![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
На «Залізничному»—усе безпечне?
15.07.2010 / Газета: Новий день / № 29 / Тираж: 36600
Фахівці закликають не купувати харчі «з підлоги» Завдяки помірним цінам і товарам «з перших рук» ринок «Залізничний», що в обласному центрі неподалік вокзалу, користується популярністю серед херсонців не один рік. Частенько на ньому полюбляють купувати продукти і громадяни з інших областей і навіть зарубіжжя, котрі з пересадкою у Херсоні їдуть відпочивати на.моря. А чи гарантує хоча б хтось'безпечність придбаних там товарів? - НАС завжди плутають зі стихійни-ками, котрі продають свою продукцію відразу за межами ринку, — розповідає директор ринку Олександр Сімеонов. — Люди скаржаться, що придбали неякісний товар на «Залізничному» і отруїлися. Насправді ж це не так. Безпечність продуктів харчування, зокрема і тих, — що швидко псуються, гарантує спеціальна лабораторія. Звісно, всі ми розуміємо, що забракований нашими експертами товар назад додому не поїде. Неякісні овочі, фрукти, молоко чи м'ясо реалізато-ри продають поблизу ринку, просто з землі. А люди, спокусившись на дешевшу ціну, ризикують'найдорожчим — здоров'ям. Завідувач державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку Віктор Лучко теж переконаний: придбати у них неякісний товар практично неможливо. — Передтим, як дозволити продавати на ринку будь-яку харчову продукцію, її ретельно перевіряють у спеціальних лабораторних умовах, — розповідає він. — На особливому контролі — те, що швидко псується. Наприклад, молоко. 95% продукції з нього реалізують сільгоспвиробники, а не перекупники. Тому на нашому ринку продукти мають домашній смак за помірною ціною. У реалізатора є особиста санітарна книжка та ветеринарне свідоцтво. Крім цього, з кожної партії беремо чверть літра на проби. Визначаємо чистоту, густину, відсоток жиру (не менше 3,2%), перевіряємо на бактеріальну забрудненість. Якщо хоча б один показник не відповідає нормам, негайно вилучаємо товар з продажу. У Валентини Наволодської з села Зеленівки, котра постійно продає на ринку молочну продукцію, ще жодного разу товар не вилучали. — Завжди все в нормі, — посміхається жіночка. — Коли продаєш своє, то стовідсотково відповідаєш за якість. Ні постійні покупці, ні лікарі з лабораторії ще жодного разу не скаржилися. І хоча власного транспорту в мене немає, без натурального продукту своїх покупців не залишаю. Практично щодня доводиться возити з дому товар просто в маршрутці. — Скільки ж коштує у вас молоко? Чи вигідно возити в Херсон і продавати на ринку? — запитую. — 3,50 —4 грн. літр. Вдома — на гривню-півтори дешевше. Але з сумками так натягаєшся та втомишся, щоінколи й не рада таким прибуткам, — відповідає продавець. — Щодня спілкуватися тут з людьми й продавати їм корисне молоко уже давно стало для мене не лише роботою, а й своєрідною звичкою. Перевіривши разом з завідуючим лабораторії місця з реалізації молока, помічаємо на ринку кілька продавців ягід. Віктор Лучко попереджає: не тільки те, що швидко псується, може бути небезпечним. Сумнівні на вигляд гриби та різноманітні ягоди можуть зашкодити здоров'ю людини навіть більше, ніжізіпсоване молохо чи м'ясо. — Повторюся, будь-яку харчову продукцію ми ретельно перевіряємо, — продовжує Віктор Вікторович. — Кожен покупець має право попросити у реалізатора експертний висновок лабораторії. Якщо його немає — товар не перевіряли. Велику небезпеку можуть нести сумнівного походження чорниця та інші ягоди, завезені аж з Полісся та північних регіонів країни. Крім лабораторії при ринку, на вміст радіації їх також перевіряють у Херсонській обласній державній лабораторії ветеринарної медицини. Експертний висновок звідти також має бути на руках у продавця. Звісно, кожен покупець сам вирішує, де і за яку ціну купувати продукти харчування. Але не варто забувати, що, зекономивши кілька гривень на дешевому товарі, ми наражаємо на небезпеку не тільки себе, а й рідних та близьких людей. Автор: Вадим ЛУБЧАК
|
Пошук:
![]() Сергій Токарєв
Центральна та Східна Європа (ЦСЄ) має сильні сторони, які роблять з неї серйозного конкурента на світовому ІТ-ринку. Загальний обсяг стартап-екосистеми з 2014 року виріс у 15,5 рази в порівнянні з країнами Західної Європи. Але через брак відданих менторів і релокацію засновників стартапів регіон все ще залишається обмеженим. ІТ-бізнесмен та інвестор Сергій Токарєв розповів, як ЦСЄ мусить діяти, аби стати потужним стартап-хабом.
![]() 15 грудня о 15:00 в АРТ-просторі за адресою вул. Європейська, 67 відкривається фотовиставка Одеської обласної організації Національної спілки фотохудожників України «Місто світла і тіні».
Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти
|
||||||||||||||||
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.039 |