ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




До Дня Соборності України
09:33 / 20.01.2024

Щороку 22 січня, у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, Україна відзначає День Соборності. Злука задекларувала об’єднання українських земель в одній державі та продемонструвала соборницькі прагнення українців. Ця подія стала знаковою для українського державотворення.

До Дня Соборності України в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться презентація книжкової виставки «У Соборності єдність, велич і міць». Розділи виставки висвітлюють сторінки історії українського державотворення, напрацювання вітчизняної історіографії, новітні наукові розвідки, дослідження та наративи з вивчення революційних подій в Україні 1917-1921 рр. Низку видань присвячено біографічним дослідженням про видатних українських державотворців, які доклали багато зусиль на вівтар державності і соборності України.

Відбудеться зустріч з відомим науковцем – Ігорем Стамболом, істориком, письменником, доцентом Київського університету ім. Бориса Грінченка, автором близько 50 книжок, наукових публікацій, оповідань у різних збірниках. Тема зустрічі – «Геополітичні орієнтири України у працях Юрія Липи».

Юрій Липа — надзвичайно багатогранна постать в історії української культури й літератури ХХ століття. Лікар і громадсько-політичний діяч, поет і прозаїк, історіософ і політолог, він залишив по собі величезну творчу спадщину. Головною працею всього життя для Юрія Липи стала філософсько-політологічна трилогія «Призначення України» (1938), «Чорноморська доктрина» (1940) і «Розподіл Росії» (1941). У ній він узагальнив та відобразив українські світоглядні традиції; визначив українську етнічну єдність як найвищу цінність для українців. У духовній спадщині української нації вбачав основу, що розкривала природну силу українців у віковічному протистоянні з ворожими силами, геополітичну роль української держави в європейському просторі та світовій історії.

Захід відбудеться

22 січня 2024 року о 14:00 у ротонді головного читального залу ОННБ

(вул. Пастера, 13).

Пошук:
розширений

Роман Сирінський
ЛЕНІНСЬКА МОДЕЛЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ЯК ОДНА З ТЕОРЕТИЧНИХ ОСНОВ РОСІЙСЬКИХ ШОВІНІЗМУ ТА ІМПЕРІАЛІЗМУ РАДЯНСЬКИХ ТА ПОСТРАДЯНСЬКИХ ЧАСІВ
Стаття присвячена аналізу ленінської національної політики та розвінчанню як радянського міфу про її кардинальну відмінність від практик, які мали місце в національній політиці СРСР постленінського періоду, так і міфологем сучасної російської пропаганди, яка вслід за своїм диктатором часто твердить про «створення» України Леніним та більшовиками.

Відкриття виставки «Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму»
29 жовтня 2024 року о 12.00 в Одеській національній науковій бібліотеці за підтримки Першого міжрегіонального територіального відділу Українського інституту національної пам'яті відбудеться відкриття виставки «Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму». Експозицію присвячено археологам, які попри жорстокі репресії та цензуру продовжували свою наукову діяльність і залишили важливий слід в історії археологічної науки. Виставка репрезентує долі 19 визначних археологів, які стали символами цілих поколінь репресованих науковців і чиї досягнення були довгий час приховані або навмисне забуті.
У рамках циклу заходів до Дня української писемності та мови Презентація книжкової виставки-інсталяції «Мова – духовний скарб народу»
В Одеській національній науковій бібліотеці з нагоди Дня української писемності та мови з 21 по 27 жовтня 2024 р. проходитиме Тиждень мови, у рамках якого 21 жовтня о 13:00 у головному читальному залі відбудеться презентація книжкової виставки-інсталяції «Мова – духовний скарб народу».
CYBER SECURITY CAMP: за підтримки кіберполіції пройде конкурс з кібербезпеки для студентів
За сприяння кіберполіції України, компанії Binance, Харківського національного університету внутрішніх справ та ГО «Брама» незабаром стартує національний конкурс для студентів CYBER SECURITY CAMP. Метою заходу є підвищення обізнаності молоді в питаннях цифрової безпеки, протидії онлайн-загрозам та навичок у сфері кібербезпеки.
Підбиття підсумків конкурсу читацьких відгуків «Книголюб-2024» ЧИТАЙ! ПИШИ! ПЕРЕМАГАЙ!
Вже традиційно, 30 вересня о 15.00, в рамках організаційних заходів під час святкування Всеукраїнського дня бібліотек, в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться урочисте підведення підсумків конкурсу читацьких відгуків «Книголюб-2024.
Презентація перевидання агробестселера Євгена Чикаленка «РОЗМОВА ПРО СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО»
26 вересня 2024 року о 16:00 в Одеській національній науковій біблоітеці відбудеться презентація перевидання агробестселера Євгена Чикаленка «Розмова про сільське господарство».



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.009