ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




В ІМ’Я ВІЛЬНОГО КРИМУ
24.09.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 74(22192) / Тираж: 8525

Плавець-марафонець із Севастополя Олег Софяник, який через переслідування ФСБ покинув Крим, здійснив заплив через Середземне море, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до грубих порушень прав людини на окупованому півострові.

«Цей заплив протяжністю 150 кілометрів, від турецької Аланії до узбережжя Північного Кіпру, присвячений пам’яті трагічної депортації кримськотатарського народу і майбутній деокупації Криму. Я ставив за мету — привернути увагу всього світу до грубих порушень прав людини російськими окупантами в Криму: безперервних затримань, арештів, тортур, обшуків, зникнень і вбивств інакомислячих», — зазначив плавець у коментарі «Укрінформу».

Він вважає, що російська влада повинна відповісти за скоєні нею злочини в захопленому Криму, а ФСБ «необхідно визнати на міжнародному рівні терористичною організацією, на зразок ІДІЛ».

Як розповів спортсмен, заплив стартував 6 вересня об 11-й годині з узбережжя міста Аланія, в районі фортеці Казил Куле. Разом з кримчанином у ньому брав участь плавець-екстремал із Черкас Анатолій Вялець. «У відкритому морі нас супроводжував невеликий катер NIHAN. Через жорсткі умови карантину й заборону на проведення офіційних спортивних заходів заплив довелося проводити напівлегально, простіше кажучи, на свій страх і ризик. Пливли естафетою, по три години, чергуючись один з одним», — повідав Олег Софяник, зазначивши, що заплив був дуже важким через сильну спеку вдень. 8 вересня о 18.45 спортсмени фінішували на узбережжі Північного Кіпру, в районі села Садразамкой.

«Дуже втомилися і змучені важким запливом, але відчуваємо величезну радість від того, що втілили задумане», — поділився кримчанин.

Довідково. Олег Софяник — дисидент і проукраїнський активіст, плавець-марафонець, рекордсмен Книги рекордів України. У Криму останній заплив, довжиною 30 км, здійснив від мису Лукулл (на заході півострова) до бухти Омега в Севастополі, приурочивши його 75-й річниці депортації кримських татар. Загалом у його активі — понад 50 марафонських запливів, найдовший з яких — 350 кілометрів — через Південно-Китайське море.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012