ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ДИТИНА МАЄ ПРАВО...
03.10.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 76-77(22194-22195) / Тираж: 8525

Нинішній навчальний рік дуже незвичний для учнів, їхніх батьків та вчителів, адже школа вперше розпочала навчання в умовах пандемії, з безумовним дотриманням карантинних обмежень.

Утім, багатьох, крім нових проблем, хвилюють і традиційні, так би мовити стандартні: чи має право заклад збирати кошти з батьків, куди звертатися, якщо дитину ображають, чи обов’язково залучати учнів до прибирання у школі? Відповіді на ці запитання надає фахівчиня Тарутинського бюро правової допомоги Марина ЗАЛІЗКО.

Батьки мають право відмовитися здавати додаткові кошти

Відповідно до закону «Про освіту» держава забезпечує безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти відповідно до стандартів освіти.

Отже, якщо дитина навчається в звичайній школі (фінансується за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів), батьки мають право відмовитися здавати додаткові кошти — освіта є безкоштовною. Якщо у школі вимагають так званих «добровільних» внесків, батькам слід звернутися до місцевих органів управління освітою з вимогою роз’яснити законність таких дій.

У випадку, якщо батьки вирішили виконати добровільну благодійну місію і надати кошти на ті чи інші потреби школи, краще переказати їх на банківський рахунок та вимагати отримання звітів про витрати.

Де шукати захисту від булінгу

Дуже часто прості непорозуміння в школі стають причиною багатьох конфліктів. Якщо дитину кривдять інші діти, для початку потрібно поговорити з їхніми батьками, можливо, цього буде достатньо.

У тому випадку, якщо знущання продовжуються, дитина або її законний представник можуть звернутися з повідомленням про вчинення такий дій до керівника та інших працівників навчального закладу, служби у справах дітей тощо, а за потреби — й до територіального органу Національної поліції України.

Керівник навчального закладу розглядає заяви про випадки булінгу (цькування) здобувачів освіти, їхніх батьків, законних представників, інших осіб та видає рішення про проведення розслідування; скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу (цькування) для прийняття рішення за результатами проведеного розслідування та вживає відповідних заходів реа-гування відповідно до Порядку реагування на випадок булінгу (цькування), затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 28 грудня 2019 року № 1646.

Положення цього Порядку застосовуються і в тому випадку, якщо кривдником є вчитель, оскільки він також є учасником освітнього процесу.

Крім того, для захисту своїх прав постраждалий може звернутися до Освітнього омбудсмена України: https://eo.gov.ua/.

За кривдників, молодших 14 років, відповідають їхні батьки, які зобов’язані компенсувати моральну і матеріальну шкоду. Якщо винуватцеві більше 14 років, за деякі діяння він відповідатиме сам.

Праця або чергування — справа добровільна

Залучати дитину до праці або чергування у школі можна тільки за її добровільної згоди й за умови наявності згоди батьків. В іншому разі батьки матимуть усі підстави оскаржувати такі дії навчального закладу, в тому числі шляхом звернення до суду.

Згідно з частиною п’ятою статті 53 Закону України «Про освіту» залучення здобувачів освіти під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з реалізацією освітньої програми, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України.

Школі необхідно заздалегідь з’ясувати позицію батьків щодо залучення їхніх дітей до праці. Це стосується як екстрених випадків, так і звичайних чергувань та генеральних прибирань.

У випадку, якщо обов’язок чергувати записаний у статуті школи, учням слід пам’ятати, що праця чи чергування має бути на добровільних засадах, а статут навчального закладу не може суперечити законам.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011