ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Журналісти чекають від влади реальної підтримки
26.11.2020 / Газета: Вечерняя Одесса / № 128-129(10975-10976) / Тираж: 10407

Керівництву Одеської обласної ради,

Одеської обласної держадміністрації,

міським, селищним і сільським головам,

головам об’єднаних територіальних громад Одеської області

В Україні щойно завершилися місцеві вибори, обрано міських і селищних голів, керівників територіальних громад, депутатів органів самоврядування. Зараз проходять перші сесії, йде формування депутатських фракцій і комісій. Кадрові зміни очікуються і в обласній та районних держадміністраціях.

А для журналістів сьогодні — розпал передплатної кампанії газет на 2021 рік. Цього року «Укрпошта» оголосила її із значним запізненням, що загрожує великим падінням тиражів, зменшенням реальних доходів редакцій і небезпекою закриття багатьох видань. Щоб уникнути колапсу в інформаційній сфері Одещини, колективи редакцій потребують реальної підтримки і допомоги органів місцевої влади, які, так сталося, сьогодні ще перебувають у процесі формування. А передплатна кампанія обмежена в часі, і визначення тиражів газет на наступний рік завершиться до 25 грудня.

Тому від імені редакторів газет Одеської області хочу висловити керівникам місцевої влади усіх рівнів деякі пропозиції і побажання журналістів з приводу того, якої реальної підтримки від них чекають журналісти.

Найперше відзначу, що мова йде про громадсько-політичні газети, засновниками яких є трудові колективи редакцій. А таких у нас не дуже багато, бо значна частина одеських видань належить до інформаційно-довідкових і рекламних, виживати яким легше. На межі закриття сьогодні саме традиційні газети, які виходять уже десятки років і формують місцевий інформаційний простір. Допомога їм потрібна негайна і конкретна, бо передплата швидко завершиться.

Найперша пропозиція в тому, щоб обласна рада і облдержадміністрація допомогли організувати передплату всім структурам органів державної влади і місцевого самоврядування, комунальним установам і організаціям: по 1 примірнику кожної громадсько-політичної газети місцевої сфери розповсюдження. Безперечно, місцеві газети повинні одержувати всі бібліотеки Одеси і області, школи, лікарні, інші організації та установи, яким на це треба виділити кошти.

Таку практику обласна влада повинна рекомендувати також районним радам, райадміністраціям і об’єднаним територіальним громадам.

Пропонуємо також через управління соціального захисту виділити кошти на передплату газет інвалідам, пенсіонерам, малозабезпеченим і багатодітним сім’ям. Але не можна організовувати передплату лише якоїсь окремої газети. Треба дозволити пільговим категоріям населення передплатити на сім’ю одну місцеву громадсько-політичну газету за своїм вибором.

Редакції газет чекають від місцевої влади і конкретної матеріальної підтримки за висвітлення їх діяльності, що передбачено законодавством. Тільки фінансування це має бути прозорим і відкритим, а не перетворюватися у виділення коштів обраним виданням.

В Україні є досвід, коли органи місцевої влади формують програму висвітлення діяльності своїх структур у вигляді кількох десятків тематичних лотів, які розігруються між газетами. Таким чином, участь у конкурсі може взяти кожен журналістський колектив, а обмеження кількості лотів для однієї редакції дасть змогу всім газетам взяти участь у програмі, виконати конкретну творчу роботу і одержати за неї грошову винагороду.

Такий підхід дозволить припинити необгрунтовані витрати на повне утримання окремих газет і без збільшення коштів у бюджеті поліпшити інформування громадян про діяльність влади.

Хочемо нагадати, що в Україні завершився процес роздержавлення ЗМІ. Це передбачає зміну ставлення влади до преси, і журналісти усіх видань чекають справедливого підходу влади до всіх газет без поділу на «свої» і «чужі», бо у кожного видання є свої читачі і передплатники, які мають право на інформацію, і їх інтереси повинна захищати влада.

Юрій РАБОТІН. Голова Одеської регіональної організаціі Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України

Автор: Юрій РАБОТІН

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012