ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЧЕРГОВА ПОЗАЧЕРГОВА
13.08.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 63(22181) / Тираж: 8525

У понеділок, 10 серпня, відбулася чергова позачергова сесія Одеської обласної ради.

До початку засідання перед вікнами адмінбудівлі стояли з плакатами кілька сотень членів трьох одеських гаражних кооперативів (більше 1500 гаражів), яких через розширення території аеропорту намагаються найближчим часом знести. Люди в гучномовець висловлювали своє невдоволення і передали на розгляд депутатів протестну петицію.

Сама сесія почалася з приємної церемонії: голова облради Сергій Паращенко вручив посвідчення Почесного громадянина Одеської області відомому письменникові і театральному діячеві Олександрові Марданю. Після цього депутати підтримали ще два проєкти рішень про присвоєння таких звань — колишньому футбольному тренерові команди «Чорноморець» Семенові Альтману та ректорові Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д.Ушинського Олексієві Чебикіну.

Далі «пакетно» проголосували за проєкти рішень, що стосуються зміни типу та назв комунальних закладів освіти і підтримали низку кадрових призначень.

Без проблем схвалили блок питань щодо внесення змін до деяких комплексних та цільових програм, зокрема будівництва, облаштування, реконструкції та утримання місцевих пунктів пропуску через українсько-молдовський державний кордон у межах Одеської області, «Доступна медицина на 2018 — 2020 роки», з охорони довкілля на 2020 — 2021 роки тощо.

Більшістю голосів обласна рада відмовилася брати «дорожній» кредит на 772,5 мільйона гривень, як те запропонувала ОДА, обрахувавши вигоду й доцільність такої позики. За те, щоб позичити гроші на ремонт шляхів, висловилися лише 35 депутатів.

Гроші пропонувалося взяти в державному банку на п’ять років під 12% річних і спрямувати їх до дорожнього фонду області. Проти виступили представники «Опозиційного блоку». По-перше, казали, такої суми все одно не вистачить на покритття необхідних робіт, та й віддавати борг з відсотками наразі нема з чого. Економіка практично «лежить». Наші фермери потерпають від небувалих збитків: очікуваного врожаю соняшнику і кукурудзи через посуху не зберемо, як недобрали й зернових.

Депутатка з Ізмаїла Алла Стоянова (фракція «Батьківщина»), зокрема, зазначила, що «все зав’яло без дощів. Кукурудза вже на 82% загинула, висохли на корінь десь 65% соняшнику. Висота рослин — до 25 см, у капелюшках насіння зовсім нема».

Нагадаємо, приблизні цьогорічні збитки одеських землеробів обчислюються у 6—7 мільярдів гривень. У зв’язку з фінансовими бідами наших аграріїв неодноразово порушувалося питання про виділення їм допомоги з державного бюджету, однак далі звернень справа так і не просунулася.

Отже, від «дорожнього» кредиту більшість обранців відмовилася. Хоча, якщо послухати інших депутатів, як-от Олега Кутателадзе, така позика вкрай потрібна, бо вона «не на проїдання, а на життєво необхідні транспортні артерії». Тим більше, переконувала, але так і не переконала, директорка департаменту фінансів облдерж-адміністрації Марина Зінченко: «Погашення кредиту і виплата відсотків за кредитом здійснюватимуться винятково за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автодоріг загального користування місцевого значення, а розпорядником коштів буде «Укравтодор». Не дослухалися. Не підтримали ні з першого разу, ні з другого.

А от звернення-прохання до Кабміну негайно збільшити штат Державної служби з питань безпеки на транспорті («Укртрансбезпека») набрало необхідну кількість голосів (57). У зверненні йдеться про дефіцит працівників, які обслуговують комплекси зі зважування фур. Останні часто-густо вирушають у путь перевантаженими, що губить і без того не ідеальні наші дороги. Нині комплекси обслуговують лише 12 сертифікованих спеціалістів. Загалом на всю Одеську область їх призначено 16, але четверо в таку гарячу пору перебувають на лікарняному, відтак скрізь черги з машин, невдоволення, скарги. Так, контрольний пункт «Дачне» пропускає за добу близько тисячі вантажівок, а працюють там лише троє людей.

А ще ж маємо «у резерві» шість новеньких зважувальних комплексів, такими трудами випрошених у Києва. Три з них уже рушили на Балту, у Березів-ку та в Миколаївський район, та знову ж таки нема для них сертифікованих спеціалістів.

Лише 40 голосів набрав проєкт звернення до Президента, Кабміну і Верховної Ради стосовно узаконення дозволу школярам Одещини навчатися у школах мовами національних меншин, які мешкають на території області. Його автором виступив депутат від «Опозиційного блоку», перший заступник голови облради Вадим Шкарівский. Що ж, на носі вибори. Як же без мовного питання?

На сесії вкотре порушували й тему порятунку Куяльницького лиману, який уже наступного року може висохнути: унікальне водне плесо обміліло до 20 см. У зв’язку з цим пролунали нарікання на діяльність, правильніше — бездіяльність, профі-льного департаменту ОДА, який нічого не робить для того, щоб виправити ситуацію, а вона, наголошували, може закінчитися екологічною катастрофою.

На позачерговій сесії депутати підтримали також звернення до Президента, Верховної Ради та Кабміну щодо підтримки українських друкованих, теле- та радіомовних засобів масової інформації, які постраждали через кризу, спричинену епідемією та карантинними обмеженнями, і до уряду — щодо підвищення ефективності землеробства у регіонах Українського Причорномор’я в умовах суттєвих кліматичних змін.

Автор: Яна СТАСІНА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013