|
Не балуйте дітей... отрутою
29.07.2010 / Газета: Новий день / № 31 / Тираж: 36600
Діти — найдорожче надбання кожного з нас, тож саме їм ми прагнемо змалечку дати все найкраще: найгарніше вбрання, найяскравіші іграшки та книжки і, звичайно ж, найсмачнішу їжу, фрукти, солодощі. Не відмовляти дитині в забаганках неодмінно скуштувати звабливе «щось» з барвистого пакуночка з полиці супермаркета або широко рекламовані шоколадні сирки, батончики, снеки, солодку воду, жуйки — означає свідомо ризикувати не лише здоров'ям маляти, а іноді і його життям. Неприродні сполуки, що накопичуються в його організмі, важко навіть проаналізувати. Днями херсонські журналісти відвідали низку загальнонаціональних науково-дослідницьких центрів, які вивчають склад та якість продуктів харчування і були вражені побаченим і коментарями фахівців. Незважаючи на високу вартість основних продуктів харчування, сировина, з якої вони виготовлені, не витримує жодної критики, до того ж, далека від натуральної. Інгредієнти харчування для дітей у цьому списку взагалі шокують. Штучні смакові добавки, барвники та консерванти містяться в яскравих газованих напоях, йогуртах, цукерках, морозиві, цукатах та інших солодощах, які щодня споживають дітлахи. Лояльність вітчизняного законодавства та відсутність достатнього контролю МОЗ за тим, що потрапляє на український продовольчий ринок, призводить до того, що фальсифікатори почуваються, як риба в воді, отримуючи надприбутки від обману споживача. Чимало популярних продуктів дитячого харчування не відповідають нормам якості та безпеки харчової продукції, — застерігають вчені Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК Національного університету біоре-сурсів та природокористування України. Активне використання сировини, що містить ГМО, в дитячому харчуванні — це, можливо, найменше зло, яке закладене в ньому. ГМ-продукція в дитячому харчуванні здатна провокувати алергічні або токсичні прояви і стійкість мікрофлори до антибіотиків. Генно-модифіковані організми можуть бути присутні у виробах, де використовується соя та соєвий білок: ковбасі, дитячих сумішах, напівфабрикатах, соєвому молоці, а також кукурудзяному борошні, пластівцях, за-морожених овочах. Лецитин якемульгатор додають до шоколаду. І все це без обумовленого нормами контролю. Що вже говорити про наявність в таких продуктах діоксину, бензопірену, транс-ізомерів ненасичених жирних кислот тощо. МОЗ не заперечує проти використання харчових добавок, таких, як Е 466 (карбоксиметилцелюлози натрієва сіль), яка використовується у виготовленні шпалерного клею, а в поєднанні з соєвим білком імітує м'ясо. Начальник Українського науково-методичного центру підтвердження відповідності та випробувань харчової продукції «Укрметртест-стандарту» Володимир Семенович акцентує, що в державі відсутні єдині державні санітарні норми, які б регламентували вимоги до вмісту важких металів, гормональних препаратів, антибіотиків та інших небезпечних речовин у сировині, що застосовується в дитячому харчуванні. Маркування на продукції зазвичай не відповідає фактичному її вмісту. Під час перевірки в лабораторіях на вміст ГМО дитячих сумішей та каш для немовлят встановлено, що не містять генно-модифікованої продукції вироби торгових марок «Кроха» (Харківська обл.), «Малышка» (Полтавська обл.), «Карапуз» (м. Херсон), «Вінні» (Росія), «Ремедія» (Ізраїль), «FRISO» (Нідерланди). Аналізуючи молочно-фруктові десерти та кисломолочні напої, не виявлено сорбінової кислоти та синтетичних барвників у десертах ТМ «Fruchte Gut» (Німеччина), йогуртах ТМ «Акті-мель» і «Растішка» («Данон» Росія), «Галичина», «Молочна родина», «Мої корівки» (Львівська обл.), «Злагода» (м. Дніпропетровськ), «Фанні» (Дніпропетровська обл.), «Добряна» (м. Київ). Натомість фахівці «Укрметртестстандарту» звертають увагу споживачів на вироби торгової марки «Щодня» (м. Дніпропетровськ) і застерігають: стабільно впродовж численних перевірок її молочної продукції, зокрема йогуртів, виявляється вміст 95% рослинного жиру, 185—225 мг/кг сорбінової і 31—34 мг/кг бензойної кислоти. При тому, що маркування вказує на відсутність у продукті консервантів. Інші улюблені дітьми ласощі — згущене молоко, якості якого останнім часом теж не завжди можна довіряти. З протестованих партій цього продукту лише молоко незбиране згущене 8,5% жирності виробника ЗАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат» (Миколаївська обл.) не містить немолочних жирів. 90% молочного жиру містить молоко згущене ТМ «Заречье» (Харківська обл.), решту складає рослинний жир. Важко назвати традиційною згущен-кою продукцію Ічнянського та Білицького заводів, яка містить лише 10% молочного жиру, решта — рослинний. Літня спека — ідеальний сезон масового споживання морозива. Метикуючи біля морозильних камер, якому саме віддати перевагу, аби дитина залишилася задоволеною від смаку, форми та наповнювача, батьки не мають змоги прочитати на упаковках те, що насправді їх здатне шокувати. З перевірених у лабораторіях зразків продукції різних торгових марок відповідають нормам і містять передбачені стандартами лише молочні жири пломбіри ТМ «Три ведмеді» (м. Бердичів), «Рудь» (м. Житомир), «Ласунка» (м. Дніпропетровськ), «Геркулес» (м. Донецьк). Не менш затребувана за літньої спраги і сокова продукція. Ідеальне співвідношення корисності має гранатовий сік, тож з протестованих соків різних торгових марок безпечним визнано сікТМ «YAN» (Вірменія), сік із персидських гранатів ТМ «Сандора» (Миколаївська обл.), сік ТМ «Мрія» (м. Київ). У них не виявлено консервантів, синтетичних барвників, а вміст антоціанів — властивий даному виду продукції. Батькам важливо пам'ятати, що солодка водичка, якою вони прагнуть заспокоїти малечу, котра просить пити на вулиці, на пляжі чи в інших похідних умовах, категорично не рекомендована до вживання дітям до 7 років, а «Пепсі-лайт» — до 12 років. Відповідальні виробники вказують ці обмеження. Не слід зваблюватися позначками на етикетці, що напій соковий чи со-ковмісний. Більшість з них містять штучні барвники, консерванти та підсолоджувачі, які не принесуть користі дитині, а, навпаки, можуть викликати масу проблем. Зверніть увагу, що безалкогольні газовані напої мають термін зберігання півроку, аби зрозуміти, що вони містять для такої тривалої консервації. Цукати — популярний делікатес, який експортується з азіатських країн, для тривалого зберігання та апетитного вигляду нашпиговані синтетичними барбниками, підсолоджувачами. У них міститься майже вся таблиця Менделєєва. Зазвичай на упаковках не вказано терміну зберігання та складу продукту. А на ринках вони взагалі продаються на вагу. Кубики ананаса, кільця ківі, шматочки полуниці, сушені в сиропі вишні, черешні, лимон, мандарини та набори фруктово-ягідних асорті містять хімічні барвники: діамантовий синій (Е133), азорубін (Е122), жовтий сонячний захід (Е110), тартразин (Е102) тощо. І, нарешті, цукерки — омріяні ласощі не лише дітей, а й дорослих солодкоїжок. Чимало мам кладуть своїм маленьким учням до портфеля вафельні батончики, аби дитина перекусила чимось на шкільній перерві. Лабораторні дослідження «Укрметртестстандарту» шоколадно-вафельних батончиків «Шоколадні історії «Джек» (ЗАТ «ВО «Конті») та цукерок «Гулівер» (ЗАТ «АВК») виявили вміст у жирі, виділеному з цукерок, 10—13% трансізомерів олеїнової кислоти. 34% цієї кислоти виявлено в цукерках «Примха» з шоколадним та вершковим смаком (ЗАТ «АВК»). Трансізомери ненасичених жирних кислот — це сполуки, які в організмі людини викликають порушення життєдіяльності багатьох клітин, збільшують ризик серцево-судинних та онкологічних захворювань, особливо у дошкільнят та дітей молодшого шкільного віку. Тож перш ніж дати дитині цукерку, вафлі чи печиво, варто самому спробувати кондитерський виріб на смак. Чи не викличе він сумнівів у вас? Звісно, не всі продукти проходять незалежний лабораторний контроль якості і далеко не всі виготовлені за нормами стандартів, яких давно вже ніхто не дотримується, Тож слід затямити, що ні звабливий смак, колір та аромат продукту, ні його приваблива обгортка, а тим більше низька ціна, розрекламованість, не повинні бути критеріями вашого вибору. Особливо важливо навчити цим правилам дітей, аби вберегти їхнє здоров'я сьогодні і на майбутнє. Автор: Олена НЕЧИПУРЕНКО
|
Пошук:
Автор
Щодня українці стають жертвами шахраїв онлайн, втрачаючи особисті дані та кошти. Разом з Кіберполіцією ми пояснюємо, що таке скам, які схеми найпоширеніші та як захиститися від зловмисників в Інтернеті.
STEM is FEM запускає навчальну програму «Кібербезпека для дівчат: можливості й професія». Протягом грудня 2024 — березня 2025 року учениці старших класів та студентки дізнаються, як захистити себе в діджиталі та будувати кар’єру у сфері кібербезпеки.
Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.026 |