ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




УМІТИ ЧЕКАТИ І СПОДІВАТИСЯ
19.11.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 89(22207) / Тираж: 8525

Незважаючи на складнощі, пов’язані з помаранчевим рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19, культурне життя в Одесі не зупинилося. Зокрема і в головному театрі місті — Оперному. Звісно, з дотриманням усіх карантинних обмежень: вистави йдуть без антракту, а їх тривалість не перевищує півтори години, обов’язкові масковий режим, температурний скринінг та регулярна дезінфекція приміщення. З огляду на ситуацію, у залі відводиться 20 квадратних метрів на глядача. Не можна припиняти життя театру, чекаючи на кращі часи…

«Очікування» — так називається нова вистава, прем’єра якої відбудеться 20 листопада о 18.30. Це моноопера на музику знаменитого радянського композитора Мікаела Тарівердієва. Загалом його творчість відома завдяки створенню музики до 132 кінофільмів, серед яких —«Іронія долі, або З легким паром», «Сімнадцять миттєвостей весни», «Король-олень». Окрім того, він автор п’яти опер, чотирьох балетів, музики для органу (три концерти, десять хоралів «Наслідування старим майстрам» і симфонія «Чорнобиль»), циклу п’єс для фортепіано «Настрої»…

Музику Мікаела Тарівердієва легко розпізнати з перших тактів: чи написана вона до кінострічок, чи до оперних, чи до балетних постановок. Окрема частина його творчості — пісні та романси, які відрізняються своєрідною манерою авторського виконання. Любов до поезії композитор проніс через усе своє життя, а особливе місце в його творчому доробку посідають вокальні цикли на вірші середньовічних японських поетів, В. Шекспіра, В. Маяковського, С. Кірсанова, Б. Ахмадулліної, Л. Мартинова, Г. Поженяна, М. Свєтлова, Є. Євтушенка, А. Вознесенського, М. Цвєтаєвої, Р. Рождественського та інших.

Монооперу за поемою Роберта Рождественського «Очікування (монолог жінки)» М. Тарівердієв написав у 1982 році. Головна героїня — Вона — сучасна жінка, заклопотана проблемами, обов’язками та соціальними ролями… Вона приходить на побачення і чекає коханого під годинником. Що коїться в її душі за тридцять дві хвилини болісного очікування — від пристрасного запалу до зневі-ри й майже розпачу — про це й розповідає музика Тарівердієва. Моноопера «Очікування» не схожа на оперу в звичному, академічному сенсі й виконується під акомпанемент фортепіано (піаніст — Ігор Парада).

У баченні режисера-постановника Павла Кошки вистава об’єднана наскрізною темою, зрозумілою і близькою кожному, — наші надії та сподівання, вміння кохати й чекати, йти шляхом духовних пошуків і змін.

Першу її частину складають романси та фортепіанні п’єси і, власне, моноопера — другу її частину.

Сценічне вирішення цього камерного твору потребувало «балетного контрапункту», який орга-нічно вписався у канву спектаклю, додавши йому театральності й ще більшої вишуканості. Хореографиня-постановниця — Марія Полюдова.

Сценографiчне рiшення, що є мiнiмалicтичним, доповнює вiдеопроекцiя, яка нiбито «домальовує» думки і почуття героїнi. Художник-постановник — Ігор Анісенко.

У виставі задіяні солісти опери Юлія Терещук (Вона) і заслужений артист Республіки Молдова Володимир Статний та артисти балету Ксенія Кравченко, Тетяна Афанютіна й заслужений артист України Сергій Доценко.

Уміння чекати і сподіватися на краще — це те, що сьогодні потрібне нам усім. Тож приходьте на прем’єру!

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013