ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ГОТОВІ І РІШУЧІ
01.08.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 60(22178) / Тираж: 8525

Міжнародні навчання «Сі Бриз-2020», які тривали сім днів, завершилися. Як ми вже повідомляли, через пандемію коронавірусу цьогоріч вони обмежилися лише морською фазою із залученням авіації. Загалом у них взяли участь близько двох тисяч осіб з восьми країн, понад 20 кораблів, а також літаки, гвинтокрили тощо. Крім України та США, вишкіл проходили військові Болгарії, Грузії, Норвегії, Румунії, Іспанії та Туреччини.

Під час заключного пресбрифінгу, який відбувся у телефонному режимі, керівники «Сі Бриз—2020» оприлюднили підсумки навчань і відповіли на запитання журналістів, підкресливши, що, попри зміну формату «Сі Бризу» на безконтактну форму, незмінною залишилася головна мета — підвищення безпеки в Чорноморському регіоні.

Як зазначив керівник навчання з української сторони капітан 1-го рангу Олексій Доскато, командири, штаби й екіпажі продемонстрували злагоджені дії з неухильним дотриманням норм міжнародного морського права.

Кораблі країн-учасниць здійснювали спільні тактичні маневрування, тренувалися в організації зв’язку, протимінних дій, передачі вантажів на ходу, відпрацьовували питання взаємодії з тактичною та морською авіацією, провели низку навчань з протиповітряної, протикорабельної та протикатерної оборони, морського перехоплення й огляду судна-порушника. Крім того, виконали завдання з посилення охорони й оборони важливих об’єктів морської інфраструктури та морегосподарського комплексу. Важливим іспитом для військових моряків стало виконання бойових вправ артилерійських стрільб по морських і повітряних цілях, а також навчання з боротьби за живучість та порятунку екіпажу корабля, що зазнав лиха.

Зі сторони США у маневрах брали участь ракетний есмінець «Porter» і патрульний протичовновий літак P-8 «Poseidon». Слід зазначити, що «Porter» — п’ятий американський корабель, який відвідав Чорне море з початку 2020 року.

Завершення навчань відбувалося у дистанційному режимі. Перший штаб — Морський операційний центр 60-го з’єднання надводних кораблів Шостого флоту ВМС США у місті Рота (Іспанія), другий — український — в Одесі.

Штаб «Сі Бриз-2020» розгорнули в «трансформері» — командно-штабній машині з кузовом змінного об’єму. Використання подібної техніки дозволяє бути не прив’язаним до стаціонарних пунктів управління, які в разі активних бойових дій є першими цілями для знищення противником. А ще це дає змогу розгорнути необхідну інфраструктуру у будь-якій точці за короткий термін — весь процес триває близько пів години. Торік фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки перевірили якість нової командно-штабної машини з кузовом змінного об’єму на базі «Богдан-63172».

Костянтин Плахотнюк, капітан 1-го рангу, начальник штабу керівництва українсько-американського навчання «Сі Бриз-2020», підсумовуючи вишкіл, зазначив: «Робота штабів здійснювалася шляхом щоденної інтеграції та постійного обміну інформацією. Можна з упевненістю сказати, що цей виклик у зв’язку з пандемією COVID-19 ми успішно подолали, планування проводилося злагоджено, без зривів та зауважень. Це важливий досвід для ВМС ЗС України».

До активної фази навчань були залучені корабельно-катерні тактичні групи ВМС та Морської охорони ДПС України. Спеціально для участі в цьогорічному «Сі Бризі» у Чорне море увійшло корабельне з’єднання НАТО — Друга постійна військово-морська група (SNMG2).

До сил і засобів повітряної частини вишколу залучалися літаки тактичної авіації Повітряних сил України та вертольоти морської авіації наших ВМС, які взаємодіяли з патрульним протичовновим літаком P-8 Poseidon ВМФ США.

Як тренувалися моряки-прикордонники, розповів Юрій Нечипорук, капітан 1-го рангу, офіцер групи контролю дій морської компоненти: «Цьогоріч Морська охорона ДПС України була представлена на навчаннях сімома одиницями корабельно-катерного складу. Кожного року ми отримуємо неоціненний досвід під час співпраці з кораблями ВМС України та іноземними партнерами. Нашим одиницям довелося очолювати деякі елементи у першій тактичній групі, наприклад, відпрацьовували стрільби під керівництвом корабля морської охорони «Григорій Куроп’ятников». Це для нас значний крок уперед і неоціненний досвід».

У свою чергу, у повідомленні командування Повітряних сил США в Європі та Африці зазначається, що літаки F-16 разом з бойовим кораблем ВМФ США «Porter», дронами та літаками спецоперацій відпрацьовували знищення «добре укріпленої цілі», включаючи тактичні сценарії із застосуванням крилатих ракет.

Проведенню нинішніх міжнародних військових навчань «Сі Бриз», як і в попередні роки, знову намагався перешкодити Чорноморський флот Російської Федерації. Країна-агресор у рамках «раптової перевірки боєготовності військ» оголосила про проведення своїх військово-морських навчань. Як і очікувалося, російські «ділянки навчань» майже впритул проходили (а в декількох місцях і взагалі перетиналися) з морськими зонами практичних стрільб кораблів-учасників «Сі Бриз-2020». Зокрема, під час відпрацювань маневрів на болгарський військовий корабель «Бодри» вийшов патрульний корабель берегової охорони ФСБ Росії і по радіоефіру вимагав покинути район перебування…

Втім, як наголосив командувач Шостим флотом США віце-адмірал Юджин Блек, «участь у нинішніх навчаннях професіоналів з восьми країн, 26 кораблів, 19 літаків і близько 2000 військових є переконливою демонстрацією нашої готовності та рішучості. Я впевнений, що «Sea Breeze-2020» покращив можливості всіх партнерів. Вони продемонстрували нашу прихильність територіальному суверенітету України і зміцнили згуртованість, єдність у Чорноморському регіоні».

Завершилися навчання заходом у порт Одеса кораблів постійної військово-морської групи Північноатлантичного альянсу SNMG2. Це три фрегати: Королівських ВМС Іспанії — «Alvaro De Bazan», МС Румунії — «REGINA MARIA» та ВМС Турецької Республіки — «Yildirim». Візит відбувся відповідно до плану заходів міжнародного співробітництва Міністерства оборони та Збройних сил України.

Командування ВМС ЗС України вважає участь нашого флоту у навчаннях серії «Сі Бриз» важливим інструментом для переходу на стандарти НАТО.

Автор: Володимир ГЕНИК

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011