ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




АДАПТИВНИЙ, А НЕ СИМУЛЯТИВНИЙ
25.06.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 49(22167) / Тираж: 8525

Маленькі діти, щоб сховатися, просто закривають очі, вважаючи. що їх так не видно. Таке враження, що сьогодні наша громада впала в дитинство, адже коронавірус, який забрав життя більше тисячі українців, нікуди не втік, суттєво не послабив своїх згубних позицій, це ми поводимося так, ніби все вже позаду й можна розслабитися.

Президент навідався до кав’ярні без маски, Верховна Рада працює з неприкритими обличчями, хоча дехто з народних обранців з оголошенням карантину приходив на засідання навіть у захисних костюмах з окулярами. І з них сміялися.

У громадському транспорті, де, до честі комунальників, водії спершу суворо стежили за тим, щоб люди були в масках і дотримувалися дистанції, а законослухняні пасажири не проминали робити зауваження забудькам, тепер практично ніхто тих правил не дотримується.

За порушення карантину людей лякали штрафами, хтось навіть попався. Але потім усе поволеньки затихло. Поліція, з усього видно, щоб не наживати на свою голову негативу, зважаючи і на місцеву, і на світову тенденції та настрої, поводить себе досить тихо.

Ми самі собі дали волю діяти, як хочемо, адже, за даними МОЗ від 23 червня, поки що не готові до послаблення протиепідемічних заходів Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області, бо на вівторок, того ж 23 червня, в Україні зафіксовано 38074 випадки COVID-19 (за добу — 833).

А вже на середу, 24 червня, за добу додалося аж 940 нових інфікованих Covid-19. Це найвищий добовий показник з початку епідемії в нашій країні.

Прогнози взагалі невтішні. Глава ВООЗ цими днями заявив, що світ вступив у нову небезпечну фазу пандемії, характерну проникненням вірусу в країни Південної Америки, Південної Азії та Близького Сходу, де збудник поширюється швидкими темпами. Ситуація ускладнюється тим, що жителі багатьох країн втомилися від карантинних обмежень, і влада схильна послабляти їх в умовах, коли мільйони людей усе ще уразливі.

Ви вже, мабуть, знаєте, що за рівнем поширення коронавірусу Україна потрапила до списку країн «червоної зони», про що повідомили у нашому Міністерстві охорони здоров’я. Уточнивши, що «червона зона» означає невідповідність критеріям захворюваності коронавірусом для активного відновлення міжнародного авіаційного сполучення, адже показник за-хворюваності у нас становить більше 40 випадків на 100000 населення. Відзначається також, що відповідність держав «червоній» або «зеленій» зонам залежить не від кількості нових захворювань за останню добу, а від сумарної кількості активних випадків на певну кількість населення.

До речі, такі популярні серед українських туристів країни, як Туреччина, Єгипет, Болгарія і Польща, перебувають у «зеленій» зоні.

Люди засиділися вдома, люди хочуть на волю, бо ж літо, пляжі, відпочинок! Підприємці прагнуть заробити, адже сезонна виручка годує рік. Українці розгублені, більшість не знає, що робити: продовжувати боятися і тримати самоізоляцію, виконувати санітарно-епідемічні вимоги, а чи махнути на все рукою і жити, як жили до карантину?

Тим більше, що ніхто з Києва до пуття й не розповів, які сценарії протидії вірусній заразі та економічній пастці розроблені, як буде, коли складеться отак чи по-іншому… Замість конкретних пропозицій і варіантів ми без кінця стежимо за мишачою метушнею із призначеннями міністрів, а всі головні політичні ток-шоу по зав’язку напхані суцільною критикою життя. Ми й без них знаємо, що все у нас нагадує банан із хроном, ви нам, критикани, покажіть, що конкретно доброго й позитивного робиться в країні. Зокрема, з протидії такій заразі.

Кабінет міністрів, наш «авторський цех», на засіданні 17 червня просто так, без оголошення сценаріїв, продовжив дію адаптивного карантину до 31 липня. І живіть, люди, як хочете.

Верхівка симулює діяльність, то й громадяни симулюють до-тримання адаптивного карантину.

Одесити ж мали такі грандіозні плани на курортний сезон! Планували гостинно зустріти більше п’яти мільйонів відпочивальників. Люди приїхали. Їх не так густо, але вони тут. Гуде Аркадія, розквітнув від яскравих купальників Ланжерон!

«Одеса — туристичне місто. Вже сьогодні до нас їдуть відпочивальники з усієї України. Незважаючи на те, що в місті кількість хворих особливо не збільшується, нам необхідно вже сьогодні вжити заходів, які дозволять, як мінімум, утримувати ситуацію на колишньому рівні», — сказав на брифінгу міський голова Геннадій Труханов.

У зв’язку зі збільшенням кількості хворих в Україні та з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 із 22 червня в Одесі навіть посилено карантинний режим.

Забороняється, наприклад, перебування на вулиці без документів, що засвідчують особу, підтверджують громадянство або ж спеціальний статус.

Обов’язковим є носіння засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або масок, що закривають ніс і рот, у громадських будівлях та спорудах (зокрема адміністративних, об’єктах торгівлі, виставкових залах і місцях надання послуг), а також у громадському транспорті.

Кількість пасажирів у міському транспорті не повинна перевищувати кількості сидячих місць. У разі порушення штраф накладатиметься на водія транспортного засобу. При порушенні вимоги надягнути у пасажирському транспорті маску оштрафують порушника.

На період дії карантину задля обмеження скупчення громадян у транспорті суб’єктам господарювання рекомендовано, по можливості, ввести гнучкий робочий режим, який передбачає різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, дистанційну (надомну) працю. Відвідування навчальних закладів дозволено групами не більше 10 осіб. Обов’язковим при цьому є дотримання всіх санітарно-епідеміологічних обмежень.

Заборонена діяльність дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. При проведенні заходів необхідно обмежувати кількість учасників з розрахунку одна людина на 5 кв. м площі будівлі або території, де проводиться захід, а також витримувати соціальну дистанцію між учасниками — не менше 1,5 м (у тому числі групових спортивних занять, різних церемоній). Відповідальний — організатор заходу.

Через карантин одеська «Молода гвардія» вже на межі банкрутства — має 13,5 млн грн боргів. Упродовж року табір приймає понад 11000 дітей (майже всі — за державні кошти), але через пандемію комплекс порожній ще з березня. Надалі сума боргу тільки зростатиме (зарплати, обслуговування території, комунальні витрати).

Суб’єктам господарювання ресторанного та громадського харчування рекомендується забезпечити дотримання відстані між столами не менше 1,5 м і розміщення за столом не більше чотирьох осіб (клієнтів, відпочивальників, без урахування дітей до 14 років), якщо столи не відокремлені один від одного суцільною перегородкою. Обмежувальні заходи діють і на пляжах. Обов’язкова вимога — дотримання дистанції 1,5 метра. Відповідальність лежить на суб’єкті господарювання.

Міська влада, до слова, обі-цяє пройтися рейдами по нічних барах і клубах, де відпочиває молодь. До роботи з моніторингу ситуації та фіксації порушень будуть залучені співробітники міських комунальних під-приємств, моніторингових служб райадміністрацій. Усі відомості передаватимуться до органів Національної поліції, які наділені правом складати протоколи за порушення карантинних норм.

А що область? Там також тривожно. У Балтському психоневрологічному закладі виявлено 22 заражених.

Кілійска багатопрофільна лікарня переведена на особливий режим роботи після виявлення COVID-19 у двох співробі-тників, про що повідомила «Бессарабія INFORM». Тепер медична установа приймає тільки екстрених пацієнтів і проводить тільки екстрені операції, а всі співробітники проходять ПЛР-тестування. Крім двох медиків, захворіли і четверо мешканців Кілії. Троє із шести пацієнтів, включаючи одного лікаря, у стані середньої тяжкості, через що їх госпіталізували до Ізмаїльської інфекційної лікарні.

Скасовані всі послаблення карантину і на території Бол-градського району. Також через поширення коронавірусу.

Що буде далі — ніхто того не знає. Імовірно, діти не підуть до садочків і не сядуть за парти

1 вересня. Відтак кожна родина тривожно роздумує, хто з ними сидітиме вдома, якщо не сидітимемо на самоізоляції всі разом.

Отак, симулюючи обережність і відповідальність, ми не бережемо, не поважаємо одне одного, відтак — не любимо. І самі собі шкодимо, адже хвороба нікуди не поділася, а підстерігає легковажних і не-обачливих.

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011