ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«МИ ОБОВ’ЯЗКОВО ПРИЇДЕМО НА РІДНУ ЗЕМЛЮ...»
19.11.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 89(22207) / Тираж: 8525

У Москві помер відомий театральний режисер, уродженець Львова Роман Віктюк. Йому було 84 роки.

«Від нас пішов наш Майстер — великий, неперевершений режисер, учитель, геній, глиба, чародій, який, здавалося, мав жити вічно», — йдеться у повідомленні на Facebook-сторінці Театру Віктюка.

Наприкінці жовтня режисера шпиталізували з коронавірусом, але під наглядом лікарів він швидко одужував і, за наявною в інтернеті інформацією, з дня на день його мали виписати з лікарні. Не судилося… За висновком лікарів, повідомила прес-аташе театру, причиною раптової смерті стала тромбоемболія.

Роман Віктюк народився 27 жовтня 1936 року у Львові. Закінчив Інститут театрального мистецтва у Москві і повернувся до Львова: працював актором у Театрі юного глядача, згодом створив театральну студію при палаці культури на Погулянці.

Романа Віктюка запрошували працювати до театрів у Твері, Вільнюсі, Одесі, Таллінні, Києві, Саратові, Казані, Ризі, Ленін-граді, Москві. У 1991-у він вирішив створити театр у Москві, де став головним режисером і художнім керівником.

Мав звання народного артиста і України, і Росії.

У 2014 році, коментуючи початок війни на Донбасі, Віктюк закликав місцеве населення не купуватися на пропаганду. «Хочу жителям Донбасу сказати тільки одне: ви живете поза Богом, ви Його не чуєте. На секунду вимкніть усі телеканали, закрийте очі і побудьте в тиші. Без зла, без насильства, без убивства. У цій тиші, долучившись до Неба, може, у вашій душі щось станеться. Мусить статися, якщо ви українці», — сказав він у коментарі виданню «Гордон».

Підтримав і Революцію Гідності. «Українці нарешті відчули струс мозку і серця. Побачив це, коли ходив по майдану Незалежності. До мене підходили 17-річні й казали: «Не зрадьте нас!». Вони шукають підтримки у нас — у тих, хто прожив життя. Я бачив ці очі! А потім вони віддали свої життя… Той хлопчина, освітлювач Київського театру ім. Івана Франка, який мріяв бути актором. Нема його… Загинув від прицільного пострілу у голову. А батько, який привіз на Майдан свого сина і фактично приніс його у жертву. Це та висота, якої не досягнула жодна інша нація. Після такого Україна повинна змінитися. Я повністю підтримую Майдан у його намірі стояти до кінця — до моменту, коли не тільки зміниться уся влада, а й коли будуть покарані усі винні», — сказав режисер в інтерв’ю «Високому замку» після гастролів у Львові на початку 2014-го.

Тоді ж Роман Віктюк зізнався, що мріє ще приїхати в Україну, однак заплановані на червень вистави в Києві не відбулися через загострення на українсько-російському кордоні і неможливість прибуття трупи. «Я до цілої України звертаюся: дякую, що ви не здаєте квитки, тому що ми обов’язково приїдемо на рідну землю»...

Як повідомила пресаташе Театру Віктюка в коментарі РІА «Новости», розглядається можливість (наразі перепоною є складнощі з перетином українсько-російського кордону) сповнити прижиттєвий заповіт режисера — поховати його у рідному Львові, поруч з могилами батька і матері.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011