ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЖІНОЧІ ІСТОРІЇ
25.06.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 49(22167) / Тираж: 8525

КНИЖКИ, НАПИСАНІ ЖІНКАМИ І ПРО ЖІНОК

У рамках культурно-просвітницького проєкту «Гендерні студії» Одеська національна наукова бібліотека пропонує ознайомитися з виданнями гендерної тематики, які стануть у нагоді тим, хто цікавиться жіночою історією України, бажає поглибити знання й розуміння проблеми гендерної рівності.

Книжка українського науковця Оксани Кісь «Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти» є першим історико-антропологічним дослідженням повсякденного життя українських жінок, які у 1940 — 1950-х роках опинилися у таборах та в’язницях системи ГУЛАГ за політичними звинуваченнями.

Як у нестерпних, нелюдських умовах частині жінок все ж вдалося не загинути? Що допомогло їм зберегти життя, особистість, психіку від повного розпаду? Як вони змогли не просто вижити і дочекатися звільнення, а й потім створити родини і виховати дітей, здобути фах і працювати, дожити до старості, щоб розповісти про пережите? Саме про це книга «Українки в ГУЛАГу…».

«Українські жінки у горнилі модернізації» — збірка досліджень провідних українських історикинь, які спеціалізуються на вивченні минулого українських жінок: Ольги Бежук, Мар’яни Байдак, Марини Вороніної, Марти Гавришко, Мирослави Дядюк, Оксани Кісь, Катерини Кобченко, Олени Стяжкіною, Іванни Черчович.

Процеси модернізації радикально змінювали жіночі соціальні ролі, повсякденне буття, систему цінностей, світогляд, сфери діяльності. Дослідниці розкривають різні сторони цих процесів, під впливом яких українки ставали такими, якими є тепер.

Книжка висвітлює минуле українського жіноцтва, торкається ключових питань, що розкривають роль жінки у вирішальні моменти історії: дві світові війни, революції, Голодомор, радянська влада й окупація… Що взагалі означало «бути жінкою» в ті часи?

Історик Марта Богачевська-Хомяк — відома дослідниця розвою жіночого руху, суспільних процесів y Галичині в XIX ст., інтелектуального життя та історії філософської думки XIX ст. Громадська діячка й активістка українського жіночого руху в США, колишня віце-президентка Союзу українок Америки. З кінця 1940-х живе в США, викладає у провідних університетах Америки.

Книга «Білим по білому...» має подвійну тематику — націоналізм та фемінізм — і дає можливість з’ясувати роль жінок неіндустріалізованих країн у громадському житті з позиції націоналізму і фемінізму. На підставі багатого архівного матеріалу авторка відтворює діяльність організованого жіноцтва (жіночі громадські організації, гуртки) в усіх частинах України, а також у країнах Європи та Америки. Водночас це розповідь про долі багатьох славних українок (Марко Вовчок, Олена Пчілка, Леся Українка, Ольга Кобилянська, Наталія Озаркевич-Кобринська, Уляна Кравченко, Наталія Полонська-Василенко, Христина Алчевська…).

Назву своєї книжки пані Марта пояснює так: «Чому білим по білому? Одна з найвишуканіших форм вишивки в Україні — гладь білими нитками по білому полотну, та ще з вирізуванням. Треба добре придивитися, щоб розгледіти це мистецтво, побачити білий візерунок довкола витятого простору. Такою є і роль жінки в українському громадському житті й історії — треба уважно придивитися, щоб осягнути цю частіше оспівану, ніж вивчену «берегиню».

Книга «Gender and Art» підготовлена Джилліаною Перрі, старшою викладачкою історії мистецтва Відкритого університету у Мілтон-Кінсі (Англія).

У ній зібрані тематичні дослідження, які висвітлюють вплив гендерних питань на вивчення історії мистецтва. Укладачі досліджують, як роботи художниць-жінок, так і способи візуального представлення жінок і чоловіків у європейському мистецтві, архітектурі та дизайні від ХVI століття до теперішнього часу.

Американська письменниця Анна-Марі Слотер — професорка права, політолог та аналітик з питань зовнішньої політики, дослідниця сфери публічного права й міжнародних відносин, головна виконавча директорка аналітичного центру New America. Вона є першою в історії США жінкою, яка посіла посаду голови з політичного планування Держдепартаменту.

Її книжка «Між двох вогнів» — для всіх, хто цікавиться темою рівності, суспільними відносинами, державною та соціальною політикою. Авторка описує свій досвід матері й держслужбовця, змальовує гармонійну картину майбутнього, де кожен з нас зможе довести до кінця справу рівності чоловіків та жінок у питаннях кар’єри і сім’ї.

Анна-Марі Слотер пропонує, як потрібно змінити культуру трудових відносин, соціальну та державну політику для вирішення цих питань. А також пояснює, чому питання балансу між роботою й особистим життям — болісна тема як для жінок, так і для чоловіків.

«Між двох вогнів» визнана однією з кращих книжок року за версією Washington Post, NPR та Economist.

Світлана ГЕРАСИМОВА, провідний бібліограф відділу зв’язків з громадськістю і реклами ОННБ.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012