|
ЯРМАРКУЄМО?
21.04.2011 / Газета: Акценти / № 15 / Тираж: 5000
16 квітня (минула субота), в обласному центрі відбувся ярмарок, присвячений Великодню(?). Незважаючи на те, що до головного Християнського свята був ще цілий тиждень, міська та обласна влади, об'єднавши зусилля вирішили — час! І ярмарок «закипів», «загуркотів», «завирував» у всіх мікрорайонах обласного центру. Напередодні до нашої редакції надійшла інформація, яку надіслали одразу дві прес-служби: міської ради та облдержадміністрації, і в тій, і в іншій мова йшла про організацію та проведення ярмарку, і там, і там досить красномовно запрошували до покупок. Особливо відзначилася насиченістю та різнобарв'ям прес-служба міської ради: «Херсонський міський голова Володимир Сальдо запрошує вас 16 квітня, з 7 години ранку на передсвятковий Великодній ярмарок». Читаєш, і одразу уявляєш, як Володимир Васильович власноруч приготував все те, чим на ярмарку збиралися торгувати (і одразу стає зрозумілим, чому саме зараз мер пішов у відпустку — готував для всього міста, а не на лижах катався у Куршавелі, як плескають злі язики). У посланні від ОДА, все було більш скромнішим (мабуть у пана Костяка на відміну від пана Сальдо роботи більше, от він і не встиг все приготувати сам, а заступники не здогадалися допомогти патрону), там просто зазначали перелік продуктів та продукції, що реалізувати- меться на ярмарку та адреси, де вони відбуватимуться. При цьому, у телефонному режимі, кореспонденту нашої газети так і не вдалося з'ясувати, а кого все ж слід вважати організатором акції: ОДА чи міську владу? Кому «дякувати», або кому роздавати на «горіхи»? «Злилися у єдиному екстазі»! Ярмарок, це звичайно гарно і добре, у першу чергу тому, що саме на ярмарках можна придбати товари за більш низькими цінами та й товарів повинно бути значно більше, отже теоретичні плюси, що спонукали нас податися на ярмарок — товари та ще й за низькою ціною — були... Але: «Хотіли як краще, а вийшло як завжди», і зовсім «Не так сталося, як гадалося» — два головних враження від кількагодинного ходіння та спостерігання. Ціни на ярмарку були такі ж, як у будь-якому магазині Херсона, у чергах періодично лунало: «Та тут навіть дорожче! Що ж це за ярмарок?». Найбільше мабуть були розчаровані пенсіонери, які хотіли придбати на Великодні свята хоч трохи харчів. Але дізнавшись про ціни на продукцію: дивувались, скаржились... та все ж, щось-таки купували. До вашої уваги перелік продукції, яку повинні були виставити на продаж (за повідомлення від ОДА): «Під час проведення ярмарку мешканці та гості обласного центру зможуть придбати м'ясні та ковбасні вироби; цільномолочну продукцію; сир, молоко розливне, яйця; м'ясо птиці: качки, гуси, кури; м'ясо свинини, баранини; борошно, хлібобулочні вироби; олію, крупи в асортименті; мед та висівки, овочі (картоплю, буряк, моркву, цибулю), томатну пасту, макаронні вироби, кондитерські вироби, рибу, ранні овочі, овочі квашені, фрукти, мінеральну воду, вина та коньяки, напівфабрикати (пельмені, вареники) а також саджанці». Ми уважно досліджували обіцянки і наявність товарів із декларованого списку. У продажу не було... ранніх овочів. Ані редису, ані огірків, ані зелені — не було де купити на ярмарку, як це не дивно, для столиці Південної Таврії, Та це було не головним, що ми так і не знайшли. А не знайшли ми для себе відповідь на головне питання: навіщо влаштовувати продаж продуктів харчування до Великодня аж за цілий тиждень до цього? Навіть з переліку «запропонованих» харчів добре видно, що більшість з них швидко псується і термін їх вживання у їжу обмежений. Та, можливо, ми чогось не розуміємо, і організатори ярмарку (а хто саме його проводив ми навіть під час ярмарки не дізналися) мають якісь спеціальні знання, переконання та дозволи на реалізацію всіх продуктів від міської СЕС? Нічого подібного! Скажемо вам більше: у відповідних відділах міської санітарно-епідеміологічної станції навіть не знали про проведення подібних заходів на території всього міста. - Нас даже никто не предупредил, не поставил в известность. Про ярмарку мы узнали из газет. Ни одного документа на разрешение проведения подобного мероприятия нам никто не присылал, — розповіла нам у телефонній розмові завідувачка відділом гігієни харчування міської СЕС Любов Данилюк. А як же узгодження на ведення виносної торгівлі? Як контроль за терміно виробництва та реалізації їстівної продукції? Як перевірка тих, хто торгує щодо дотримання санітарних норм та правил? Що ж стосується їстівних властивостей кожного продукту, то у кожного є певний термін — під час якого він (напівфабрикат або готовий продукт) повинен бути приготований, збережений та спожитий. Для невідомих організаторів зазначимо, що на території України існують цілі «Держстандарти», в яких чітко розписані терміни реалізації «Готової продукції та напівфабрикатів у мережах роздрібної торгівлі та споживчого ринку, кулінаріях, їдальнях, ресторанах», Наприклад, ковбасні вироби, у натуральній оболонці, повинні бути реалізовані упродовж 48- 72 годин, з моменту виготовлення. Хліб так само має обмежений термін споживання: пшеничний — 24 години, житній — 36. Молоко повинно бути вжито не пізніше, як через 36 годин, сметана через — 72 год. Якщо на ярмарках не було працівників СЕС, і вони не надавали дозвіл на ведення торгівлі, то ми навіть теоретично собі не можемо уявити: а за який термін до дня продажу все це, що там продавали, було вироблено? Чи було воно придатне для реалізації? Чи були у тих, хто торгував м'ясом, сиром, рибою — санітарні книжки? Чи немає у когось із тих торгівців, тих самих захворювань, які минулого тижня» «поклали» до лікарень кілька десятків дітей??? А Прокуратури змушені були відкривати карні справи! Не знайшли ми поміж тим, хто продавав та тими, хто купував, відповіді на ще одне болюче питання: а навіщо було влаштовувати «Великодній ярмарок» за 168 годин до свята? Адже якщо хтось і насправді ризикне, і придбану ковбасу, рибу або крашанки «прибереже» до Світлового Христового воскресіння, то чи не зустріне він у своєму житті останню Христову неділю? Гарна господиня, скоріш за все, купує свіжі напівфабрикати з яких і готує свіжу їжу для своїх домочадців... які у свою чергу вживають її свіжою. Але! З 18 квітня почався Білий тиждень — останній тиждень Великого посту перед Великоднем,, який є найбільш щодо вживання скоромної їжі. Надворі найсуворіший піст,, а влада пропонує смачненько попоїсти! Невже нелогічним було б провести ярмарки у п'ятницю, або у суботу, що передують Світлому Христовому воскресінню? Коли «гарні господині» насправді закуповують продукти та готують страви, з якими йдуть до церкви, а потім сідають за святковий стіл і розговляються після семи тижнів Посту? Виявляється, що й на цьому питанні місцева влада не розуміється. Походивши по ярмаркових рядах, ми покинули їх із внутрішнім переконанням, що для НЕВІДОМИХ організаторів «дійства» було головним не догодити людям: «Бути ближче до людей і зробити їхнє життя кращим вже сьогодні», а себе потішити звітами нагору: «Ми -почули! Ми — провели! Ми — підвищили!». А те, що ті продукти зіпсуються, або через їх вживання людина може отримати харчове отруєння, то це нікого не цікавить... Цікаво, а дружини Миколи Миколайовича та Володимира Васильовича на «передсвятковому ярмарку» щось до свого столу придбали? Чи будуть керманичів міста та області годувати тими самими продуктами, термін придатності яких закінчився ще тиждень тому??? Автор: Сергій ОСОЛОДКІН, Олена КУЧЕРЯВА
|
Пошук:
Автор
Щодня українці стають жертвами шахраїв онлайн, втрачаючи особисті дані та кошти. Разом з Кіберполіцією ми пояснюємо, що таке скам, які схеми найпоширеніші та як захиститися від зловмисників в Інтернеті.
24 листопада о 18.00 у філармонії подарує всім найвеселіший стендап-концерт, дві години нестримного сміху, море імпровізації і сотні усмішок.
«Беріть своїх друзів, близьких і всі приходьте! Бо буде фосо! — у фірмовому закарпатському стилі запрошує Лєра Мандзюк. — Се буде самий чесний стендап із усіх, які я писала і самий смішний з усіх, які ви чули. Нема гарантії, що він буде в ютубі. Тож ваше завдання: купити квитки, покликати друзів, взяти гарний настрій і прийти. Буду рада вас бачити!»
Останні моніторинги:
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 31.10.2011 / Чорноморець
00:00 27.10.2011 / Акценти
00:00 27.10.2011 / Акценти
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.017 |