ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Гніздові платформи допоможуть пеліканам
17:03 / 03.05.2024
Гніздові платформи допоможуть пеліканам

Нова гніздова платформа, побудована на острові Єрмаків у Дунайському біосферному заповіднику спільними зусиллями Rewilding Ukraine та Ізмаїльського управління водного господарства, дає надію на розмноження кучерявого пелікана в українській частині дельти Дунаю.

Платформу вкрили очеретом і встановили муляжі пеліканів, які повинні привернути увагу справжніх птахів. Метою є заохочення птахів до розмноження, що сприятиме поверненню цього знакового виду у наші ландшафти.

Близько 80% водно-болотних угідь Європи зникли протягом останнього століття, а ті, що залишилися, значною мірою деградували через вплив людини та наслідки зміни клімату.

Тож побудова безпечних платформ для гніздування, що імітують острівці з рослинністю і майже недоступні для хижаків, виявилася дуже ефективним методом підтримки відновлення популяції виду. Платформи, які були споруджені в Болгарії, сприяли формуванню нових гніздових колоній кучерявого пелікана.

«У Болгарії ми бачили, як пелікани скупчуються не лише на платформах для гніздування, але й на повалених деревах, тож зрозуміло, що птахам справді бракує придатних місць для будівництва гнізд, — каже Катерина Куракіна, спеціаліст із зв’язків з громадськістю Rewilding Ukraine. — Це підкреслює цінність таких платформ, і показує, що нам потрібно продовжувати зусилля, щоб допомогти птахам розмножуватися — як будуючи платформи, так і відновлюючи їхні середовища існування».

На шляху до успіху

Хоча все більше кучерявих пеліканів зимує в дельті Дунаю, минуло багато років з того часу, як цей вид успішно гніздився в українській частині дельти. Так, на озері Кугурлуй орнітологи фіксували гнізда кучерявого пелікана, але стабільна гніздова колонія так і не сформувалася.

У рамках ініціативи «Шлях життя пелікана» (Pelican Way of LIFE) за останні кілька років команда Rewilding Ukraine разом з партнерами побудували низку штучних платформ для гніздування в різних частинах дельти Дунаю. На жаль, команда не змогла перевірити декілька із них через війну.

Знаковий вид під загрозою зникнення

Кучерявий пелікан є знаковим видом, що знаходиться під загрозою зникнення, його світова популяція налічує менше 20 000 особин. Він є одним із найбільших і найвідоміших видів птахів дельти Дунаю. Надзвичайно вразливий усюди, де він зустрічається, цей вид протягом останніх десятиліть зазнав різкого скорочення чисельності. Головними причинами цього є зіткнення з лініями електропередач, втрата середовищ існування, турбування, пряме переслідування з боку рибалок, недостатня обізнаність серед місцевих громад, пташиний грип тощо. Ці загрози, підсилені недостатністю наукових даних, роблять майбутнє кучерявого пелікана значною мірою залежним від природоохоронних заходів.

Ініціатива «Шлях життя пелікана», яку координує Rewilding Europe, стартувала наприкінці 2019 року з метою збільшення популяції кучерявого пелікана в південно-західній Європі, зокрема в дельті Дунаю – одному з осередків виду. Партнери ініціативи працюють над зменшенням загроз для птахів і покращенням середовищ їх існування в 27 локаціях у Румунії, Болгарії, Греції та Україні, а також проводять навчальні заходи та дослідження в Туреччині, Албанії, Чорногорії та Північній Македонії.

Ініціатива «Шлях життя пелікана» фінансується Програмою LIFE Європейського Союзу, а також Arcadia Fund. В Україні ініціативу втілюють у життя Rewilding Ukraine та Дунайський біосферний заповідник разом з іншими місцевими партнерами. Попри війну, робота продовжується, поки є можливість.

Rewilding Europe та Rewilding Ukraine

Rewilding Europe – європейська природоохоронна організація, яка працює у більш ніж 10 країнах, впроваджуючи у своїй роботі підхід ревайлдингу. В Україні організація діє у дельті Дунаю через місцевого партнера – Rewilding Ukraine. Місія організації: зробити Європу більш диким місцем, що надає більше простору дикій природі, біорізноманіттю та природним процесам.

Що таке rewilding (ревайлдинг)? Це прогресивний підхід до збереження природи. Мова йде про те, щоб дозволити природі самій піклуватися про себе, щоб природні процеси самі формували землю та море, відновлювали пошкоджені екосистеми та деградовані ландшафти, створювали дикі, більш біорізноманітні місця існування.

А ми тільки трохи допомагаємо у цьому шляхом відновлення правильних природних умов, наприклад, прибираючи дамби, що стримують ріки, сприяючи відновленню лісу чи повертаючи на природні території види, які існували тут до винищення людиною.


Коментарі

Немає коментарів
Контрольний код: *
 
 
введіть, будь ласка, літери, які ви бачите зліва
Ваше ім'я: *   Ваш e-mail:
Коментар: *
Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
18:01 18.05.2024
17:35 18.05.2024
14:17 18.05.2024
12:12 18.05.2024
11:54 18.05.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.009