ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НАРОДИ МАЮТЬ ПРАВО НА ЖИТТЯ
29.08.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 67(22185) / Тираж: 8525

Нинішні білоруські події вчать, що навіть народ, який перебуває у зовсім безнадійному стані, за сприятливого збігу обставин може раптово випростатись. У нього ще багато проблем, але й імпульс отримано потужний. Освічені білоруси (ледь не чверть нації проживає в столиці) довели, що здатні «перестрибувати» через певні етапи. Раніше за білоруську мову сміливців в автозаки кидали — і ніхто особливо й не захищав. Тепер же активна більшість готова повернутися обличчям до мови предків.

Добре, що білоруський спротив так і не вийшов за рамки мирного протесту. Що вони не руйнують пам’ятники радянської доби. Але навіть за нинішніх умов фіксую у соцмережах велику кількість есемесок і листів з України, де наші «ватні» мудрагелі підказують білорусам: не бунтуйте, а цінуйте той позитив, який мали. А ще радять покаятися перед «бацькою». А що було б, якби протестувальники діяли радикальніше?..

Наша «п’ята колона» живе і не збирається припиняти свою антиукраїнську діяльність. Навіть у разі перемоги патріотичних сил така ж точно буде і в Білорусі — питання лише в чисельності останньої. А ще певен: у будь-якому випадку ті колони активно взаємодіятимуть.

Мабуть, і Лукашенко недаремно світиться перед камерами з автоматом Калашникова. Схоже, там не обійшлося без московських вказівок. Імперські політтехнологи допомагають диктаторові «клепати» образ такого собі незламного білоруського Сальвадора Альєнде. Це щоб їхня «п’ята колона» в майбутньому мала перед собою гідний приклад для наслідування.

Як діє прокремлівська «вата»? Їхньою головною зброєю є брехня. Вона щедро фінансується і, схоже, є потужнішою та дієвішою, ніж російські повітряно-космічні сили. Послухати їхніх ідеологів, то нема нічого шляхетнішого, ніж Росія.

А проте, проімперські писаки, не зволікаючи, взялися забезпечувати «поетичне підґрунтя» для майбутнього терору. Про Білорусь, яка насмілилася боротися, вони вже пишуть негативно, мовляв остання

На наших глазах превращается быстро

в неофашистких тенденций притон...

Це так Владислав Молочников старається. Є у нього й інші «перли». Попереджає, що вороги Лукашенка лише й чекають свого часу: «дельцам продадут Беловежскую пущу, зубров отправят на шашлыки...». Прямо тобі апокаліптична картина. Уявив, як недруги Росії сидять у Пущі перед величезним багаттям і ласують шашликами з останніх біловезьких зубрів. Та й це ще не все! Стане гірше і в духовному сенсі — автор про це пише з усією імперською прямотою:

Русский язык запретят первым делом...

Це білоруси «запрєтят»? Народ, який спілкується майже винятково російською? Ось бачите: навіть трішечки послабити мовний зашморг на шиї білоруського народу — і то не дадуть. Для них це принципово. І поезія імперська, як завжди, в авангарді — обґрунтує все, що хочеш. Брехня, зведена до рангу закону, може бути ефективною.

Білоруси і росіяни — це народи-антиподи. Але свої недоліки «старший брат» чомусь охоче приписує «молодшому». Який на нього ну... геть не схожий і тому цих недоліків не має.

Є у росіян хороший вираз: «Чья бы корова мычала…». Їх самих він стосується якнайбільше. Так хворобливо вболівати за позиції рідної російської, водночас по-садистськи знищуючи мови всіх, без винятку, народів РФ. Це ж скільки нахабства треба мати?! Хай сховаються їхні кволі повітряно-космічні війська. Брехня — значно потужніша.

Але навіть автократичний путінський режим не може приховати всі злочини імперії. Інтернет не дозволяє...

Який народ не візьмеш — скрізь знайдеш сліди протесту. Ось, скажімо, мітинги у республіці Комі. Дуже виразні фото. Мужні, горді обличчя людей. Написи на плакатах: «Коми кыв, мада кыв — бырöдны ог сетö!» /«Мова комі, мила мова — не дамо їй загинути!». Або: «Коми му — абу мöскаусаса колония!»/ «Земля комі — не московська колонія». Комі-зирян у 1926 році в їхній автономії було 92,3%, тобто у відсотковій пропорції більше, ніж латишів у Латвії чи українців в Україні. Але вже перепис 1989-го зафіксував лише 23,3% корінного народу.

Чи трагічна доля народу саамі. Трагічна саме в Росії, бо в сусідній Норвегії саамі абсолютно щасливі. А в Росії не те що жодної школи нема з викладанням предметів саамською мовою, а й жодної національної групи в дитячому садку! Могли б і дозволити, але ж тоді асиміляція сповільниться і буде складніше грабувати національні багатства краю. А ще ж не все там викачали!

Настрої імперської еліти не змінюються. Концепції національного існування — теж. Ось красномовний приклад. Якийсь Павел Пряников у соцмережах розмірковує: «Украина в свое время упустила этот шанс — посмотрим справится ли Белорусь — стать альтернативным государством для русских?». Далі цей «креативний» Павел пише: «У россиян есть огромный запрос на переселение в «нормальность». І заспокоює скептиків: «Многим не нужна западная демократия и гипотетический большой заработок...», підкреслюючи скромність та поміркованість росіян, навіть певний їх аскетизм. Мовляв, більшості з них достатньо жити «на три з плюсом». Далі пояснює причини «большого переселения россиян в Латвию, Болгарию, Чехию, Грузию». Він скрупульозно перебирає місця, «где пара человек может спокойно прожить за 700—1000 евро в месяц. При том, что это еще и те территории, где можно жить с русским языком...».

Ось чому ні українці, ні білоруси, ні комі, ні саамі не повинні розслаблятися. Рідну мову треба берегти!

Ми могли б захищати і себе, і Білорусь, і народи Росії, займаючи таку ж принципову позицію, як Литва. Остання завжди підтримувала нас, а тепер, як ніхто інший, підтримує білорусів. Зважаючи на розміри України, думаю, у нас вийшло б не гірше. Головне — відважитися.

«П’ята колона» — що у нас, що у білорусів — живе і житиме, вставляючи палиці в колеса й гальмуючи рух уперед. Звісно, активно «освоюючи» та проїдаючи імперські кошти. Або ж литиме воду на російський млин, навіть не вимагаючи за це оплати. Просто через свою дезінформованість. Наше завдання — твердо відстоювати право народів на Життя. І завжди протиставляти імперській брехні свою Правду.

Автор: Сергій ЛАЩЕНКО

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.010