ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НОВІ ПРАВИЛА ПЛЮС НОВІ УМОВИ
12.09.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 70-71(22188-22189) / Тираж: 8525

5 вересня офіційно стартувала кампанія з проведення місцевих виборів-2020, які мають відбутися 25 жовтня.

Кампанія особлива, бо ж усе відбуватиметься по-новому: змінилася виборча система, з’явилися нові процедури, нові права і нова відповідальність за порушення правил. Ба більше: вибори вперше проходитимуть в умовах пандемії коронавірусу, яка також вносить у процес свої, іноді – несподівані, а подекуди просто таки кардинальні, корективи.

Як же йде підготовка до місцевих виборів в Одеській області?

Цими днями представники громадянської мережі «Опора» презентували перший звіт за результатами спостереження за дочасним етапом передвиборної боротьби.

– Наші спостерігачі стежитимуть за всіма аспектами виборчої компанії у всіх новоутворених районах Одеської області, намагаючись максимально зафіксувати тенденції і нюанси. Серед наших завдань – не лише спостереження, а й реагування. Ми будемо подавати скарги на порушення, які фіксуватимемо. Ми будемо тримати у фокусі весь виборчий процес, – зазначив експерт Анатолій Бойко.

Анастасія Матвієнко, координаторка «Опори» на Одещині, розповіла, що представники громадянської мережі провадили спостереження за стартом роботи 17 територіальних виборчих комісій (із 27, сформованих Центральною виборчою комісією в нашій області), з яких вчасно змогли провести свої засідання лише 10 ТВК.

У минулі суботу-неділю, відповідно до встановленого законом графіку, мали бути сформовані виборчі округи.

Відтак, відповідно до постанови Одеської міської ТВК від 5 вересня, в обласному центрі сформовано вісім виборчих округів – по два на кожен район міста: Київський, Малиновський, Приморський і Суворовський. Загальна кількість виборців, які мають право голосу – 692 тисячі 57 осіб. До Одеської міської ради маємо обрати 64 депутатів (скільки буде претендентів-кандидатів, а буде їх, вочевидь, багатенько, нам ще належить дізнатися).

На двадцять достойників (хочеться, щоб вони справді були гідними нашої з вами довіри, а тому й голосувати треба відповідально) більше обиратимемо до Одеської облради. Обласна ТВК постановою від 6 вересня утворила 10 виборчих округів.

– Згідно з положеннями ч. 3 ст. 201 Виборчого кодексу, територіальні виборчі округи на відповідних виборах утворюються з урахуванням принципу неперервності меж (зв’язаності територій) таких округів і, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Згідно з п. 3.7 роз’яснення ЦВК щодо утворення виборчих округів для організації і проведення місцевих виборів від 28.08.2020, при утворенні територіальних виборчих округів з виборів депутатів районної ради ТВО не можуть складатися з частин територій різних територіальних громад, але на території однієї територіальної громади може бути утворено декілька виборчих округів. При цьому до меж одного ТВО можуть входити кілька суміжних громад, – зазначила Анастасія Матвієнко.

Кампанія з проведення місцевих виборів-2020 тільки-но стартувала, а в складі територіальних виборчих комісій, які здійснюють підготовку та їх проведення на Одещині, за аналізом «Опори», вже (станом на 7 вересня) відбулося 259 замін від 50 партій. Підставами для таких замін (за винятком однієї) стали подання від тих же суб’єктів, які рекомендували до складу виборчих комісій попередніх кандидатів. Найчастіше міняли своїх представників п’ять партій: «Опозиційна платформа – За життя» (44 заміни), «Голос» (36 замін)», «Слуга народу» (21 заміна), «За майбутнє» (16 замін) та «Європейська солідарність» (15 замін). Політсили, які найактивніше міняли своїх представників, робили це «пакетом».

Голова Одеської обласної організації партії «Голос» Наталія Делієва пояснила велику кількість замін відсутністю досвіду: «Голос» – молода партія, тож і досвід роботи у комісіях мінімальний. Ми зіштовхнулися з тим, що робота у ВК вимагає великих витрат часу та віддачі. Люди відмовляються працювати практично безкоштовно, на громадських засадах. У нас не олігархічна партія і ми не можемо платити зарплат. Тому ми весь час у пошуках і замінах…».

Велика кількість замін, зауважує зі свого боку Анастасія Матвієнко, може свідчити про відсутність у партій розгалуженої мережі її прихильників та активістів, готових представляти інтереси своєї політсили у комісіях різного рівня.

Викликом для підготовки та проведення нинішньої виборчої кампанії стала й відсутність належного державного фінансування на оплату праці членів ТВК у першій місяць їх роботи.

Із другої половини серпня, зауважили спостерігачі «Опори», в Одеській області полі-тичні партії та потенційні кандидати відчутно активізувалися. Масштабного характеру набуло розміщення зовнішньої політичної реклами. Тут, за словами Анастасії Матвієнко, найбільше «засвітилися» партії «За майбутнє», «Перемога Пальчевського», «Слуга народу» та «Довіряй ділам». Експертка додала, що другим за масштабом використання видом політичної активності стала пряма робота з виборцями. Тут у лідерах – «Довіряй ділам» та «Опозиційна платформа – За життя».

Загалом, за оцінками спостерігачів, у серпні на Одещині активність (хтось більшу, а хтось суттєво меншу) проявили десять партій: «За майбутнє», «Перемога Пальчевського», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Довіряй ділам», «Національний корпус», ВО «Батьківщина», Українська морська партія Сергія Ківалова, «Наш край», «Блок Геннадія Чекіти «За справедливість».

А от найактивнішими політиками напередодні старту виборчого процесу в Одесі, на думку експертів, були міський голова Геннадій Труханов, народна депутатка від «Опозиційної платформи – За життя» Тетяна Плачкова та лідер місцевого осередку партії «Європейська солідарність» Петро Обухов.

При цьому, зауважили в «Опорі», особливістю активності Геннадія Труханова стала неможливість відмежувати його політичну діяльність від виконання ним повноважень міського голови. Скажімо, зовнішня реклама та друкована продукція із зображенням Геннадія Труханова з брендом та написом «Довіряй ділам» містить звіт про діяльність за п’ять років на посаді міського голови, а водночас слугує своєрідною передвиборною агітацією.

– Така дуальність стоїть на межі створення рівних можливостей у конкуренції потенційних кандидатів на посаду міського голови Одеси. Адже особа, яка вже обіймає цю посаду, отримує набагато більший ресурс для додаткового впливу на виборців. У такому випадку ресурсом виступають всі владні повноваження, які є в міського голови, – пояснила Анастасія Матвієнко. – Неспроможність інших кандидатів використати аналогічні механізми реклами призводить до нерівних умов змагання. А умови мають бути рівними, однаковими, як для виборців, так і для кандидатів, політичних конкурентів. Наразі ж уже бачимо потенційні умови для зловживання адміністративними ресурсами.

Уже на перших етапах виборчого процесу маємо й дуже серйозні порушення. До Єдиного реєстру досудових розслідувань уже внесені відомості про аномальну кількість виборців, які змінили свої виборчі адреси в трьох територіальних громадах Одеської області (Кароліно-Бугазькій Білгород-Дністровського району, Фонтанській та Таїровській – Одеського), а також про можливе зникнення постанови Одеської районної ТВК щодо утворення сільських та селищних ТВК та протиправного використання печатки комісії.

На пресбрифінгу, що відбувся у вівторок, на якому, власне, й озвучувалася зібрана наразі інформація, координаторка громадянської мережі «Опора» Анастасія Матвієнко закликала відповідальних посадовців та державних службовців Одещини підписати кодекс належної поведінки під час виборів, дотримання якого убезпечить їх від дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом та, у підсумку, від відповідальності за порушення законодавства.

«Опора» обіцяє пильно стежити за тим, аби вибори-2020 пройшли в рамках закону, а якщо будуть порушення, щоб вони були належно зафіксовані і своєчасно передані для правового реагування.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011