якості». Компанія «Данон-Україна» разом із Міжнародною добродійною фундацією «Хайфер Проджект Інтернешнл» впродовж 2010-2011 років збирається інвестувати один мільйон євро в розвиток двадцяти трьох сільськогосподарських кооперативів по заготівлі молока у Херсонській, Кіровоградській, Запорізькій, Миколаївській областях і АР Крим. Тільки у Херсонській області відібрано чотири кооперативи. Про це повідомив журналістам директор по соціальних інноваціях компанії «Данон» (Франція) Жан Крістоф Ложе: «Фонд було створено під час економічної кризи, яка швидко перетворилася на соціальну. Наша компанія працює, як в економічному, так і в соціальному напрямках. Саме через це і було прийнято рішення про створення фонду в 100 мільйонів євро. Ці гроші будуть підтримкою для дрібних сільгоспвиробників. Ми запускаємо нову програму в Україні. Створення кооперативів для заготівлі молока, які підтримує «Данон Україна», є одним з перших соціальних проектів такого рівня, що фінансуються «Екофондом Данон». Сим-волічність проекту не тільки в його першочерговості. Це реальна можливість для «Данон» напрацювати передовий досвід, який може бути використаний і в інших країнах, де працює компанія. Створення та розвиток даного партнерства є серйозним завданням як для українських фермерів, так і для компанії. Допомога фонду «Хайфер» полягає в підтримці проекту на ранніх етапах. Об`єднані спільною метою створити економічні та соціальні вигоди, українські фермери, компанія «Данон» і команда фонду «Хайфер» за підтримки місцевих адміністрацій зможуть перетворити це завдання в реальну історію успіху». Представник «Хайфер Проджект Інтернешнл» Оксана Осадча заявила: «Спочатку проект передбачав інвестування у створення лише 20 кооперативів. Але під час розгляду заявок потенційних учасників було відібрано 23 кооперативи. Цей проект розрахований на 2 роки. І перша його фаза проходить саме зараз. По-перше, це допомога сільським сім`ям. Саме вони виробляють вісімдесят відсотків молока. А ми вчимо їх, як це робити ще краще, проводимо тренінги по бізнес-плануванню, догляду за тваринами тощо. Наша мета – об`єднати домашні господарства у кооперативи. Це будуть обслуговуючі організації, що займатимуться збором, охолодженням і перевіркою якості молока. Таке співробітництво є вигідним і для «Данон», і без-посередньо для виробників молока. Кооперативам нададуть для роботи необхідне обладнання для зберігання і контролю якості молока, для штучного запліднення худоби. Крім цього, частина учасників проекту, а це 250 сімей – членів кооперативу, отримають доїльні апарати. Проектом планується охопити тисячу сімей. Дуже важливою є соціальна спрямованість даного проекту. Адже частину коштів, отриманих у результаті його роботи, буде направлено на вирішення проблем села: ремонт дитячого садочка, школи, інше. Заступник начальника головного управління агропромислового комплексу Херсонської області Маргарита Степанова відзначила, що подібний проект – це перший крок до підвищення якості молока та налагодження каналу збуту. «Данон» – це брендове для Херсонської області підприємство з іноземними інвестиціями. А тридцять два відсотки підприємств області – це одноосібні господарства», – сказала Степанова.Вона також повідомила, що в Херсонській області учасниками проекту стануть кооперативи «Зерновик» (Бериславський район), «Либідь» (Голопристанський район), «Марфуша» (Скадовський ра- йон), «М’ясозаготторг» (Велика Лепетиха). Журналістів цікавило все – кількість бажаючих взяти участь у проекті, критерії відбору дрібних сільгоспвиробників, обов’язки кооперативів перед фондом, вартість молока, співробітництво з крупними виробниками та багато іншого. Для зацікавлених проектом було б корисним дізнатися про критерії відбору сільгоспвиробників і обов’язки вже створених кооперативів. «Критерії відбору – досить важливі показники. По-перше, це бажання. Потім – кількість корів, їхній потенціал, наявність необхідних приміщень і т.п. На даний час відібрано 23 кооперативи, але не виключається поява інших, – сказав пан Ложе. – Обов’язковим є раціональне використання отриманого обладнання, збільшення числа членів кооперативу, амортизаційні відрахування. А також спільне фінансування при ремонті приміщень, закупівлі препаратів і установок, які дозволять покращити якість молока». Голова СОК «Марфуша» (с.Новомиколаївка, Скадовського р-ну) Ганна Куценко розповіла про плани і роботу свого кооперативу: «На даний час ми готуємо приміщення для охолодження молока. За проектом на його ремонт виділено 62 996 грн. Коли встановимо охолоджувачі і підключимо світло, можна починати працювати. Люди хочуть брати участь у цьому проекті. Це допоможе селянам у складні часи і в подальшому. Приємно те, що проект має соціальний характер. У зв’язку з цим ми також плануємо із зароблених у кооперативі грошей виділити кошти на розвиток села. Нам потрібно відремонтувати дах у дитячому садочку, у будинку культури та багато іншого. Чого-чого, а проблем у селі вистачає». На запитання, чи були вкладені особисті кошти у кооператив і коли планується розпочати роботу, Ганна відповіла: «Так, звичайно. Двадцять сім тисяч шістсот п’ятдесят гривень – пайові та додаткові внески. Кошти на будматеріали нам виділяють, а ремонт ми вже беремо на себе. Якщо встигнемо вирішити всі питання, то вже, починаючи з вересня, почнемо заробляти гроші». На «Данон Дніпро» В Україні компанія «Данон» працює з 1998 року. В 2006 році компанія придбала Херсонський молокозавод «Родич». Його було модернізовано і змінено назву на «Данон Дніпро». Вже два роки на заводі випускається великий асортимент продукції відомого виробника. Екскурсію по заводу для журналістів провели менеджери підприємства та інженер з техніки безпеки. Вони ознайомили з правилами поведінки і попросили залишити речі і прикраси біля охорони. Після цього кожному видали одноразові бахіли, халати і попросили сховати волосся під спеціальними чепчиками. Наша подорож у світ «Данон» розпочалася. Йдучи коридорами, усі звертали увагу на студійні фото дітей із різними засобами з техніки безпеки. Представник заводу розповів, що робиться це задля того, щоб кожен співробітник на своєму робочому місці пам’ятав, заради кого він повинен дотримуватися вимог з техніки безпеки. Виявляється, це дуже дієва стратегія. А ось і перша зупинка – апаратний цех, де приймають молоко. З кожної секції береться аналіз. «Ми за якість сировини, – каже менеджер з якості. – У нас цілковитий контроль по всіх показниках, у тому числі і щодо фальсифікації водою. Якщо спеціальні прилади виявляють недоліки – складається акт, і молоко повертається постачальникам». Молоко з молоковозів через охолоджувачі перекачується у зону зберігання сировини. А машини миються кислотою, лугом і гарячою водою. У зоні зберігання сирого молока розміщено спеціальні резервуари – танки. Місткість кожного – 30 тонн. Саме сюди молоко перекачується з апаратного цеху через охолоджувачі. Температура охолодження – +4 градуси. Молоко в цій зоні зберігається від 4 до 8 годин, а потім переходить на наступний етап – сепарацію. Усі процеси відбуваються у закритому режимі, що виключає ризик потрапляння бруду в молоко. Знову перевдягаємося. Міняємо бахіли на нові й ретельно миємо руки спеціальним милом. Лабораторія контролю якості – звучить дуже серйозно. Усе дійсно дуже серйозно. До нашої уваги представлено багато приладів, що визначають якість молока. Перш ніж прийняти сировину, її перевіряють експрес-методами за багатьма параметрами. Усіх і не перелічиш. Кріоскоп використовується для автоматичного визначення точки замерзання молока. Саме завдяки цьому апарату можна визначити, чи розведене молоко водою. Апарат «Бета» визначає, чи містить молоко антибіотики, якими лікували худобу. Адже «Данон» відповідає за якість свого продукту. Наступним місцем екскурсії по заводу є апаратна дільниця, де відбувається сепарація. Молоко розділяють на вершки (30% жирності) та на знежирене молоко (0,5% жирності). Для приготування кінцевого продукту вони змішуються, але вже в інших пропорціях. При потребі додають сухі інгредієнти (цукор, сухе молоко). Для цього існує спеціальна програма, що визначає пропорції. Цей процес відбувається в танку нормалізації змішування. Потім продукт проходить наступний етап – пастеризацію. Сировина, що вже містить корисні біфідобактерії, проходить процес сквашування. Бактерії роз-множуються при температурі +37 градусів. Після сквашування продукт охолоджується. Якщо це ложковий йогурт, – до +20 градусів. А якщо питний – до +5. Останній етап – фасування. Сім робочих ліній містить цей цех. Перша лінія – фруктстанція. Тут відбувається дозування фруктового наповнювача та змішування до однорідної маси. Для виготовлення йогуртів обов‘язково використовуються свіжі фрукти. Компанія «Данон» співпрацює з Вінницькою компанією «Аграна Фрут Україна». Вона є постачальником сировини, яку сама вирощує та імпортує з інших країн. На наступній лінії йогурт фасується у пляшечку, яку запаюють зверху. По конвеєру пляшечки потрапляють у спе-ціальну машину, що закручує кожну кришечку. Потім їх «одягають» у гарну обгортку. Під дією гарячого пару обгортка обтягує пляшку, тим самим набуваючи завершеного вигляду. Смачний йогурт робить «Данон». Одразу згадалася реклама по телебаченню: «А ось і завод «Данон» у Херсоні. На ньому роблять смачну і корисну «Растішку». Цікава подорож у дитячу казку. Незважаючи на те, що завод у Херсоні існує не так давно, він має багато досягнень. Разом із 47 заводами компанії «Данон» по всьому світу постійно змагається у різних напрямках – з безпеки, якості, ефективності та іншому. Це спонукає до постійного розвитку. Керівництвом проводяться різноманітні заохочувальні заходи для робітників підприємства та їхніх сімей. За даними нещодавно проведеного на заводі аудиту з якості – із 1000 можливих балів «Данон Дніпро» отримав 865. Хоча якість гарантується при показнику 800. Для порівняння: завод в Англії, який працює вже 15 років, отримав оцінку 940, а «Данон Дніпро» працює тільки два роки. Дуже приємно знати, що продукція цього заводу зроблена з молока рідної Херсонщини, від скадовських корів. Що для селян нарешті з’явився прямий канал збуту. Що подібні проекти втілюються в життя. Це поруч, це правда, це працює. Автор: О. БЕЗУГЛА
|
Пошук:
Автор
Щодня українці стають жертвами шахраїв онлайн, втрачаючи особисті дані та кошти. Разом з Кіберполіцією ми пояснюємо, що таке скам, які схеми найпоширеніші та як захиститися від зловмисників в Інтернеті.
STEM is FEM запускає навчальну програму «Кібербезпека для дівчат: можливості й професія». Протягом грудня 2024 — березня 2025 року учениці старших класів та студентки дізнаються, як захистити себе в діджиталі та будувати кар’єру у сфері кібербезпеки.
Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.024 |