ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Виставка до 50-річчя «Вечерняя Одесса» відкрилася в ОННБ
13:53 / 04.07.2023
Виставка до 50-річчя «Вечерняя Одесса» відкрилася в ОННБ

У старовинному читальному залі ОННБ ювілярів, газетярів «Вечьорки», вітали журналісти і кілька поколінь бібліотекарів, які пережили разом чимало приємних і хвилюючих моментів, працюючи у спільних проєктах. Із таким нетерпінням чекають лише на давніх друзів, і, при зустрічі гортаючи старі фотографії та фрагменти газетних публікацій, по черзі вихоплюють із пам'яті найяскравіші миті минулих подій. Так і відбувалося!

Виставку «Пів століття на вістрі часу» з документальною вибіркою знакових публікацій газети фахівці бібліотеки підготували ґрунтовно, зі знанням справи. Із архівів дістали підшивку з історичним першим номером газети, підписаним до друку її першим редактором — Борисом Федоровичем Дерев'янком. Чільне місце на полицях архівної періодики, яка стосується останніх 50 років хронопису міста у моря, займають номери газети «Вечерняя Одесса». Для зручності перегляду, виставка, присвячена газеті-ювіляру, розділена на рубрики: «Перший редактор», «192 сходинки», «У витоків газети», а окремий її розділ присвячено публікаціям про конкурс ім. Б. Ф. Дерев’янка «Люди діла». Літопис життя Одещини на газетних шпальтах доповнюють видання-додатки до газети, приміром, книжки про «людей діла», а також — книги відомих одеських журналістів, чиї матеріали протягом цього часу освітлювали досягнення одеситів та всі значні події.

Гарні слова на честь піонерів газети у пам'ятний день прозвучали з вуст ведучої заходу — Тетяни Ананченко, члена Національної спілки журналістів, культуролога. Вона згадала відомих репортерів і редакторів, які віддали газеті не одне десятиліття творчого життя. Це Лариса Бурчо, Євген Голубовський, Анатолій Глущак, Юрій Михайлик, Тіна Арсеньєва та інші. Слід зауважити, що деяким авторам сьогодні понад 80 років, але перо вони не залишають і для нових газетярів є прикладом служіння професії. Отож, справа першого редактора газети Бориса Дерев‘янка, відомого публіциста і політика, який трагічно загинув у 1997 році, — жива й понині. На жаль, через війну, з економічних причин, газета виходить раз на тиждень, а не тричі, як раніше.

На урочистому відкритті книжково-документальної виставки до ювілею газети «Вечерняя Одесса» Ірина Бірюкова, генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури, зокрема, підкреслила: «Газета є партнером Одеської національної наукової бібліотеки з перших днів свого існування. Журналісти відвідували бібліотечні заходи, писали про її потреби і досягнення. «Вечерняя Одесса» неодноразово виступала інформаційним спонсором багатьох бібліотечних проєктів». Серед таких спільних проєктів Ірина Бірюкова відзначила «Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині», соціальний проєкт ««Litera» – літній читальний зал для одеситів і гостей міста», Різдвяні та Шевченківські читання, презентації, книжкові виставки тощо.

Приймаючи привітання, Олег Суслов зауважив, що за пів століття свого існування «Вечерняя Одесса» написала про всіх «людей діла», тобто про всіх активних та цікавих одеситів, які своїми справами створювали і створюють історію Одеси і надихають інших. І серед них — Ірина Бірюкова, генеральний директор ОННБ. Олег Суслов подякував за плідну співпрацю та висловив надію, що наступна важлива подія, яка наразі готується, а саме — святковий захід до виходу у світ чергового видання «Люди діла», відбудеться у стінах його улюбленої бібліотеки і давнього друга газети. Він також повідомив, що на її шпальтах наразі публікуються матеріали двома мовами — російською та українською, а наступного року планується випуски газети українською мовою.

Музичні вітання присутнім подарували Єва Александрова, Валерія Ачкасова, Катерина Михайлова. Їхні скрипки зачарували впевненим та яскравим виконанням творів: Орфеєва («Веснянка»), Лятошинського («Танець»), Бома («Інтродукція» і «Полонез»), Скорика («Мелодія»), Брамса («Угорський танок»), Ловланда («Таємний сад»). Присутні щирими оплесками дякували за піднесенну атмосферу, яку створили учениці класу Євгенії Олегівни Куланової, викладача струнного відділу Одеського державного музичного ліцею імені професора П.С. Столярського, та концертмейстери Дмитро Куцов і Ліна Оскаленко.

Ірина Бірюкова у заключному слові звернулася до головного редактора «Вечерней Одессы» та всіх присутніх, як до однієї великої родини: «Ми цінуємо, що на шпальтах газети «Вечерняя Одесса» багато місця відводиться новинам культури. Журналісти варті найтепліших слів за те, що тримають цей фронт. Ми є союзниками і поділяємо спільні цінності. Наші завдання — бібліотек і преси — є дуже близькими у плані забезпечення вільного доступу до інформації, її збереження та обміну. Ми разом дбаємо про важливість читання, зокрема, на паперових носіях інформації, презентуємо кращі найактуальніші матеріали про те, що нас хвилює та з чим стикається сучасне суспільство, Одеса. Це все — прояв нашого життя. І це те, що потім побачать дослідники закарбованим на папері, а ми знаємо, що це надійний носій інформації…Ми сьогодні віншуємо натхненних працівників пера, які є нашими родичами в родині креативних індустрій, від яких залежить і наш цифровий вік! Вітаємо як членів родини, яка плекає покоління інтелектуалів на українській землі. Вітаємо також усю читацьку-бібліотечну-журналістську сім'ю з першим 50-річним ювілеєм газети «Вечерняя Одесса»! Зичимо всім зустріти наступну святкову дату у доброму гуморі, у доброму здоров'ї, під мирним небом процвітаючої України, разом з українським суспільством, яке нині відстоює свою гідність, виборює свою територіальну цілісність та перемогу. Слава Україні!»

«Вечерняя Одесса» відсвяткувала своє перше 50-річчя, а ми бажаємо у наступному пів столітті давньому і надійному партнеру ОННБ натхнення, успіхів, нових звершень та — чимскоріш побачити її спецвипуск із довгоочікуваним словом «ПЕРЕМОГА»!

Джерело


Коментарі

Немає коментарів
Контрольний код: *
 
 
введіть, будь ласка, літери, які ви бачите зліва
Ваше ім'я: *   Ваш e-mail:
Коментар: *
Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
11:52 27.04.2024
11:50 27.04.2024
11:47 27.04.2024
11:41 27.04.2024
11:30 27.04.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011