ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




РЕП’ЯХИ НА ДЬОГТІ
19.11.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 89(22207) / Тираж: 8525

Оперативна інформація про темпи поширення коронавірусу вже нагадує фронтові зведення. Що день, то нові провали в протидії пандемії. В Україні станом на ранок 18 листопада за добу лабораторно підтверджено 12496 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Зокрема, інфікувалися 535 дітей та 529 медпрацівників. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, який і сам перебуває на самоізоляції через недугу, у Фейсбуці.

За весь час пандемії в Україні захворіли 570153 особи (34806 — на Одещині); одужали — 259079. Летальних випадків — 10112.

Відстежені й проаналізовані дані МОЗу на сьогодні такі: 80% заражень є легкими або навіть безсимптомними, 15% — тяжкими, що потребують кисневої терапії, і 5% — критичні стани, які вимагають штучної вентиляції легень.

Ми всі вміємо читати. Знаємо, що на початку листопада Словаччина протестувала на COVID-19 понад 3,6 мільйона осіб, що становить дві третини всього населення країни. Позитивний результат на вірус дали трохи більше 1% обстежених.

Чому б, багато хто про це подумав, і в нас такого не зробити, адже країна зібрала чималий протиковідний фонд? Ні, Кабінет Міністрів поки що не розглядає можливості загальнонаціонального тестування за прикладом Словаччини, заявив під час виступу у Верховній Раді прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Мовляв, для такого тестування у нас довелося б «запроваджувати надзвичайний стан».

«Якщо ми говоримо про Словаччину, то це країна з населенням орієнтовно п’ять мільйонів осіб. Це приблизно Київ і Київська область. Ми детально, дуже детально вивчали цей досвід і дивилися, як відбувалося це тестування — із залученням армії, поліції, колосальних людських ресурсів і витрат. Далі відбувалася жорстка ізоляція людей. Тобто там фактично в умовах такого надзвичайного стану діяли заходи, для запровадження яких в Україні необхідно буде вводити надзвичайний стан. Я не впевнений, що бізнес і люди отримають задоволення від цього», — зазначив він.

У нас, виходить, тільки на вибори знаходяться гроші та інші ресурси, на все інше — їх катастрофічно бракує.

Багато хто з нас просто не може дозволити собі тест на коронавірус. А такий бажано робити що два тижні. Та й висновки, пишуть авторитетні видання, ті тести дають не завжди правдиві, бо ми «любимо» скуповувати десь подешевше, щоб у себе загилити ціни. Ото люди замість того, щоб без особливої потреби не показувати на вулицю носа, не сунутися в переповнену маршрутку і прикривати обличчя захисною маскою, прислухаються до порад доморощених ескулапів, активно запарюють реп’яхи і нюхають дьоготь. Весною, згадайте, ми налягали на імбир з лимоном, своїм покупецьким запитом дозволивши довести ціну на ці не надто ходові продукти до небес.

Ліків від коронавірусу нема. Якщо й з’являться, чого не станеться аж занадто швидко, то це буде щось вкрай агресивне і синтетичне, а не щучка повзуча й не реп’яхи, «рятівні» рецепти з яких гуляють інтернетом.

Генеральний директор ВООЗ заявив, що й поява вакцини від коронавірусу також не зупинить пандемію. За його словами, початкові поставки вакцини COVID-19, яка, можливо, й з’явиться, будуть обмежені, відтак пріоритет віддаватимуть працівникам охорони здоров’я, літнім людям та іншим групам ризику.

У ВООЗ сподіваються, що це скоротить кількість людських втрат і дозволить системам охорони здоров’я впоратися із ситуацією, але там вважають, що вірусу є ще куди рухатися, тож все одно, стверджують експерти, потрібно буде продовжити: спостереження, тестування, ізоляцію, відстеження контактів і карантин, заохочувати людей до обережності.

Наш міністр охорони здоров’я також наголошує, що дотримання трьох простих правил протиепідемічної безпеки — дистанції, носіння маски та користування санітайзерами — рятує життя.

А стосовно бізнесу, за який так тривожно на душі главі нашого уряду, то він, малий і середній, уже практично лежить і навряд чи, прогнозують підприємці, вдасться виборсатися.

Одеса, яка практично живе з цього, намагається посильно пручатися. 17 листопада біля промтоварного ринку «7-й кілометр» місцеві підприємці влаштували протестну акцію через запровадження в Україні «карантину вихідного дня». Люди вимагали дозволити їм працювати в нормальних умовах і перекрили проїжджу частину. В результаті між ними і водіями сталося кілька конфліктів.

Група підприємців Київського ринку, що залишилися без роботи через «карантин вихідного дня», 14 листопада перекривала дорожній рух проспектом Академіка Глушка.

Нагадаємо, що цього ж дня Верховна Рада не змогла проголосувати за скасування зазначених обмежувальних заходів у країні, а під її стінами, де зібралися тисячі підприємців, дійшло навіть до сутичок з правоохоронцями. Одесити також підтримали спротив, спорядивши до столиці чималу групу. Людям важливо було знати, чи допоможе їм держава потім піднятися, а чи доведеться виживати, розраховуючи винятково на себе?

З огляду на те, що у парламенті не знайшлося голосів ні за скасування «карантину вихідного дня», ні за ще болючіше для підприємців питання — відтермінування обов’язкового використання касових апаратів, ті, хто сам заробляє на своє життя, кажуть, що влада своїми діями остаточно доб’є малий бізнес.

Мало не щодня довідуємося, що котрийсь із можновладців підхопив коронавірус, долає хворобу. Навіщо про це кричати? Зараження ніби стає рядком біографії. Нехай одужують мовчки, як десятки тисяч простих українців.

Замість того, щоб інформувати, у кого в Києві яка зранку температура, хотілося б знати, що в країні створено і вже відкрито банки їжі, банки теплого одягу, розроблено дорожні карти допомоги малому і середньому бізнесу, допомоги людям, які через карантин втратили роботу… Одне слово, про те, як ми всі будемо захищені. Зима ж бо стукає у двері.

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011