ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Прогнозованість та історії успіху: Сергій Токарєв про те, як розвивати tech-індустрію України
18:10 / 04.07.2024
Прогнозованість та історії успіху: Сергій Токарєв про те, як розвивати tech-індустрію України

Аби розвивати український технологічний сектор та залучати іноземні інвестиції, необхідно показувати світові прогнозованість. У цьому переконаний Сергій Токарєв tech-бізнесмен та співзасновник інвестиційної групи Roosh, яка розвиває та масштабує технологічні бізнеси у всьому світі.

Прогнозованість та історії успіху

Підприємець зазначає: сьогодні технологічній індустрії України бракує міжнародної промоції. Іноземні інвестори мають низку побоювань щодо співпраці з українськими компаніями, адже вони не розуміють реальної ситуації в Україні. Їхнє уявлення про війну — це відсутній інтернет та безперестанні бомбардування міст.

Саме тому важливо показувати міжнародній спільноті прогнозованість українських tech-проєктів. Компанії мають пояснювати, що їхні команди релокейтнулись до безпечніших регіонів країни, а офіси, у яких вони працюють, обладнані бомбосховищами та старлінками.

У червні 2024 року Токарєв виступив на The Ukraine Tech Summit. Це міжнародний захід, мета якого — сприяти відновленню технологічного сектору України, підтримувати його вихід на міжнародні ринки та стимулювати міжнародне співробітництво. У події взяли участь представники провідних tech-бізнесів та інвестиційних компаній, державні діячі.

Під час однієї з панельних дискусій, присвяченої міжнародній технологічній екосистемі, бізнесмен підкреслив: українські фахівці адаптувались до роботи в умовах повномасштабного вторгнення. Вони виконують свою роботу на 100%, створюють стартапи, розвивають компанії — і все це відбуваються під час ракетних обстрілів та блекаутів. І сьогодні важливо, аби іноземні компанії ділились власним успішним досвідом роботи з Україною. Міжнародний технологічний бізнес має політики, що забороняють співпрацювати з компаніями в зоні бойових дій. Тому поширення таких success stories може сприяти перегляду правил.

Розвиток, який не зупинила повномасштабна війна

“Якщо технології, які розробляє стартап, круті, і інвестор бачить в них потенціал – він захоче вкластися в проєкт. Та важливо одразу комунікувати про ризики, а не чекати, поки інвестор спитає про них. Україна має потенціал стати лідером світового tech-ринку. Це підтвердив розвиток українського IT-сектору, який не зупинила повномасштабна війна”, — ділиться Сергій Токарєв.

І наводить приклад: Zibra AI — українська deep-tech компанія, що створює 3D-активи для ігор та віртуальних середовищ за допомогою Artificial Intelligence — у 2023 році залучила 500 тисяч доларів від венчурного фонду a16z. І це не єдиний успішний кейс. Haiqu — стартап, який розробляє квантове програмне забезпечення — отримав 4 мільйони інвестицій у першому pre-seed раунді фінансування. Раунд був очолений Toyota Ventures та Mac Venture Capital. А edtech-платформа Preply залучила 70 мільйонів доларів від фонду Horizon Capital.

Прозорі правила бронювання та відряджень

Разом з цим, інвестор підкреслює: частиною прогнозованості у співпраці з українцями має стати можливість спеціалістів виїжджати за кордон. Сьогодні саме труднощі з відрядженнями до інших країн є найсерйознішим викликом для технологічної галузі України, оскільки іноземні інвестори хочуть поспілкуватися наживо з працівниками тих компаній, у які вони хочуть вкластися.

“Презентація продукту, обговорення угоди з новими партнерами, найбільші tech-івенти — зараз це недоступно для українців в офлайн-форматі. До того ж, Zoom-дзвінки ніколи не зможуть на 100% замінити освітні offline-активності чи живе спілкування з міжнародною спільнотою. Усе це гальмує співпрацю з міжнародними компаніями”, — підкреслює підприємець.

Україна як держава сама зацікавлена у впровадженні прозорих юридичних механізмів бронювання та відряджень tech-спеціалістів. Не слід забувати, що саме вони генерують чималу долю валютних надходжень до країни. Війна з Росією може тривати роками, а тому вкрай важливо самостійно заробляти гроші, аби купляти зброю.

Сергій Токарєв наголошує: сьогодні бізнес і держава мають спільно працювати над розвитком українського технологічного сектору, адже саме це дозволить створити потужну країну, здатну дати відсіч ворогу.


Коментарі

Немає коментарів
Контрольний код: *
 
 
введіть, будь ласка, літери, які ви бачите зліва
Ваше ім'я: *   Ваш e-mail:
Коментар: *
Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Прогнозованість та історії успіху: Сергій Токарєв про те, як розвивати tech-індустрію України
Аби розвивати український технологічний сектор та залучати іноземні інвестиції, необхідно показувати світові прогнозованість. У цьому переконаний Сергій Токарєв tech-бізнесмен та співзасновник інвестиційної групи Roosh, яка розвиває та масштабує технологічні бізнеси у всьому світі.

Збереження лелек під час війни: енергетики ДТЕК допомогли орнітологам окільцювати 50 пташенят на Одещині
Енергетики ДТЕК Одеські електромережі другий рік поспіль допомагають вченим окільцьовувати пташенят білого лелеки у співпраці із Західноукраїнським орнітологічним товариством в рамках міжнародного проєкту польського товариства орнітологів Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego. Це дозволяє відстежувати вплив на популяцію зовнішніх факторів, зокрема повномасштабної війни.

Останні новини:
10:39 07.07.2024
10:36 07.07.2024
10:03 07.07.2024
09:44 07.07.2024
19:29 06.07.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013