ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НЕІНФЕКЦІЙНІ ФАКТОРИ РИЗИКУ
19.11.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 89(22207) / Тираж: 8525

Результати першого загальнонаціонального дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні, яке відповідає затвердженому ВООЗ поетапному підходу до епіднагляду (STEPS), показали, що третина українців у 2019 році були активними курцями. Згідно з даними дослідження, паління більш поширене серед чоловіків (50,3%), ніж серед жінок (16,7%).

«Неінфекційні захворювання (НІЗ) є важливою проблемою громадського здоров’я у всьому світі. Особливо ж ця проблема стосується Європи, де вони стали причиною 89% випадків смерті та 84% років, прожитих з інвалідністю. Нинішня пандемія COVID-19 стала нагадуванням про вплив супутніх НІЗ, які згубно впливають як на тяжкість захворювання, так і на тривалість недуги», — зазначив доктор Ханс Генрі П. Клюге, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ.

«Дослідження STEPS в Україні робить важливий внесок у реалізацію європейської програми, оскільки вимірює не лише поширеність факторів ризику НІЗ, а й охоплення та ефективність обраних пріоритетних втручань, спрямованих на їх зниження», — додав доктор Клюге.

«ВООЗ підтримує Україну на шляху боротьби з неінфекційними захворюваннями впродовж останніх років, — зауважив доктор Ярно Хабіхт, голова Представництва ВООЗ в Україні. — Аби посилити епідеміо-логічний нагляд, в Україні вперше було проведено дослідження STEPS, що дозволяє визначити основні поведінкові та біологічні фактори ризику неінфекційних захворювань, а також отримати репрезентативні національні дані задля оцінки прогресу, встановлення пріоритетів і планування необхідних політик та заходів у сфері охорони здоров’я та зниження рівня смертності від НІЗ найближчими роками».

Споживання тютюну та алкоголю, недостатня фізична активність і нездорове харчування є основними факторами ризику виникнення неінфекційних захворювань, таких як серцево-судинні, рак, діабет та хронічні недуги легень, що призводять до 91% смертей в Україні.

З метою оцінки основних поведінкових і біологічних факторів ризику неінфекційних захворювань серед українців у 2019-у було проведене опитування населення з медичним обстеженням, узгоджене з принципами, методами та процедурами поетапного підходу до епіднагляду. Загалом у дослідженні взяли участь 4409 респондентів у віці 18—69 років, серед яких було здійснено опитування та проведено кілька фізичних вимірювань та біохімічних досліджень для збирання даних щодо основних факторів ризику НІЗ, зокрема вживання тютюну та алкоголю, нездорового харчування, гіподинамії.

Дослідження виявило дуже високу поширеність неінфекційних захворювань, їх поведінкових і біологічних факторів ризику, а саме: високі рівні споживання алкоголю та тютюну, надмірне споживання солі та недостатньої кількості фруктів й овочів в раціоні. Незважаючи на відносно низький рівень недостатньої фізичної активності, у країні поширені надмірна вага та ожиріння.

«Для України, як і для більшості європейських держав, притаманна значна поширеність чинників ризику неінфекційних захворювань, наслідком чого є критичні показники здоров’я населення, — зазначив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов. — Оскільки дослідження STEPS проводилося у нас вперше, його метою було отримати базову інформацію щодо основних факторів ризику НІЗ, як пове-дінкових, так і біологічних. Додатково до опитувального блоку були включені питання, пов’язані з психічним здоров’ям, раком шийки матки та молочної залози, травмами й насильством. Отже, отримана інформація є відправною точкою моніторингу факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні й дозволить відстежувати ефективність реалізації Національного плану щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку».

Результати дослідження були представлені під час онлайн-заходу в Україні 17 листопада. Воно проводилось ВООЗ, Міністерством охорони здоров’я України, Центром громадського здоров’я МОЗ та Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка за підтримки Світового банку.

Автор: Ірина ТАРНАВСЬКА, спеціалістка з комунікацій Бюро ВООЗ в Україні.

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012