ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Круглий стіл «Краєзнавство як чинник національно-патріотичного виховання: досвід культурних та освітніх інституцій»
09:52 / 03.06.2023

З нагоди Всеукраїнського дня краєзнавства 1 червня 2023 року в Одеській національній науковій бібліотеці під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України відбувся круглий стіл «Краєзнавство як чинник національно-патріотичного виховання: досвід культурних та освітніх інституцій». Співорганізаторами круглого столу стали Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті та Одеська обласна організація Національної спілки краєзнавців України.

До участі в роботі круглого столу долучилися близько 100 осіб онлайн на платформі ZOOM та наживо у відділі краєзнавства «Одесика». Обговорення важливих питань формування національної самоідентичності та місця краєзнавства у національно-патріотичному вихованні об’єднало провідних фахівців бібліотек, музеїв, науковців, освітян, представників профільного департаменту Одеської обласної державної адміністрації, громадських організацій.

Мета круглого столу – консолідація зусиль науковців і практиків у розв'язанні актуальних питань національно-патріотичного виховання, обговорення теоретичних і практичних аспектів участі освітніх та культурних інституцій у реалізації політики пам’яті в Україні; обмін досвідом та визначення сучасних підходів до проведення освітньо-виховних, інформаційних та соціокультурних заходів національно-патріотичного спрямування, перспектив розвитку національно-патріотичного виховання в сучасних умовах.

З вітальним словом до учасників круглого стола звернулася генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова. Вона відзначила актуальність проблематики круглого столу, що зумовлено реаліями сьогодення, підкресливши, що бібліотеки як інституції пам’яті виконують важливу роль у розвитку інформаційної та мовної культури суспільства, здійсненні національно-патріотичного виховання, у формуванні стійкого інтересу до вивчення та розуміння національної історії та культури, становленні соціально компетентної, інформаційно грамотної особистості з високою національною свідомістю ,готової до активної участі у житті держави.

Надійним фундаментом соціокультурної діяльності книгозбірень є бібліотечне краєзнавство, яке є безцінною скарбницею історичного досвіду багатьох поколінь. Воно є своєрідним містком, що здійснює єднання і спадкоємність поколінь. В умовах збройної та інформаційної агресії з боку рф роль краєзнавчих досліджень набуває нового значення, а бібліотечне краєзнавство стає дієвим засобом патріотичного виховання. Виділяючи краєзнавчий напрям, Одеська національна наукова бібліотека ставить цілком конкретні завдання: сприяти відродженню національної пам’яті та традицій, популяризувати знання про рідний край серед широкого кола громадян, тим самим впливаючи на зростання духовної культури суспільства і на розвиток Української держави.

В`ячеслав Кушнір, голова правління Одеської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, професор, декан факультету історії та філософії ОНУ ім. І. І. Мечникова, вітаючи учасників круглого столу, говорив про на вікові традиції та внесок краєзнавства у розвиток історичної науки. В’ячеслав Григорович наголосив на важливості того, що історичним краєзнавством займаються не лише професійні історики, а й досить успішно, представники інших галузей науки, які висвітлюють специфічні сфери діяльності суспільства. Із цього розмаїття формується цілісне уявлення про історію міста, регіону в цілому. Він побажав усім учасникам зібрання плідної роботи, творчого діалогу, професійної взаємодії та натхнення для нових здобутків.

Учасників круглого столу також привітала головний спеціаліст Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Уляна Громович. Вона зазначила, що в реаліях сьогодення українське суспільство потребує правдивого висвітлення минулого. Завданням нашого часу є популяризація історичного минулого українського народу, подолання історичних міфів та боротьба з фальсифікацією історії України. Виникає необхідність застосування нових підходів до патріотичного виховання, значна роль в якому наледить краєзнавству. Інформаційні продукти Південного міжрегіонального відділу УІНП мають важливе значення для організації всебічного вивчення та популяризації української історії.

Серед доповідачів були: доктор історичних наук, професор кафедри історії України Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського, голова наукової історично-краєзнавчої секції «Одесика» Одеського будинку вчених Віктор Савченко, доктор історичних наук, професор кафедри історії України ОНУ ім. І. І. Мечникова Олександр Музичко, провідний бібліотекар Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Грушевського Катерина Черненко, завідувач сектору позашкільної освіти, виховної роботи та молодіжної політики Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації, доктор філософії у галузі педагогічних наук Зоя Дмитрук, заступник директора з бібліотечної роботи КУ «Одеська обласна бібліотека для юнацтва» Лариса Маленко, директор КУ «Одеський обласний центр патріотичного виховання та організації дозвілля дітей та молоді» Наталія Михайленко, директор Всеукраїнського центру болгарської культури Дмитро Терзі, кандидат історичних наук, доцент кафедри суспільних наук Одеського національного медичного університету Тетяна Подкупко, заступник директора Одеського історико-краєзнавчого музею Юрій Слюсар, завідувач відділу краєзнавства «Одесика» Одеської національної наукової бібліотеки Євгенія Бережок, кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, етнології та всесвітньої історії, доктор історичних наук, завідувач відділу краєзнавства КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара» Оксана Токовило.

У доповідях учасники круглого столу торкнулися теоретичних аспектів краєзнавства, поділилися досвідом використання краєзнавчої роботи своїх установ у національно-патріотичному вихованні та висловили побажання налагоджувати подальшу співпрацю культурних і освітніх інституцій. Ця взаємодія є дієвим внеском у спільну боротьбу за збереження права на національне самовизначення та власну культуру, українського народу від чого безпосередньо залежить майбутнє незалежної України і добробут її громадян.

Детальна інформація про проведення круглого столу буде опубліковано на офіційному сайті згодом.

Джерело

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».
«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці
«Палітра рідного міста»: виставка картин Володимира Василенка в ОННБ
3 квітня 2024 року в головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки відбулося відкриття персональної виставки картин художника, члена НСХУ Володимира Василенка «Палітра рідного міста». Володимир Сергійович – учасник багатьох всеукраїнських та регіональних виставок. Роботи митця знаходяться в приватних колекціях України та зарубіжжя.
SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012