ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЧИМ БЕЗВІДПОВІДАЛЬНІШІ, ТИМ ВРАЗЛИВІШІ
20.08.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 64(22182) / Тираж: 8525

Допразникувалися. Через погіршення епідеміологічної ситуації з коронавірусу Одеса потрапила до так званої «жовтої» зони карантину. Це ще не катастрофа, однак і нічого доброго з того не маємо.

Заступник міського голови Павло Вугельман розповів одеситам, які карантинні обмеження із 17 серпня запроваджені у нас через небезпеку поширення COVID-19.

Так, забороняється: відві-дування установ соціального захисту, де перебувають люди похилого віку; робота хосте-лів; робота барів, ресторанів, кафе, клубів з півночі до 7-ї години ранку; проведення масових заходів у закладах громадського харчування для 20 і більше осіб.

Діють, звісно ж, і попередні обмеження, які викликали обурення містян та гостей Одеси: у громадських місцях необхідно перебувати в масці або респіраторі; при виході на вулицю мати при собі документи, які посвідчують особу; кількість пасажирів у громадському транспорті має дорівнювати кількості сидячих місць…

На порушників чекають немалі штрафи. Можливо, саме занадто поблажливе ставлення до тих, хто нехтував карантинними обмеженнями, і призвело до того, що ніяк не зупинимо підступний вірус, а дали йому розгулятися.

До «червоної» зони епідемічної безпеки наразі віднесено Біляївку, де заборонені відвідування закладів освіти, робота громадського транспорту, торговельно-розважальних центрів, кафе тощо.

На ранок 19 серпня в Україні зафіксовано черговий антирекорд із підтверджених за добу нових інфікувань коронавірусом — 1967 випадків. Померли ще 28 осіб. Одужали 812 пацієнтів.

Найбільше нових випадків виявили: в Харківській області (247), Києві (215), Львівській області (188), Івано-Франківській (163), Чернівецькій (154), Рівненській (125), Одеській (123: станом на 18 серпня у міській клінічній інфекційній лікарні перебувають 248 пацієнтів із лабораторно підтвердженим діагнозом COVID-19, ще 988 одеситів з легким перебігом інфекції проходять амбулаторне лікування вдома в режимі самоізоляції), Закарпатській (117), Тернопільській (99).

З початку епідемії в Україні підтвердили 96403 випадки COVID-19: 2144 людини померли, 49737 одужали.

Ми не можемо заборонити приїздити відпочивальникам, адже місто з того живе. Он уряди України та Ізраїлю закликали паломників, які планують взяти участь у святкових заходах з нагоди Рош га-Шана, утриматися від відвідання Умані, куди цьогоріч збираються прибути від п’яти до десяти тисяч хасидів. Мер Умані навіть показово ночував під дверима Офісу Президента, щоб домогтися офіційної заборони, але наполегливі туди все одно добираються хто як може…

З людьми погано комунікують щодо коронавірусу, тому є багато чуток і дезінформації — такий висновок роблять експерти.

Якщо ще на початку липня, за даними опитування фонду «Демократичні ініціативи» і Центру Разумкова, 5% громадян казали, що вони або їхні родичі перехворіли на коронавірус, то наприкінці липня, за результатами опитування Центру Разумкова і «Соцісу», таких було вже 13,5%. Це свідчить про те, що зростає розрив між уявленням громадян про поширеність коронавірусу й офіційною статистикою щодо цього, прокоментував в ефірі «4-у каналу» аналітик «Демініціатив» Петро Бурковський.

Завжди, коли виникає розрив між реальністю та очікуваннями або побоюваннями громадян, цей розрив починає заповнюватися чутками і навіть цілеспрямованою дезінформацією. Тому такі опитування потрібно сприймати як сигнал для влади, що вона слабо комунікує з суспільством, погано пояснює, як слід поводитися, з огляду на загрозу.

А ще Петро Бурковський акцентував на тому, що, попри гучні заяви великих компаній і політичних сил щодо їх благодійних акцій, спрямованих на боротьбу з пандемією, українці, як свідчать результати опитування, тої допомоги не відчули. Зусилля великого бізнесу як найбільший внесок оцінили лише 2% опитаних, а місцевих осередків політичних партій — менше 1%.

Низькі оцінки отримала і влада: 21% відсоток респондентів вважає, що найбільше до стримування пандемії доклалася місцева влада, а 19% — центральна.

Приємно, що у південних областях вище, ніж загалом по Україні, люди оцінили внесок лікарів у стримування пандемії. Це також висновок аналітиків фонду «Демократичні ініціативи. Якщо в цілому по країні лише 35% респондентів вважають, що найбільше зусиль для стримування пандемії COVІD-19 доклали лікарі та медпрацівники, то на півдні таких 41%.

Батьки сподіваються, що діти 1 вересня таки сядуть за парти. Можливо, лише на місяць, до жовтня, але до школи підуть, адже соціальні мережі просто бурлять невдоволеними меседжами, мовляв, діти відстають від програм і не наздоженуть їх, а це відгукнеться на загальному рівні знань.

Всі чекають початку занять, однак звичного ажіотажу з купівлею новенького одягу та взуття для школярів не простежується. Люди почали заощаджувати. Якщо дитина не виросла з минулорічних штанів чи спіднички, то походить і в них. Можливо, метикують батьки, нові речі й справді носитимуться лише місяць, відтак не треба витрачатися.

Підприємці від того зазнають чималих збитків, намагаються привабити покупців знижками та розпродажами. А підприємці — це теж чиїсь батьки-матусі-дідусі-бабусі, що, в підсумку, позначиться і на сімейному бізнесі, і на економіці нашої держави загалом.

Стало відомо, що вчителів із регіонів, які потрапили до «помаранчевої» зони карантинних обмежень, зобов’яжуть надівати під час уроку захисні екрани (щитки). (Зауважимо, що із 17 серпня до «помаранчевої» зони ризику увійшли Миколаїв-ський та Саратський райони Одещини).

А ось у школах, які розташовані у «жовтих» і «зелених» карантинних зонах, вчителі зможуть вести уроки з відкритим обличчям. До навчального закладу всі обов’язково заходитимуть у масках, із покритими і ротом, і носом. У класі ж дозволяється перебувати без масок. Про це головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко розповів на форумі «Освіта в умовах пандемії: як організувати навчальний рік 2020—2021».

Начальниця Одеського міського департаменту освіти Олена Буйневич попередила, що масками школярів мусять забезпечити батьки. За її словами, покласти такі видатки на міський бюджет неможливо. Грошей вистачить хіба що на маски для педагогів та іншого шкільного персоналу.

Не хочеться навіть думати, що ми перейдемо до «помаранчевої» зони і вчителі на роботі ходитимуть у захисних шоломах. Ще гірше, якщо скотимося до «червоної» зони і діти до наступного літа сидітимуть вдома.

Олена Буйневич також розповіла, що батьки, які побоюються за здоров’я своїх дітей, можуть обрати для них режим дистанційного навчання. «Дистанційників» зведуть в окремі класи, за кожним з яких закріплять окремого викладача. При цьому місце в звичайних класах за такими учнями збережеться, і вони зможуть повернутися до навчання в нормальному режимі у будь-який момент. Заяву про переведення на дистанційне навчання необхідно подати до 23 серпня.

При цьому Олена Буйневич нагадала, що у разі погіршення епідеміологічної ситуації і переведення нашої області, зокрема Одеси, до «червоної» епідзони заняття у школах припиняться для всіх учнів.

Як повідомила на засіданні міського протиепідемічного штабу директорка департаменту охорони здоров’я Одеси Олена Якименко, усіх студентів вищих навчальних закладів, котрі заселятимуться в гуртожитки, перевірять на коронавірус. З огляду на те, що заселення відбуватиметься в різний час, із 25 серпня по 7 вересня, спершу необхідно протестувати 3755 осіб. Загальна ж кількість студентів, яких доведеться тестувати на коронавірус, — близько 15 тисяч.

Нагадаємо, що для першокурсників українських вишів навчальний рік має початися 17 вересня, а для школярів — традиційно, тобто 1 вересня.

Що ж до можливості перенесення на невизначений термін місцевих виборів, які мають відбутися 25 жовтня, то головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що таке питання розглядатиметься у тому разі, якщо більше 50% території України опиниться у «червоній» карантинній зоні. Проте, за його словами, наразі говорити про перенесення виборів зарано, адже важко спрогнозувати ситуацію з поширенням коронавірусу. Висновки можна буде зробити лише на початку жовтня.

Автор: Підготувала Ніна ЗАЛЕВСЬКА.

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012