ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ТИТУЛОВАНІ МАЯКИ
03.10.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 76-77(22194-22195) / Тираж: 8525

«Укрпошта», як повідомляє пресслужба відомства, ввела в обіг новий блок поштових марок «Маяки України». Цей випуск продовжує започатковану в 2009—2010 роках тематичну серію.

Серед маяків, зображених на марках цьогорічного випуску: Станіслав-Аджигольський Задній, розташований на Херсонщині, поблизу с. Рибальче, Бирючий на однойменному острові (також Херсонщина), унікальний маяк на острові Зміїний у Чорному морі (Одеська область), а також три кримські маяки — Іллінський (на мисі Святого Іллі), Меганомський (на мисі Меганом) та Євпаторійський (у Каламітській затоці).

Урочисте спецпогашення марок відбулося на території найвищого маяка України — Станіслав-Аджигольського Заднього (на знімку). У заході взяли участь генеральний директор АТ «Укрпошта» Ігор Смілянський, начальник філії «Миколаївський район Держгідрографії» Олег Олійник і працівник цього маяка Володимир Бурдига.

«Сьогодні ми провели унікальне спецпогашення марок. Уперше в історії української філателії «Укрпошта» презентує марки практично у відкритому морі, на одному з найвищих маяків не лише України, а й світу. Національний поштовий оператор уже втретє присвячує блок марок темі маяків. Випуск 2010 року став напрочуд титулованим й отримав три нагороди: у 2010-у посів друге місце в конкурсі «Краща поштова марка України», у 2011-у — здобув першість у номінації «Найкращий друк» у 10-у Китайському щорічному опитуванні на найкращу іноземну поштову марку, а в 2012-у — виборов шосте місце на міжнародному філателістичному конкурсі «Гран-прі виставки WIPA» (м. Відень, Австрія). Сподіваємося, що нові марки також будуть оцінені фахівцями, колекціонерами і просто любителями надсилати листи. А «Укрпошта» продовжує популяризувати унікальні місця країни та туристичні об’єкти, зображувати на марках знакові історичні події й розповідати про видатні постаті України, а також дивувати неформатними спецпогашеннями, щоб вкотре переконати: філателія — це справжнє мистецтво», — зазначив гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський.

До поштового блоку випущено конверт «Першиий день», картки та виготовлено штемпель спецпогашення. Тираж поштового блоку «Маяки України» — 25 тисяч примірників. Номінальна вартість кожної марки — 9 грн.

«Всього до анексії Криму ДУ «Держгідрографія» обслуговувала 85 маяків. Унаслідок окупації півострова Україна тимчасово втратила контроль за 36. Крім того, один маяк — Широкине у Донецькій області — зруйнований під час бойових дій. Тож станом на сьогодні «Держгідрографія» забезпечує функціонування 48 маяків. Кожен з них є унікальною спорудою. Крім основного призначення маяків — навігаційного забезпечення мореплавства, вони є також пам’ятками архітектури тієї епохи, коли були споруджені їхні вежі. Наприклад, Станіслав-Аджигольський Задній побудований на початку ХХ століття. Він не тільки найвищий маяк України (висота його гіперболоїдної вежі — 67 метрів), а ще й унікальний пам’ятник архітектури. Це проєкт відомого інженера Володимира Шухова, який спроєктував маяк з найпотужніших сітчастих конструкцій на основі сталі. Бажаючи розповісти більшій кількості людей про красу та унікальність українських маяків, торік ми звернулися до «Укрпошти» з пропозицією продовжити започатковану у 2009—2010 роках тематичну серію марок. І ми вдячні, що результат не забарився, й сьогодні ми презентуємо третій блок марок «Маяки України» на території Станіслав-Аджигольський Заднього маяка, зображеного на поштовій мініатюрі», — наголосив начальник філії «Миколаївський район Держгідрографії» Олег Олійник.

Довідково. У 2009 році «Укрпошта» випустила перший блок «Маяки України» із 6 марок, на яких були зображені Киз-Аульський маяк, маяк Лапарівський Передній, Ялтинський, Воронцовський, маяк Сарич та Бердянський Нижній. У 2010 році було випущено другий блок цієї серії із зображенням таких маяків: Санжійський, Тендрівський, Тарханкутський, Павловський Передній, Іллічівський і Херсонеський. Нещодавно «Держгідрографія» відкрила для відвідування туристами чотири маяки: Воронцовський, Сіверсів Передній, Генічеський та Станіслав-Аджигольський Задній.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012