ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ТО АДВОКАТ ЧИ ПРОКУРОР?
16.07.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 55(22173) / Тираж: 8525

Дарницький районний суд Києва оголосив перерву в розгляді справи народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука щодо книги Вахтанга Кіпіані про поета Василя Стуса.

На засіданні у п’ятницю, 10 липня, суддя, не назвавши дати наступного засідання, оголосила: «У зв’язку із закінченням робочого дня у справі оголошується перерва. Ми зупинилися на аркуші 125 першого тому». Пізніше деякі ЗМІ повідомили, що слухання продовжиться 14 серпня.

Як відомо, Віктор Медведчук подав до суду на автора книги про Василя Стуса Вахтанга Кіпіані наприкінці серпня 2019 року, заперечуючи дев’ять епі-зодів з неї і вимагаючи заборони розповсюдження видання.

Як зауважив у коментарі «Укрінформу» упорядник книжки, український журналіст та історик Вахтанг Кіпіані, інтерес до «Справи Василя Стуса», заборонити розповсюдження якої домагається Віктор Медведчук, просто величезний: уже продано близько дев’яти тисяч примірників.

«Вийшло вже чотири наклади, книга продовжує продаватися. Наразі реалізовано близько дев’яти тисяч примірників. Для української книжки, тим більше йдеться про документальне видання на 700 сторінок, — це щось феноменальне. Вона успі-шно продається і має дуже добрі відгуки серед дослідників Василя Стуса», — наголосив упорядник видання, який перебував у Відні з презентацією «Справи…».

За словами Вахтанга Кіпіані, книгу вже представили у 20 містах України, а також у США (п’ять міст) та Канаді (чотири). Відень став «першою європейською точкою презентації» «Справа Василя Стуса». Ближчим часом заплановані презентації на Заході та Сході України, а також — у європейських країнах, зокрема у Польщі, Естонії, Фінляндії.

Видання, що було представлене на «Книжковому арсеналі» у травні 2019 року, розповідає правду про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. У ній зібрано архівні документи з ініційованої радянською каральною машиною справи проти Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув’я-знення та загибелі поета-правозахисника, які досі були під грифом «Секретно».

Водночас, у серпні минулого року стало відомо, що Віктор Медведчук — адвокат Василя Стуса на процесі 1980-го і нинішній нардеп від «Опозиційної платформи — За життя» — подав позов до суду проти Вахтанга Кіпіані та видавництва «Vivat» з вимогою заборонити розповсюдження книжки.

Як зазначає Кіпіані, цей позов Медведчука лише підігрів інтерес до видання із раніше засекреченими матеріалами у справі Стуса: «Дещо підігрів інтерес до книжки судовий позов Медведчука. Але це не тільки тому. Адже Василь Стус сам по собі — величезна фігура, і документи КДБ підтверджують масштаб цієї фігури».

За словами історика, Медведчук вимагає «заборонити розповсюдження книги у будь-який спосіб на будь-якій території». «Це смішно, я сподіваюся, що суд не стане на підтримку такої тези», — зазначив він, наголосивши, що Медведчук «не має права вето на інтерпретацію життя Стуса».

«Ми боремося за те, щоб суд прийняв аргументи, що мета цієї книжки — розповісти про велич постаті Стуса. І навіть ті оцінки щодо Медведчука — це моє право як упорядника, та видавництва як видавця, на поширення інформації, що становить суспільний інтерес», — зазначив Кіпіані і додав, що Медведчук був адвокатом, роль якого сам Стус оцінював як частину процесу свого засудження: «Мені другий прокурор у цій справі не потрібен».

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012