ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НАТХНЕННІ СВОБОДОЮ
29.08.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 67(22185) / Тираж: 8525

Напередодні Дня Державного прапора і 29-ї річниці проголошення Незалежности України у галереї на Торговій, другу свою святкову виставку відкрили одеські художники.

Одеська організація Національної спілки художників України — єдиний, мабуть-таки, творчий осередок міста, у якому — попри всю строкатість, творчі уподобання та світоглядні позиції її членства — плекається українська національна ідея. Для цього, виявляється, не треба аж надто багато. Достатньо кількох авторитетних, відданих, талановитих — безперечно, людей, котрі несхибно тримають цей рівень, цю, сказати б, ватерлінію україноцентризму, патріотизму, при цьому підтримуючи та заохочуючи до творчого самовираження.

У цьому переконує кожна художня виставка одеських мистців. А передовсім — вернісажі з нагоди знакових свят: Шевченківських днів та Дня Матері, до щорічного фахового свята — Дня художника, і, певна річ, до найбільших національних свят — Дня Державного прапора та річниці Незалежности України. Без пафосу, без особливих подібних вернісажів, національних акцентів у роботах, вони, назагал, продовжують українську традицію, патріотичні тенденції.

— Подібні виставки називалися колись у народі «датськими», бо влаштовували їх до певних дат. Був і тоді в них якийсь патріотизм, але фальшивий, або ж нещирий. Нинішня наша виставка — чиста.

Ось так коротко охарактеризував нинішній вернісаж художник Володимир Сакалюк, який очолює в Спілці секцію живопису.

— Сьогодні виставка формується на принципах: не важливо, що запропонував художник, головне — щоби це було талановито, фахово, глибоко, — сказав Сергій Савченко, заслужений художник України. — Митці нині можуть вільно творити, висловлювати себе в образотворчості, без вказівок та втручання, звідки б то не було, у творчий процес. Незалежність — це і свобода творчості. Свобода духу людського. Свобода жити на своїй вільній землі. Любити свою країну. Свобода мислити і вільно висловлювати свої думки — уголос, у своїй творчості.

Як і завжди при відкритті подібних вернісажів, п. Сергій трохи заглибився в історію нашої Незалежности. Історія та якраз і є боротьбою за Свободу, яка тривала понад три століття, підкреслив мистець. І ця боротьба триває донині, вона й сьогодні пишеться кров’ю.

За традицією, виставку відкривав очільник обласної організації НСХУ, народний художник України Анатолій Горбенко. Як і завжди — це так само стало вже традиційним — особливо підкреслив, що одеський осередок Спілки на тлі всієї України є одним з кращих — якщо не найкращим. Такою, підкреслив, є думка центрального керівництва, про це говорять колеги з інших міст.

— Наші художники охоче беруть участь у різноманітних виставках, — зауважив пан Анатолій. — От і в ці святкові дні у Києві на Х Всеукраїнській виставці пам’яти Григорія Якутовича представлено роботи Оксани Здоровецької; ще п’ятеро графіків і двоє скульпторів є учасниками київського трієнале скульптури. В Одеській національній науковій бібліотеці з нагоди Дня Незалежности відкрилася виставка заслуженої художниці України Наталі Лози, а в Центрі української культури — «Краса твоя, Україно!» (образотворче та декоративно-прикладне мистецтво майстрів Одещини).

Треба частіше виставлятися, показувати свої роботи, щоби видно було всім: наша Спілка існує, ми творчо працюємо.

Анатолій Горбенко повідомив і ще одну приємну, радісну новину:

— Як ви знаєте, ми п’ять років домагалися встановлення премії імені народного художника Михайла Божія. Й от, нарешті, ця боротьба позаду. Цьогоріч на відзначенні Дня художника ця премія буде вручена переможцям у п’яти номінаціях: малярство, графіка, скульптура, монументалістика та декоративне мистецтво. З великою приємністю хочу повідомити, що на премію імені Михайла Божія зможуть подаватися також художники, котрі не є членами НСХУ… Кажуть, сюди, до нас, приїздять і заряджаються енергетикою, наснагою творчості. Сьогоднішня наша гостя — моя колега, голова Запорізької організації НСХУ Ірина Гресик.

— Ми приїхали сюди на пленер маленькою групкою, четверо художників. Милуємося Одесою, морем… І запрошуємо вас на наш пленер, що має відбутися в останній декаді жовтня на острові Хортиця, — звернулася до присутніх пані Ірина.

Під час відкриття вернісажу було вручено — і це також традиція — дипломи авторам кращих робіт. Цьогоріч їх удостоїлися: Микола Овсійко — за роботу «Світ кавуна», скульптор Юрій Зільберберг — за композицію «Родина», Анатолій Горбенко — за полотно «Санжійка».

Автор: Роман КРАКАЛІЯ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014